BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Πώς θα αποδίδουν σαν συμβατικά τα βιολογικά αρωματικά

Μία εποχή επιστηµονικής µελέτης και έρευνας για τη βελτίωση των πρακτικών βιολογικής γεωργίας φαρµακευτικών φυτών έτσι ώστε να µην υστερούν, εκτός απ’ την ποιότητα, ούτε σε αποδόσεις από τα συµβατικά, ξεκίνησε για τη γνωστή εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Η εταιρεία, µάλιστα, ενδιαφέρεται για αύξηση των συνεργαζόµενων (συµβολαιακά) παραγωγών και των φυτών που παραλαµβάνει.

Πώς θα αποδίδουν σαν συμβατικά τα βιολογικά αρωματικά

4
0
Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσµατα της πρώτης προσπάθειας δηµοσιεύθηκαν πριν δύο µήνες, τέλος Σεπτεµβρίου του ’16.




Συγκεκριµένα, µελετήθηκε η Calendula officinalis, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία µε την µονάδα παραγωγής αρωµατικών φυτών στην Κοµοτηνή, ∆ΡΟΓΗ (µε υπεύθυνο τώρα τον Κώστα Παπάζογλου) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Όπως είπε στην Agrenda ο γεωπόνος MSc του Τµήµατος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΚΟΡΡΕΣ, Γιώργος Σταυρόπουλος, στη βιολογική καλλιέργεια εφαρµόστηκαν διάφορα επίπεδα λίπανσης (ανόργανα, οργανικά και σε ένα σηµείο δεν εφαρµόστηκε λίπανση).

Σε αυτά στη µία συνθήκη προσθέσαµε µυκόρριζα (ειδικό συµβιωτικό µόρφωµα που προκύπτει από τη συνένωση των ριζών ενός φυτού µε µύκητες διαφόρων ειδών) και στην άλλη συνθήκη δεν προστέθηκε µυκόρριζα.

Με την προσθήκη µυκόρριζας η βιολογική καλλιέργεια καλέντουλας έχει ίσες αποδόσεις µε τη συµβατική
Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι µε την προσθήκη µυκόρριζας αυξήθηκαν οι αποδόσεις για όλα τα επίπεδα λίπανσης και έτσι η βιολογική καλλιέργεια του φυτού δεν υπολείπεται της ανόργανης τόσο όσον αφορά τις ποσοτικές αποδόσεις όσο και την ποιότητα.

Η εταιρεία στοχεύει να συνεχίσει την έρευνα για τη βελτιστοποίηση της βιολογικής καλλιέργειας µε στόχο να δίνει τις ίδιες αποδόσεις µε τη συµβατική και για άλλα είδη προσπαθώντας να συµβάλλει και στην κάλυψη του κενού που υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά την έρευνα για τα φαρµακευτικά φυτά και ειδικά αυτά της βιολογικής γεωργίας.
Γενικότερα, η Ελλάδα φιλοξενεί 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών, εκ των οποίων τα 1.200 είναι ενδηµικά, καθιστώντας τη χώρα µας στις τρεις πρώτες σε παγκόσµιο επίπεδο όσον αφορά τον λόγο αριθµού ενδηµικών φυτών προς γεωγραφική έκταση, όπως υπογραµµίζει ο κ. Σταυρόπουλος.

Συνεργάτες ψάχνει η Κορρές
Για αύξηση των συνεργατών της ενδιαφέρεται η εταιρεία Κορρές, καθώς εισάγει όλο και περισσότερους νέους κωδικούς. Να σημειωθεί ότι εάν δυο περιοχές πληρούν τα κριτήρια για µια καλλιέργεια (εδάφη κτλ), η επιλογή γίνεται βάσει κοινωνικών κριτήριων, όπως το επίπεδο ανεργίας κτλ. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περιοχή Αραχαµίτες Αρκαδίας, απ’ όπου η Κορρές προμηθεύεται φύλλα καστανιάς από τον βιοκαλλιεργητή Δημήτρη Μανιάτη. Η περιοχή επιλέχτηκε έναντι άλλων όπου επίσης ευνοούταν η καλλιέργεια καστανιάς λόγω των πρόσφατων καταστρεπτικών πυρκαγιών, που καθιστούσαν επιτακτική την οικολογική ενίσχυση της.

Η εταιρεία σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών εντόπισε τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια βοτάνων που διακρίθηκαν βάσει της µοναδικότητας της δράσης τους.  Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνεργασίες της εταιρείας, µε ιδιώτες παραγωγούς, συνεταιρισµούς και εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύµατα, είναι µόνιµες, συµβολαιακής γεωργίας και αποκλείεται η ελεύθερη συλλογή, προκειµένου να ενισχύονται και οι τοπικές κοινωνίες
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία