BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Νέα υπόσχεση ΕΒΖ για εξόφληση ως τέλος Γενάρη

Το μήνυμα ότι τα ψέματα τελείωσαν και αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για τα οφειλόμενα τόσο της καμπάνιας του 2015, όσο και για εκείνα του 2016, θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη και οι παραγωγοί δεν πρόκειται να σπείρουν τεύτλα για την καλλιεργητική σεζόν του 2017 μετέφερε η αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών στη διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

Στην πόρτα του Μαξίμου ο φάκελος της ΕΒΖ

4
0

Και το μετέφεραν όσο πιο πειστικά μπορούσαν, αφού μαζί τους είχαν και δικηγόρο, δείχνοντας ότι δεν μπλοφάρουν και θα κάνουν πράξη όλα όσα διακηρύσσουν ότι θα κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους και θα αφήσουν την καλλιέργεια να σβήσει στην Ελλάδα, με ό,τι θα σημάνει αυτό για τη βιομηχανία και τον κλάδο εν γένει.

Η συζήτηση, πάντως, όπως πληροφορείτε το Agronews διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τους αγρότες να προσπαθούν να εξηγήσουν στους διοικούντες την ΕΒΖ ότι αυτό που προέχει για εκείνους είναι να εξοφληθούν και ότι δεν τους ενδιαφέρει τί έχει μεσολαβήσει μέχρι τώρα και έχει φτάσει η κατάσταση εδώ που είναι.

Μάλιστα όταν οι συνομιλητές τους τους ανέφεραν πως πρόθεσή τους είναι να τους πληρώσουν έως το τέλος της εβδομάδας το 1 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα της καμπάνιας του 2015 και έως τις 10 Ιανουαρίου -με μια πρώτη μεγάλη δόση έως τα Χριστουγεννα- να τους εξοφλήσουν και τα 13 εκατ. ευρώ της φετινής καμπάνιας, οι εκπρόσωποι των παραγωγών τους ενημέρωσαν πως τους δίνουν περιθώριο άλλες 20 ημέρες, επιπλέον, σε μια κίνηση καλης θέλησης, και αν οι δεσμεύσεις της ζαχαροβιομηχανίας εκπληρωθούν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, εκείνοι θα είναι ικανοποιημένοι.

«Μόνο έτσι θα πάμε σε σπορά τεύτλων για τη σεζόν του 2017. Δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο λάθος, που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια» επεσήμανε στο Agronews παραγωγός που μετείχε στην κλειστή συνάντηση, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η διοίκηση της ΕΒΖ, όταν ερωτήθηκαν από το πού θα βρεθούν τα λεφτά, παρέπεμψε στις πωλήσεις ζάχαρης και στη συμφωνία για μεταπώληση ζάχαρης φασόν, αν και μπήκαν στην κουβέντα αρκετά «αν» και «εφόσον». Τονίστηκε επίσης πως προωθείται ο διαγωνισμός για την πώληση των σερβικών θυγατρικών, όπως και ότι ο στόχος για τα στρέμματα που θα σπαρθούν φέτος με τεύτλα είναι στα 150.000 στρέμματα. Αναφέρθηκε, μάλιστα, πως το δέλεαρ θα είναι σημαντικό για τους παραγωγούς καθώς ενδέχεται η συνδεδεμένη ενίσχυση να κινηθεί ακόμη και πάνω από τα 53 ευρώ το στρέμμα που ανήλθε την τελευταία χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από το αν και κατά πόσο θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν και προσδιορίζονται και στο δελτίο τύπου που έστειλαν από κοινού παραγωγοί και βιομηχανία.

Η ανακοίνωση της ΕΒΖ

Έγινε συνάντηση σήμερα 5.12.2016 αντιπροσωπείας τευτλοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα με τη Διοίκηση της Ε.Β.Ζ ΑΕ

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τις καθυστερήσεις πληρωμών που παρατηρήθηκαν και έγινε προσπάθεια να τεθεί χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παραγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση δεσμεύτηκε εντός του προσεχούς δεκαημέρου να γίνει η εξόφληση των οφειλών του 2015, μεγάλο μέρος των οφειλών του 2016 να δοθεί στους τευτλοπαραγωγούς πριν  το τέλος του έτους και η ολοσχερής εξόφληση της φετεινής παραγωγής να εκτελεσθεί μέχρι 30 Ιανουαρίου 2017.

Κοινή προσπάθεια παραγωγών και Διοίκησης της Ε.Β.Ζ είναι η συνέχεια της παραγωγής σακχαρότευτλων ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα με την λειτουργία και των τριών εργοστασίων στην χώρα.

Η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ και η επέκταση των δραστηριοτήτων της είναι ο κοινός μας στόχος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία