BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Απλήρωτες επιδοτήσεις κτηνοτρόφων Αγρινίου

Για το θέμα έγινε έκτακτη σύσκεψη της Αντιπεριφέρειας Αιτωλοακαρνανίας και της ΕΑΣ Αγρινίου.

Απλήρωτες επιδοτήσεις κτηνοτρόφων Αγρινίου

2
0

Σημειωτέον ότι το Πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων εγκρίθηκε με σχετική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχος του είναι η διατήρηση και αύξηση του αριθμού των ζώων των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών, προκειμένου να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και η γενετική ποικιλομορφία του ζωικού κεφαλαίου.

Με δεδομένη την ύπαρξη της «φυλής Αγρινίου» στα πρόβατα, αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρων των Αιτωλοακαρνάνων παραγωγών να διαφυλάξουν τις σπάνιες φυλές, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν, από την έναρξη του προγράμματος, να ενταχθούν σε αυτό και να κάνουν, ότι είναι δυνατό, τηρώντας απόλυτα τα προβλεπόμενα, ώστε οι αυτόχθονες φυλές να εξακολουθήσουν να εκτρέφονται.

Οι κτηνοτρόφοι και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν συνεπείς, όχι όμως και το κράτος, που για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε αφερέγγυο, αφού ακόμη και σήμερα, στον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον πρώτο! 

Πολλά δε ερωτηματικά εγείρουν κινήσεις των τελευταίων ημερών από αρμόδιες υπηρεσίες, στο τέλος του προγράμματος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς, σχετικά την με την εφαρμογή-ολοκλήρωσή του. Μήπως, τελικά, πρόκειται για μεθοδεύσεις, προκειμένου το υπουργείο να μην καταβάλει στους παραγωγούς τα χρήματα του προγράμματος;

Το γεγονός προκάλεσε την Πέμπτη 14 Απριλίου έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, υπό την αντιπεριφεριάρχη κα. Χριστίνα Σταρακά, με τα στελέχη της Ένωσης Αγρινίου να προτείνουν την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων προς το αρμόδιο υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και εν τέλει αποφασίστηκε να γίνει.

Σημειώνουμε ότι το δυσβάσταχτο κόστος της διατήρησης των σπάνιων φυλών και τα συσσωρευμένα πλέον χρέη των παραγωγών, θέτουν εν αμφιβόλω και αυτήν ακόμη τη διατήρηση του προγράμματος, ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα ήταν καταστροφική για τη διατήρηση και αύξηση των περιλαμβανομένων αυτόχθονων και σπάνιων φυλών.

Η αύξηση αυτή αποσκοπεί:

-στην προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου, του φυσικού χώρου, του αγροτικού τοπίου

-στην αξιοποίηση των επιθυμητών ιδιοτήτων των προστατευόμενων φυλών για παραγωγικούς σκοπούς

-στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης

Ειδικοί στόχοι είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, που έχουν δεσμευθεί για την εκτροφή των σχετικών φυλών και η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων αναπαραγωγών ζώων κατά τα ακόλουθα ποσοστά:

-Βοοειδή +10-25%

-Πρόβατα και Αίγες +10-20%

-Ιπποειδή: η διατήρηση των ατόμων της φυλής. Σημείωση:

Πηγή: www.e-ea.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία