BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στα σιτηρά πάνω από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης λιπασμάτων

Η παγκόσµια κατανάλωση λιπασµάτων σε θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο, κάλιο) ανήλθε στους 181,9 εκατ. τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2014-2015, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Συνδέσµου Λιπασµάτων (ΙFA), που δηµοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2017. Η κατανοµή ανά θρεπτικό στοιχείο ήταν 102,5 εκατ. τόνους αζώτου (Ν), 45,9 εκατ. τόνους φωσφόρου (P205), 33,5 εκατ. τόνους καλίου (K20).

Στα σιτηρά πάνω από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης λιπασμάτων

0
0
Ειδικότερα, οι καλλιέργειες των σιτηρών χρησιµοποιούν λίγο περισσότερο από το µισό (50,2%) της παγκόσµιας κατανάλωσης λιπασµάτων. Μεταξύ των σιτηρών, ο αραβόσιτος έχει την υψηλότερη κατανάλωση λιπασµάτων (17%), ακολουθεί το σιτάρι µε 15,4% και στη συνέχεια το ρύζι µε 13,8%. Η παγκόσµια χρήση λιπασµάτων για τα ελαιούχα και σποροδοτικά φυτά ανέρχεται στους 23,2 εκατ. τόνους θρεπτικών στοιχείων, αντιπροσωπεύοντας το 12,8%, της παγκόσµιας κατανάλωσης. Τα οπωροφόρα δέντρα µαζί µε τα κηπευτικά αντιπροσωπεύουν το 16,1% της παγκόσµιας αγοράς λιπασµάτων















Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται σηµαντική παραλλακτικότητα στην κατανοµή της χρήσης λιπασµάτων ανά καλλιέργεια σε σχέση µε την παγκόσµια κατανοµή. Οι διαφοροποιήσεις αυτές αποδίδονται στις διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές και ανάγκες ανά χώρα. Για παράδειγµα συγκρίνοντας τις 5 µεγαλύτερες αγορές, έχει παρατηρηθεί ότι στην Κίνα η υψηλότερη χρήση λιπασµάτων πραγµατοποιείται σε οπωροφόρα και κηπευτικά (37%), στην Ινδία στο ρύζι (29%), στις ΗΠΑ στον αραβόσιτο (55%), στην Ευρώπη στο σιτάρι (26%) και στη Βραζιλία στη σόγια (40%).







Με βάση τις διαφορετικές απαιτήσεις των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία, η παγκόσµια κατανάλωση λιπασµάτων σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο διαφέρει σηµαντικά ανά καλλιέργεια. Για παράδειγµα τα σιτηρά έχουν υψηλότερες ανάγκες σε Ν, ενώ η σόγια σε Ρ. ‘Έχει υπολογιστεί ότι για τη χρονική περίοδο 2014-2015 από τους 59 εκατ. τόνους αζώτου που χρησιµοποιήθηκαν στα σιτηρά, δηλαδή 57,6% της παγκόσµιας κατανάλωσης αζώτου, για τον αραβόσιτο χρησιµοποιήθηκε το 19,3%, για το σιτάρι το 18,5% και για το ρύζι το 15,2%















Όσον αφορά το φώσφορο το χρονικό διάστηµα 2014-2015 στα σιτηρά χρησιµοποιήθηκαν 20,4 εκ. τόνοι P2O5, δηλαδή το 44,4% της παγκόσµιας κατανάλωσης: 14,5% στο σιτάρι, 13,8% στον αραβόσιτο και 12,6% στο ρύζι. Υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο παρατηρήθηκαν και στα οπωροφόρα δέντρα και στα κηπευτικά. Αντίστοιχα ιδιαίτερα διαφοροποιηµένη είναι η κατανοµή του καλίου ανά καλλιέργεια. Συγκεκριµένα, στα σιτηρά χρησιµοποιήθηκαν 11,9 εκατ. τόνοι Κ2Ο, δηλαδή το 35,5% της παγκόσµιας κατανάλωσης καλίου: 14,4% στον αραβόσιτο, 11,1% στο ρύζι το  και 7,4% στο σιτάρι. Υψηλή χρήση καλίου παρατηρήθηκε στη σόγια, στα οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά














Χαµηλότερη στην 25ετία η κατανάλωση το 2016-2017







Να σηµειωθεί ότι η κατανάλωση λιπασµάτων την καλλιεργητική περίοδο 2016/2017, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΣΠΕΛ είναι η χαµηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα. Συγκεκριµένα η συνολική κατανάλωση για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2016 – Ιούνιος 2017 ανέρχεται στους 667.368 τόνους, 8,7% χαµηλότερη από την αντίστοιχη κατανάλωση της καλλιεργητικής περιόδου Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2016. Η µείωση αυτή παρατηρείται και στις µονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Συγκριτικά από την καλλιεργητική περίοδο 2010/2011 ως την καλλιεργητική περίοδο 2016/2017 η κατανάλωση λιπασµάτων έχει µειωθεί ως και 25%, ενώ σε διάστηµα 25 ετών η µείωση ξεπερνά το 65%















Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία