BACK TO
TOP
Πτηνοτροφία

Σε κρίση η εγχώρια πτηνοτροφία, μείωση πωλήσεων έως 50%

Μείωση πωλήσεων 50% γράφουν επιχειρήσεις που κόβουν εκτροφές. Στην λίστα ΚΑ∆ ο κλάδος της παραγωγής και µεταποίησης πουλερικών.

ptinotrofia41

Μαρία Γιουρουκέλη

658
0

Με τον αόρατο εχθρό της πανδηµίας έρχεται σήµερα αντιµέτωπος και ο κλάδος της εγχώριας πτηνοτροφίας, που εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες προσπαθεί να ορθοποδήσει από τις παρενέργειες της γρίπης των πτηνών και τα «πανωτόκια» των δανείων που χορηγήθηκαν το 2006 για την αντιµετώπιση της τότε κρίσης.

Το αναπάντεχο κλείσιµο του δικτύου εστίασης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία (ΗΟ.RE.CA) λόγω των µέτρων περιορισµού του Covid 19 και οι εκτιµήσεις για ένα άστατο τουριστικά φετινό καλοκαίρι, έχει φέρει τα πάνω κάτω στο µέχρι τώρα προγραµµατισµό των πτηνοτροφικών µονάδων, καθώς πλέον όλο το βάρος έχει µεταφερθεί στο λιανεµπόριο. Mάλιστα, πολλές επιχειρήσεις αναµένοντας την άνοδο της ζήτησης κατά τον µήνα Μάιο και Ιούνιο, λόγω της σταδιακής εισόδου στη θερινή περίοδο, προχώρησαν σε αύξηση της παραγωγής, προσθέτοντας περισσότερα πτηνά στα πτηνοτροφεία τους. Σηµειωτέον η χώρα µας παράγει το 69% της ζήτησης σε κοτόπουλα (213.000 τόνους).

Ενδεικτικό είναι ότι µία από τις µεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, που συνεργάζεται µε περισσότερους από 180 πτηνοτρόφους, καταγράφει µείωση των πωλήσεων κατά 50%, ενώ συνολικά ο κλάδος έχει υποστεί µείωση τζίρου 20% από τις 15 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα µέτρα περιορισµού στην κυκλοφορία.

Θετικό σε αυτή τη φάση το γεγονός ότι ο κλάδος της παραγωγής (10.13) και επεξεργασίας και συντήρησης κρέατος πουλερικών (10.12) εντάχθηκαν στα ΚΑ∆ των µέτρων στήριξης από την πολιτεία. Μέσα σε αυτό το κλίµα η αδυναµία είσπραξης επιταγών επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, όπως τονίζει σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρµόδιους υπουργούς, η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών, που ζητά την ενεργοποίηση του de minimis µέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις ρυθµίσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία