BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ακάλυπτος εντομολογικά μένει φέτος ο βαμβακόσπορος

Χωρίς επένδυση µε νεονικοτινοειδές εντοµοκτόνο πωλούνται φέτος οι σπόροι του βαµβακιού, για πρώτη φορά µετά από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, µε αποτέλεσµα να επικρατεί αυξηµένη αγωνία µεταξύ των παραγωγών για πιθανές απώλειες στο φύτρωµα και γενικότερα για αδυναµίες στην εξέλιξη της καλλιέργειας.

Ακάλυπτος εντομολογικά μένει φέτος ο βαμβακόσπορος

1
0
Η απαγόρευση χρήσης επενδεδυµένων σπόρων σε όλη την επικράτεια από την 1η/12/2013, ουσιαστικά περιορίζει τα διαθέσιµα εργαλεία των εταιρειών και κατ’ επέκταση των παραγωγών στον τοµέα της φυτοπροστασίας, φέρνοντας την καλλιέργεια πολλά χρόνια πίσω

Στο βαµβάκι η προστασία που παρέχεται από την επένδυση σπόρων κατά τη διάρκεια της πρώιµης ανάπτυξης του φυτού είναι σηµαντική για την αποδοτικότητα της καλλιέργειας, καθώς έχει αποφασιστική επιρροή στην απόδοση και την ποιότητα του παραγόµενου προΪόντος. Η απώλεια της τεχνολογίας επένδυσης σπόρων µε νεονικοτινοειδή θα µπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες παραγωγικότητας του 20-40% από έντοµα όπως οι αφίδες, ο θρίπας και τα σιδηροσκούληκα, ενώ την ίδια στιγµή το κόστος παραγωγής (ενέργεια, χρόνος) εκτιµάται πως θα αυξηθεί, καθώς είναι απαραίτητο να γίνουν πρόσθετες κοκκώδεις εφαρµογές εδάφους και ψεκασµού φυλλώµατος.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του περασµένου χειµώνα, έχει αποκλείσει όµως και τα περσινά αποθέµατα σπόρων βαµβακιού, που σύµφωνα µε πληροφορίες θα µπορούσαν να καλύψουν το 10% της φετινής συνολικής ζήτησης για σπορά.

Ιδιαίτερα οι εταιρείες Bayer CropScience και Syngenta που διαθέτουν τα νεονικοτινοειδή επενδυτικά σπόρων Gaucho και Cruiser αντίστοιχα, υπέβαλαν αίτηµα στη ∆ιεύθυνση Φυτοπροστασίας για κατ’ εξαίρεση χρήση του σπόρου για 120 ηµέρες, είτε αυτούσιου είτε σε ανάµειξη µε τον νέο σπόρο. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, η αναβλητικότητα των υπηρεσιών σε συνδυασµό µε αντίδραση της τελευταίας στιγµής από «τρίτη» εταιρεία η οποία διαµήνυσε πως θα «πολεµήσει» τη σχετική αδειοδότηση, είχε σαν αποτέλεσµα το θέµα της κατ’ εξαίρεσης χρήσης να κλείσει οριστικά.

Σηµειωτέον ότι το συγκεκριµένο θέµα θα µπορούσε να έχει διευθετηθεί κατά τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο... διέφυγε της προσοχής του υπουργείου.

 

 

Τεχνικές επένδυσης 

Στην Ελλάδα περισσότερο από το 90% των σπόρων βαµβακιού και περισσότερο από το 70% των σπόρων καλαµποκιού επενδύονται µε νεονικοτινοειδή. Η επένδυση σπόρων µε νεονικοτινοειδή είναι µια τεχνολογία που προστατεύει όχι µόνο τους σπόρους, αλλά επίσης και τα πρώτα στάδια του φυτού, αντικαθιστώντας την κοκκώδη εφαρµογή εδάφους καθώς και µία έως δύο εφαρµογές ψεκασµού. Επιπλέον, τα ανά εκτάριο ποσοστά χρήσης µιας επένδυσης σπόρων µε νεονικοτινοειδή είναι 10 φορές χαµηλότερα σε σύγκριση µε µια εφαρµογή ψεκασµού, έχοντας επίσης ένα θετικό αποτέλεσµα και για το περιβάλλον. Οι τρεις κυριότερες τεχνικές εφαρµογής των νεονικοτινοειδών είναι η επένδυση σπόρων, τα κοκκώδη σκευάσµατα εδάφους και τα προϊόντα ψεκασµού.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία