BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πιστοποίηση και νέες ποικιλίες δημιουργούν ταυτότητα στο ντόπιο ρύζι

Το ελληνικό ρύζι έχει περιέλθει σε κρίσιµη καµπή και για να συνεχίσει να έχει και στο µέλλον τη δυναµική και τις προοπτικές που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτός συνόρων, προϋποθέτει ότι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας του προϊόντος, θα καταρτίσουν έγκαιρα έναν «οδικό χάρτη» για την επόµενη ηµέρα.

nees-kaliergies-ruziou

Λεωνίδας Λιάμης

571
1

Πιστοποιημένος σπόρος και νέες ποικιλίες δημιουργούν ταυτότητα στο ελληνικό ρύζι

Πρόκειται για ένα από τα βασικά συµπεράσµατα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού που πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 15 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, από την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ρυζιού, οι εργασίες του οποίου ασχολήθηκαν επίσης µε την ανάγκη χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου, την υιοθέτηση νέων ανθεκτικών κι εµπορικών ποικιλιών, αλλά και την καθιέρωση µιας ταυτότητας «made in Greece» για το ελληνικό ρύζι, που θα είναι διεθνώς αναγνωρίσιµη και αποδεκτή. Το θέµα της αναγκαιότητας ενός κεντρικού σχεδιασµού για τη στήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας στη χώρα, άνοιξε πρώτη η πρόεδρος του Συνδέσµου Ορυζόµυλων Ελλάδος Γεωργία Κωστηνάκη, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το γεγονός ότι σε κάποιες ποικιλίες όπως η Καρολίνα, δεν καλύπτουµε ούτε τις εθνικές ανάγκες κατανάλωσης.

Όπως υποστήριξε, αυτός ο διάλογος θα πρέπει είναι ειλικρινής και τον συντονισµό του να τον αναλάβει η Ε∆ΟΡΕΛ, προκειµένου να συνθέσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν και να δοθούν λύσεις. «Για να κάνουµε το µεγάλο άλµα φυγής προς την ανάπτυξη πρέπει να συµφωνήσουµε όλοι ότι πρέπει να φύγουµε από τη µονοκαλλιέργεια η οποία είναι µόνο λύση ανάγκης για την ελληνική αγορά ή την εξαγωγή» είπε και υποστήριξε ότι οι κλασικές ποικιλίες «πεθαίνουν», εµπορικά καθίστανται όλο και πιο δύσκολες στην καλλιέργεια, ενώ παράλληλα είναι ευπαθείς σε ασθένειες κι ακατάλληλες για τις σύγχρονες τεχνικές. Προειδοποίησε ακόµη πως «δεν είναι σοφό να καλλιεργούµε ρύζι που δεν καλύπτει το εµπορικό ενδιαφέρον ή έχει όριο στην τιµή του, όταν αυτό καλλιεργείται από τις χώρες της Ασίας» και κάλεσε να µελετηθεί τί κάνουν οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και ζήτησε να διευρυνθεί η γκάµα των ποικιλιών που αξιοποιούνται στη χώρα µας και να καλλιεργηθούν και ποικιλίες ρυζιού τύπου cal rose, για ριζότο, για σούσι ή µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη. Να ανοίξει µια σοβαρή κουβέντα για τη χρήση πιστοποιηµένου σπόρου στην καλλιέργεια ρυζιού, ζήτησε ο Θανάσης Τσούτσας από τη BASF, ο οποίος χαρακτήρισε, µάλιστα, την τεχνολογία Provisia ως «τελευταία ευκαιρία για να κρατηθεί βιώσιµη η καλλιέργεια στη χώρα τα επόµενα δέκα χρόνια», ενώ ο Χρήστος ∆ηµητρίου από την Corteva Agriscience Hellas και ο Θωµάς Καραγιάννης από τη Dekagro αναφέρθηκαν στα προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης που υπάρχουν για την εν λόγω καλλιέργεια.

Στο συνέδριο µίλησαν επίσης στελέχη του υπουργείου, αλλά και της τράπεζας Πειραιώς, παρουσιάζοντας τα διαθέσιµα χρηµατοδοτικά εργαλεία, ενώ διαδικτυακό χαιρετισµό έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επαναλαµβάνοντας πως σύντοµα θα φέρει στο υπουργικό συµβούλιο νέο νοµοσχέδιο για τις ∆ιεπαγγελµατικές οργανώσεις, την ενίσχυση του ρόλου τους και τη σύσταση του Εθνικού Συµβουλίου ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Τσιχήτας, από την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης εκτίµησε πως η καλλιέργεια έχει µέλλον στη χώρα και µπορεί να φτάσει ακόµη και στα 300.000-320.000 στρέµµατα από τα περίπου 260.000 στρέµµατα που αριθµεί τώρα, παράγοντας κοντά στους 230.000 τόνους ρυζιού, από τους οποίους το 60% εξάγεται.

Το δελτίο τύπου του 2ο Πανελλήνιου Συνέδριου Ρυζιού

Την Πέμπτη 15 Φεβρουάριου 2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού- Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ., στη Θεσσαλονίκη. Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού διεξήχθη στο ξενοδοχείο Porto Palace Hotel με στόχο να αναδειχθούν καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ρυζοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού και  κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την ανάδειξη της αξίας του Ελληνικού ρυζιού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και ορυζόμυλοι, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν οι Ελευθέριος Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Κεφαλάς, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τσαλακίδης Χρήστος, εκπροσώπησε το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Γκαντζάρας, Πρόεδρος ΕΔΟΡΕΛ και Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος ΣΟΕ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με Καλλιέργεια και αγορά ρυζιού (καλλιεργούμενες εκτάσεις, ποικιλίες, πωλήσεις, στατιστικά, προοπτικές για επόμενα έτη) ​και τις Χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του ρυζιού. Στον πυρήνα των  συνεδριακών συζητήσεων βρέθηκε η θεματική ενότητα Νέες καλλιεργητικές μέθοδοι, ποικιλίες, πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα. Παράλληλα, συζητήθηκε η Γεωργία ακριβείας – Νέες τεχνολογίες – Χρήση drones κλπ. ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ομιλίες σχετικά με τη Κλιματική αλλαγή και απαραίτητες υποδομές – Βιώσιμη Γεωργία – Υδάτινοι πόροι. Η ενότητα Προοπτικές ανάδειξης Ελληνικού ρυζιού, Δράσεις, Ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ. αποτέλεσε τον επίλογο των ομιλιών κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά:

Τον Πλατινένιο Χορηγό: DEKAGRO

Τους Χρυσούς Χορηγούς: BASF, CORTEVA, TEOFERT, ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τους Αργυρούς Χορηγούς: DELTA PI, KOUIMTZIS, NEUROPUBLIC, SIPTEC, TIMAC AGRO, UPL, ZIKO

Tους Χορηγούς: AGROTECH, BIOARTIS, NOVACERT, PROFARM, SIPCAM, SYNGENTA, ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., Γ. ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ, ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία