BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Χάρισε σε όλο τον κόσµο το θησαυρό της Μεσογείου

Πίστευε ότι η µεσογειακή διατροφή και κυρίως το ελαιόλαδο δόθηκαν στους λαούς της Μεσογείου από τους θεούς σαν αντάλλαγµα για τα πολλαπλά δεινά που τους έχουν υποβάλει από καταβολής κόσµου. Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το περιοδικό el Δεκεμβρίου, o ιατρός και ακαδηµαϊκός ∆ηµήτριος Τριχόπουλος πέρασε στην ιστορία αλλά το έργο του θα διδάσκει ες αεί το νόηµα της επιστηµονικής πρωτοπορίας

Χάρισε σε όλο τον κόσµο το θησαυρό της Μεσογείου

2
0
Με  ένα λιτό «Είµαι ευγνώµων» είχε απαντήσει ο ∆ρ. ∆ηµήτριος Τριχόπουλος στην ανακοίνωση της εκλογής του για την απονοµή του βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστηµιακής ∆ιδασκαλίας εις µνήµην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευµατικού, του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ο εκλιπών ∆ηµ. Τριχόπουλος τιµήθηκε την Τρίτη 16 ∆εκεµβρίου για το ανεκτίµητο έργο του στην ιατρική έρευνα και για την διδακτική του αριστεία και αφοσίωση στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση και την επιστηµονική πρωτοπορία

Κεντρίζοντας συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών µέσων µαζικής ενηµέρωσης µε τις επιστηµονικές ανακαλύψεις του, ο ∆ηµ.Τριχόπουλος υπήρξε ο πρώτος  Έλληνας που ανέδειξε την αξία του ελαιολάδου και της µεσογειακής διατροφής και συνέβαλε καθοριστικά στην δηµιουργία του παγκοσµίου προτύπου διατροφής για ενήλικες, συµβατό µε την πρόληψη των σοβαρότερων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, η αρτηριακή πίεση και τα καρδιοαγγειακά νοσήµατα. ∆ίκαια ονοµάστηκε «πατέρας την µεσογειακής διατροφής»

Η ζωή του αφιερώθηκε στην προαγωγή της δηµόσιας υγείας και του επιστηµονικού δυναµικού της Ελλάδας. Όπως δήλωσαν συνάδελφοι καθηγητές και φίλοι του «έψαχνε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν πολύ για την Ελλάδα και την επιστήµη» και υποστήριζε µε σθένος ότι είναι αναγκαίο να συνδεθεί περισσότερο η κοινωνία µε την επιστηµονική κοινότητα και την ιατρική έρευνα. Οι παγκόσµιοι ιατρικοί κύκλοι µάλιστα,τον αποκαλούν «πρότυπο του επιστηµονικού πειράµατος για την επιδηµιολογία», σύµφωνα µε τις δηλώσεις του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Μαχαίρα, ο οποίος παρουσίασε το έργο του τιµηθέντος

«∆άσκαλε το σύνολο της ζωής σου µας διδάσκει και µας εµπνέει». Με τα λόγια αυτά από την επιστολή των φοιτητών του και σε κλίµα ιδιαίτερης συγκίνησης, επιφανείς προσωπικότητες της ακαδηµαϊκής και πολιτικής κοινότητας παρευρέθησαν στην απονοµή βράβευσης για να τιµήσουν τη µνήµη του γνωστού επιστήµονα και ακαδηµαϊκού. Το βραβείο παραδόθηκε στην σύντροφο της ζωής και του έργου του, Αντωνία Τριχοπούλου, από  τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενώ την αίθουσα συγκίνησε η παρουσίαση αποσπασµάτων από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του ∆ηµήτριου Τριχόπουλου

«Έφυγε διακριτικά, όπως έζησε», κατέληξε στην οµιλία του για την προσωπικότητα του ∆ηµ.Τριχόπουλου, ο στενός του φίλος και οµότιµος καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Χαρ. Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στην επίδραση της προσωπικότητας του ∆ηµ.Τριχόπουλοου στους φοιτητές, συνεργάτες και συνανθρώπους του, «µία προσωπικότητα πολύτροπη, ευρυµατική και φωτισµένη και µε απαράµιλη σεµνότητα και µοναχικότητα, χαρακτηριστικά κάθε ιδιοφυούς φυσιογνωµίας, η οποία όµως ποτέ δεν τον αποξένωσε από τους συνανθρώπους τους για τη βελτίωση της ζωής των οποίων κατέβαλε διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια»

Ο ∆ηµ. Τριχόπουλος στήριξε όσο λίγοι την εκπαίδευση του νέου ελληνικού επιστηµονικού δυναµικού τόσο στη χώρα όσο και παγκοσµίως και θα αποτελεί ες αει σηµείο αναφοράς στην ιατρική και ακαδηµαϊκή κοινότητα.

Νέα κατεύθυνση στον κλάδο της Ογκολογίας«Υπάρχουν πολλές διατροφικές οδηγίες στον κόσµο που λένε ότι η χαµηλή κατανάλωση ελαίων είναι ο σωστότερος τρόπος διατροφής. Η παραδοσιακή µεσογειακή διατροφή είναι το µόνο µοντέλο διατροφής παγκοσµίως που αντίθετα, βασίζεται στην καταναλωση µεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου», είχε επισηµάνει επανειλληµένως ο Καθηγητής ∆ηµ. Τριχόπουλος
Ο ίδιος  κατάφερε µε πείσµα να αποδείξει ότι «Η υγεία περνάει από το πιάτο µας», δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην πρόληψη του καρκίνου. Με έρευνες δεκαετιών για την πρόληψη και θεραπεία και του καρκίνου του µαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη αλλά και της αρτηριακής πίεσης, ο ∆ρ Τριχόπουλος µέσω της ιατρικής αλλά και ακαδηµαϊκής του ιδιότητας αγωνίστηκε να αναδείξει την τεράστια διατροφική και θεραπευτική αξία του ελαιολάδου.
Το ελαιόλαδο, όπλο κατά του καρκίνουΑπό τις ερευνες του ιδίου και της συζύγου του, Αντωνίας Τριχοπούλου προέκυψε µία ολόκληρη κατεύθυνση στην επιστήµη της ογκολογίας, η οποία εστιάζει στην χηµική θεραπεία του καρκίνου διαφόρων οργάνων χρησιµοποιώντας δραστικά µόρια προερχόµενα απο το ελαιόλαδο. Αναφορικά µε τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, ο ίδιος απέδειξε ότι η καθηµερινή κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται υψηλά και θετικά µε την µείωση του κινδύνου εµφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Αναρίθµητες ακόµα επιστηµονικές ανακαλύψεις του ανέδειξαν παγκοσµίως το ελαιόλαδο ως πηγή µακροζωίας και υγείας, µε κυριότερο µάρτυρα το υψηλότατο προσδόκιµο ζωής των πληθυσµών της Μεσογείου έναντι αυτού της Β. Αµερικής και της Β. Ευρώπης.   Εκτός από την εκτεταµµένη χρήση ελαιολάδου, η µεσογειακή διατροφή πρωτοτυπεί έναντι όλων των υπολοίπων διατροφικών µοντέλων και στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε ακατέργαστα δηµητριακά ενώ οι ζωϊκές πρωτεΐνες προέρχονται κατά κανόνα από τα ψάρια και τα γαλακτοκοµικά σε µορφή τυριού ή γιαουρτιού και όχι τόσο από άλλα κρέατα ή γάλα, όπως στις δίαιτες των δυτικών χωρών.
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία