BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υποχωρεί στα 320 ευρώ η Φότζια, με 280 ευρώ FOB οι εξαγωγές σκληρού

Δουλειές στα 280 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιμάνι και μάλιστα με υποτονικό ενδιαφέρον όσο οι αγορές της Ιταλίας παραμένουν σε κανάλι διόρθωσης τιμών, κρατούν σε επιφυλακή τους συντελεστές της αγοράς σκληρού σίτου ενόψει του αλωνισμού τον προσεχή Ιούνιο.

Sitari-agora-site_03-24

Πέτρος Γκόγκος

572
3

Υποχωρεί στα 320 ευρώ η τιμή σκληρού της Φότζια, με 280 ευρώ FOB οι εξαγωγές

Αν και αρκετοί εκτιμούν πως η αγορά έχει εξαντλήσει τα περιθώρια διόρθωσης των τιμών, μετά και το τελευταίο ψαλίδι στη Φότζια της τάξης των 7 ευρώ, η αποφυγή προπωλήσεων ποσοτήτων της παραγωγής του 2024, κάτι που συνηθίζεται στις ευρωπαϊκές αγορές, υποδηλώνει πως η αγορά κρύβει ακόμα εκπλήξεις. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι νέες τιμές στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, συνεχίζοντας ένα επίμονο πτωτικό σερί, διαμορφώνονται ως εξής:

  • στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% για τα οποία πλέον η τιμή αποθήκης εµπόρου υποχώρησε στα 315-320 ευρώ ο τόνος.
  • στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος.

 

Αν υπάρχει ένας υποστηρικτικός παράγοντας για τις τιμές της νέας σοδειάς σε Ελλάδα και Ιταλία, με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς να αποτιμάται η πιθανότητα επιβάρυνσης των φετινών παραγωγών από καιρικά φαινόμενα σε κάποια από τις βασικές παραγωγικές δυνάμεις, αυτός εντοπίζεται στην Ιταλία.

 

Αυτή η κατακόρυφη μείωση των εκτάσεων στην Ιταλία, εντοπίζεται σε περιοχές του Νότου, όπου η αγορά χαρακτηρίζεται "περισσότερο συναισθηματική". Αυτό που εννοείται με αυτό, είναι πως ένα σενάριο αγροτικού αναβρασµού στον ιταλικό νότο, όπου ήδη έχουν σημειωθεί αναταραχές σε λιμάνια μεταξύ αγροτών και φορτηγών που μεταφέρουν καναδικά και τουρκικά σιτάρια, θα μπορούσε να συγκρατήσει κάπως τις τιμές.

Στα 200 δολάρια τα συμβόλαια μαλακού

Έναν κύκλο διόρθωσης κοντά στα 70 ευρώ συμπληρώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο μαλακό σιτάρι, με τις τιμές για τη νέα σοδειά να βρίσκονται στο όριο των 200 ευρώ ο τόνος για τα συμβόλαια που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2024. Στην περίπτωση του μαλακού σίτου, η ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά η Γαλλία, βρίσκονταν διαρκώς σε ένα κυνήγι χαμηλότερων τιμών, στο οποίο αδυνατούσαν να επιβληθούν επί των ανταγωνιστικότερων προσφορών της Ρωσίας. Οι τιμές έχαναν το ένα σημείο στήριξης μετά το επόμενο, ενώ τα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου, υπολογίζονται για τη Γαλλία στους 3,74 εκατ. τόνους, ιστορικό υψηλό για τα δεδομένα της χώρας, με τους εκεί αναλυτές να ανακαλούν τη δύσκολη συγκυρία της περιόδου 2004-2005.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-03-2024 15:19THEODOR

Αει γαμ@τε λέω εγώ.........

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία