BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μουσείο καπνού ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη

Μια παλιά… οφειλή προς τον κλάδο του καπνού, ο οποίος επί πολλές δεκαετίες σημάδεψε και χαρακτήρισε την οικονομική και την κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος, προτίθεται να… ξεπληρώσει ο κεντρικός δήμος της πόλης, μέσα από τη δημιουργία μουσείου καπνού.

Μουσείο καπνού ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη

0
0

Την ιδέα προωθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και την παρουσίασε στα εγκαίνια της έκθεσης «101 σημειώσεις για τα καπνά ανατολικού τύπου», που οργανώνεται  με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και του πολιτιστικού της ιδρύματος στο συνεδριακό της κέντρο στη συμπρωτεύουσα.

«Η πόλη πρέπει πάση θυσία να αποκτήσει μουσείο καπνού, γιατί το οφείλει απέναντι στην σημαντική συνεισφορά, που είχε η παραγωγή και εμπορία του προϊόντος για την ανάπτυξή της, για πάρα πολλά χρόνια», υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης στο σύντομο χαιρετισμό του και τόνισε την ανάγκη να βρεθούν σύντομα οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθεί η ιδέα.

Φαίνεται, πάντως, ότι βρήκε αμέσως συμπαραστάτες, καθώς ο παριστάμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης έσπευσε να προτείνει ως πιθανό χώρο φιλοξενίας του μουσείου την αποθήκη 9 στην προβλήτα 2 του λιμένα της πόλης, ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης επεσήμανε ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της μελέτης.

 

Στυλοβάτης της οικονομίας ο καπνός

Το ανώτατο διοικητικό στέλεχος του τραπεζικού ομίλου ανέφερε επίσης πως η καλλιέργεια του καπνού, εκτός από τη σημαντική συνεισφορά της, κατά το παρελθόν, εξακολουθεί να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εθνική οικονομία ακόμη και σήμερα και για αυτό το λόγο ο όμιλος της Πειραιώς τον στηρίζει μέσα από τις πολλές συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας που έχει συνάψει με παραγωγούς και μεταποιητές.

«Για ένα μεγάλο διάστημα ο καπνός υπήρξε εθνικό προϊόν, στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας και οι άνθρωποι του, από τους παραγωγούς μέχρι τους καπνεργάτες και τους καπνέμπορους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης και πρόσθεσε πως «και σήμερα όμως, περίπου 13.000 οικογένειες στις περιοχές της Ορεστιάδας, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της ορεινής Δράμας, του νομού Σερρών και της Πιερίας συνεχίζουν την παραγωγή καπνών ανατολικού τύπου, τα οποία έχουν ζήτηση από τις διεθνείς καπνοβιομηχανίες».

Σημείωσε ακόμη πως η εργασία στον τομέα επεξεργασίας του καπνού, αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συνετέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων στη Βόρεια Ελλάδα, επηρέασε τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων και συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τραπεζικού κλάδου.

 

Ενίσχυση μέσω νέας ΚΑΠ

Στην προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξασφαλίσει πρόσθετη οικονομική στήριξη στην καλλιέργεια καπνού, μέσω της νέας ΚΑΠ, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Καρασμάνης. «Τα καπνά ανατολικού τύπου είναι αρίστης ποιότητας, είναι τα εμπορικότερα καπνά διεθνώς για αυτό κι εμείς μέσα από τη νέα ΚΑΠ, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε αυτή την καλλιέργεια με στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, μειονεκτικές, ορεινές και ημιορεινές, με σκοπό να πετύχουμε την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, γιατί ο καπνός εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα», είπε ο υπουργός και θύμισε πως σήμερα περίπου 13-14.000 οικογένειες, παρότι έχουν περάσει 8 χρόνια από την ολική αποσύνδεση του καπνού από τις κοινοτικές ενισχύσεις, συνεχίζουν και καλλιεργούν το προϊόν.

 

Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Η έκθεση «101 σημειώσεις για τα καπνά ανατολικού τύπου» περιλαμβάνει μια σειρά από σπάνια φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα θετικά σημεία αυτού του σημαντικού προϊόντος, που έδωσε ανάπτυξη και ζωή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος και συνετέλεσε στην επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, παραγωγών, επεξεργαστών, βιομηχανικών εργατών, εμπόρων, εξαγωγέων κλπ. Θα λειτουργεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα Σάββατα από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τις Κυριακές από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία