BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υγρασία και ζέστη έφεραν ασκοχύτωση στα ρεβίθια της Θεσσαλίας

Οι βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα ευνόησαν την είσοδο της ασκοχύτωσης (Αscochyta pisi, A. pinodes) σε καλλιέργειες με ρεβίθια στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Υγρασία και ζέστη έφεραν ασκοχύτωση στα ρεβίθια της Θεσσαλίας

2
0
Όσον αφορά τα συμπτώματα, ο γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας αναφέρουν ότι η προσβολή εκδηλώνεται με τον σχηματισμό καστανών περίπου κυκλικών, νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (στελέχη, μίσχοι, φύλλα, άνθη, λοβοί και κοτυληδόνες)

Η προσβολή εμφανίζεται στον αγρό κατά κηλίδες, οι οποίες εφόσον ο καιρός είναι βροχερός  εξαπλώνονται και μπορεί να καταλάβουν ολόκληρη την καλλιέργεια.

Το παθογόνο διατηρείται εντός ή επί του σπόρου, καθώς και επί των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Έτσι οι πρώτες μολύνσεις προέρχονται από το σπόρο και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες στο λαιμό των φυτώ
Σχετικά με τις συνθήκες ανάπτυξης, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάπτυξη του μύκητα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 7-27οC, με άριστη θερμοκρασία τους 14-24oC.

Επ’ αυτού συστήνονται τα εξής:
1) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας
2) Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου,
3) Αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά,
4) Ψεκασμοί των φυτών αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως azoxystrobin, difenoconazole, etridiazol, thiophanate-methyl


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία