BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Στους Δήμους το μπαλάκι για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στις Σέρρες

Στους δήμους εναπόκειται τώρα να προσδιορίσουν τις επιπλέον εκτάσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα επιλέξιμα βοσκοτόπια, στο νομό Σερρών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

Νομοθετική ρύθμιση για τα βοσκοτόπια ετοιμάζουν οι Κρητικοί

1
0

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, αποφασίστηκε επίσης να συσταθεί αρμόδια επιτροπή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία και θα πραγματοποιήσει επιτόπιο επανέλεγχο, ώστε να καθοριστεί τελικά ποιες εκτάσεις μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά . Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των επιλέξιμων εκτάσεων ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι.

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη έλαβε χώρα την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, με σερραϊκή αντιπροσωπεία προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των βοσκοτόπων και να αναζητηθούν λύσεις προς το συμφέρον των κτηνοτρόφων του νομού Σερρών.

Η πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού Σερρών Ελπίδα Σιδηροπούλου εξέφρασε την απογοήτευση της υπογραμμίζοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι έλαβαν πολλά «θα» και αόριστες υποσχέσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Οι κτηνοτρόφοι είναι απογοητευμένοι, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από το νομό Σερρών εκατομμύρια ευρώ από τις δηλώσεις κορμού».

Μετά από εκτενή συζήτηση αποφασίστηκε οι δήμοι να προσδιορίσουν τις επιπλέον εκτάσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις επιλέξιμες. Η διαδικασία αυτή μάλιστα θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους κτηνοτρόφους της περιοχής τους, ώστε ύστερα και από τις δικές τους υποδείξεις, να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να συσταθεί αρμόδια επιτροπή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιήσει επιτόπιο επανέλεγχο, ώστε να καθοριστεί τελικά ποιες εκτάσεις μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά . Ο στόχος βεβαίως είναι ένας: Να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των επιλέξιμων εκτάσεων ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Μωυσιάδης  ανέλυσε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των ήδη μειωμένων επιλέξιμων εκτάσεων. Μάλιστα, ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι δήμοι, με βάση τα στοιχεία που έχουν παραλάβει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ΕΑΣ, πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα στη διανομή των επιλέξιμων εκτάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον αρμόδιο υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος, οι δύο αντιπρόεδροι του οργανισμού Αλέξανδρος Οφίδης και Κυριακός Μπαμπασίδης, η βουλευτής της ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Σερρών και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, δήμαρχοι του νομού, καθώς και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του νομού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για άλλη μια φορά ο υπουργός επανέλαβε ότι το πρόβλημα με τις διανομές των βοσκοτόπων θα πάψει να υφίσταται από το 2015 αφού οι επιλέξιμες εκτάσεις θα αυξηθούν, βάσει του νόμου 4264/2014 αλλά και της συνεννόησης που έχει γίνει από την εθνική μας αντιπροσωπεία με την ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία