BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Από καλύτερη βάση οι νέες δουλειές στο βαµβάκι

Μια αίσθηση καλύτερων τιµών για τον παραγωγό δίνουν οι πρώτες δουλειές της νέας σοδειάς που κλείνουν για το βαµβάκι, αν και πρέπει να σηµειωθεί ότι είναι ελάχιστες µέχρι στιγµής.

Tα βρήκε σκούρα το βαμβάκι από τον καιρό και τις διεθνείς τιμές

1
0

Όπως δείχνουν τα χρηµατιστηριακά ταµπλό, σύφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας  Agrenda, πέρυσι τα πρώτα συµβόλαια της νέας σοδειάς σηµειώθηκαν στα 4-5 σεντς πάνω από τις τιµές του Δεκεµβρίου ’17, ενώ φέτος οι αντίστοιχες  δουλειές ξεκίνησαν στα 5,5 µε 6 σεντς πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18. Αυτό, µε άλλα λόγια σηµαίνει ότι η βάση είναι καλύτερη φέτος στο ξεκίνηµα κατά 1 σεντς ανά λίµπρα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι µιλάµε για ανοιχτά συµβόλαια, που βρίσκονται σε άµεση εξάρτηση από τις χρηµατιστηριακές τιµές του ∆εκεµβρίου ‘18. Να σηµειωθεί ότι για τα δεδοµένου του ελληνικού βαµβακιού, τα 6 σεντς πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18 για τη νέα σοδειά, ισοδυναµούν σήµερα σε 1,45 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα χρηµατιστηριακά σηµειώνονται ρευστοποιήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων, οι οποίες διόρθωσαν αρκετά σεντς την αγορά από τα υψηλά της, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πως ακόµα η τάση είναι ανοδική και µόλις δηµιουργηθεί µια βάση αντίδρασης γύρω στα 75 σεντς θα ακολουθήσει σύντοµα η ανοδική ανάκαµψη. Χαρακτηριστικό παράδειγµα και η ελληνική αγορά, όπου πραγµατοποιούνται µικρές πωλήσεις αποθεµάτων, οι οποίες αναµένεται να ενταθούν µόλις η αγορά δείξει σηµάδια ανοδικής αντίδρασης, κάτι που οι αναλυτές περιµένουν πολύ σύντοµα.

Ωστόσο, οι γνώστες της αγοράς επαναλαµβάνουν πως το χρηµατιστήριο δείχνει ότι θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ακόµα και σε ορίζοντα ∆εκεµβρίου ’18, µε βασικότερο λόγο την αύξηση της κατανάλωσης βαµβακερής ίνας, αλλά και την πιθανή επιστροφή της Κίνας στην αγορά.

Αυτό σηµαίνει ότι αν το χρηµατιστήριο συντηρηθεί ψηλά και η βάση µας παραµείνει καλύτερη -όπως ξεκίνησε- τότε το ελληνικό βαµβάκι θα µπορέσει να πιάσει καλύτερα επίπεδα σε εκκοκκισµένο και επακόλουθα σε σύσπορο.

Τέλος, η Διεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιµές του προϊόντος το 2017-2018, καθώς µείωσε τις εκτιµήσεις της για τα παγκόσµια αποθέµατα ίνας, και κατέγραψε υψηλότερες τιµές στον ανταγωνιστικό πολυεστέρα. Σύµφωνα µε την ICAC, o τοµέας θα προσελκύσει 77 δισ. λίρες αναφορικά µε τις τιµές βαµβακιού, βάσει δείκτη Cotlook A. Ωστόσο, αναµένεται οι τιµές να µειωθούν κατά το υπόλοιπο της σεζόν και να κινηθούν κατά µέσο όρο στα 82,4 σεντς ανά λίµπρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία