BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Μια καλή και δέκα κακές χρονιές, δεν αρµόζουν στο ελληνικό ελαιόλαδο

Γεµάτη από καλούς οιωνούς είναι η ελαιοκοµική περίοδος 2014-2015, καθώς περισσότερες από 100.000 οικογένειες ελαιοπαραγωγών -δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες αγρότες- συνεχίζουν να βλέπουν την εκτίναξη των τιµών του προϊόντος τους, ακόµα και κοντά στα 4,00 ευρώ το κιλό, απόρροια της κακής χρονιάς της Ισπανίας λόγω της ξηρασίας

Μια καλή και δέκα κακές χρονιές, δεν αρµόζουν στο ελληνικό ελαιόλαδο

2
0
Αντιθέτως, στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση της παραγωγής -αποτέλεσµα των καλών καιρικών συνθηκών µετά από µια χρονιά (2013 -2014) µειωµένης παραγωγής. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα συµβόλαια, τον περασµένο Οκτώβριο, είχαν αρχίσει να κλείνονται γύρω στα 3,40 -3,50 ευρώ όταν την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο είχαν πέσει κάτω από 3 ευρώ. Μέχρι στιγµής η τιµή παραγωγού έχει φθάσει, όπως προαναφέρθηκε, στα 4 ευρώ, ενώ στο βιολογικό άγγιξε και τα 4,30 ευρώ. Τα τερτίπια του καιρού στη Μεσόγειο άφησαν βέβαια τα σηµάδια τους στις περιζήτητες ελληνικές ελιές, οι οποίες σάπισαν σε αρκετές περιοχές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας του εδάφους. Περισσότερο ευνοηµένοι αποδεικνύεται ότι είναι όσοι καθυστέρησαν το µάζεµα των ελιών, καθώς η ισπανική παραγωγή κινήθηκε σε ακόµα χαµηλότερα επίπεδα, των 600.000 τόνων έναντι των αρχικών προβλέψεων που µιλούσαν για κάτι πάνω από 800.000 τόνους. Η εξισορρόπηση έρχεται από την τετραπλάσια παραγωγή της Τυνησίας, 350.000 τόνους από 70.000 πέρυσι. Η παγκόσµια παραγωγή από τα 750 εκατ. λιόδεντρα προβλέπεται να µειωθεί σε 2,39 εκατ. τόνους ήτοι 25% κάτω από τα 3,19 εκατ. τόνους πέρυσι. Εντός συνόρων η παραγωγή εκτιµάται ότι είναι υπερδιπλάσια, πλέον των 300.000 τόνων.

Στροφή στη Συµβολαιακή ΓεωργίαΗ ελληνική γη έχει µακραίωνη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου. Η παραγωγή λαδιού είναι υψηλού κόστους, καθώς η συγκοµιδή της απαιτεί πολλά εργατικά χέρια. Η διατήρηση της παραδοσιακής µεθόδου συγκοµιδής καθιστά άλλωστε καλύτερο από πλευράς ποιότητας το ελληνικό λάδι.  Οι ελαιοπαραγωγοί για να ανταποκριθούν στα αυξηµένα έξοδα στράφηκαν στη Συµβολαιακή Γεωργία, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς να «ρίξουν» την ποιότητα του προϊόντος.

Κοντά στους 1.000 τόνους από τη ΜεσαράΗ εταιρεία «Ευριπίδης», που δραστηριοποιείται στην περιοχή Πλώρα του Ηρακλείου Κρήτης από το 1969, είναι µια από τις παλαιότερες του κλάδου.  Οι αδελφοί Μελαµπιανάκη βλέπουν την εταιρεία σαν το δένδρο της ελιάς, το οποίο για ν’ αναπτυχθεί ακόµα πιο πολύ χρειάζεται βαθιές ρίζες. «Το µάζεµα της ελιάς ξεκίνησε τον Νοέµβριο», σηµειώνει ο Μανόλης Μελαµπιανάκης λέγοντας ότι από τους 800 παραγωγούς που φροντίζουν τα λιόδεντρα στην περιοχή Μεσσαρά φέτος αναµένουν να πάρουν κοντά στους 1.000 τόνους λάδι. Περισσότερο από το 85% εξάγεται σε Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιράν, Παναµά, Καναδά, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία, Γερµανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία
Το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο αρχίζει να κάνει έντονη την παρουσία του στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή αγορά τη δεκαετία του ’80. Σήµερα, πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής είναι «εξαιρετικά παρθένο»

Αρκετά καλή χρονιά στο ΗράκλειοΜακρά παράδοση στο λάδι έχει η κρητική εταιρεία «Μποτζάκης ΑΕ», 25 χιλιόµετρα έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης, στο χωριό Αλάγνι. Οι 1.000 παραγωγοί από τους οποίους προµηθεύονται το λάδι καταγράφουν ήδη τα πλεονεκτήµατα που τους παρέχει το πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς διευκολύνοντάς τους κυρίως κατά την αγορά αγροεφοδίων και την κάλυψη των εργατικών που πληρώνουν κατά το µάζεµα και το κλάδεµα της ελιάς. Τα λιόδεντρα  θα αποδώσουν πάνω από 1.500 τόνους λάδι, µε το 50% να εξάγεται σε περισσότερες από 25 χώρες. Η φετινή χρονιά µπορεί να είναι «αρκετά καλή», αλλά ο πρόεδρος της εταιρείας Γεώργιος Μποτζάκης εκφράζει τους φόβους του για «το ενδεχόµενο να στραφούν οι καταναλωτές στο σπορέλαιο, λόγω της ανοδικής πορείας της τιµής του λαδιού».
Από τη Μάνη σε όλο τον κόσµοΤο παρθένο ελαιόλαδο κέρδισε τον Φρίντριχ Μπλάουελ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήρθε διακοπές στην Μάνη και δεν έφυγε ποτέ. Σήµερα τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται στα ράφια µεγάλων βιολογικών αλυσίδων σε Γερµανία Alnatura, Dennere σε Γερµανία και Αυστρία, σούπερ µάρκετ Spar στην Αυστρία.  Οι 300 παραγωγοί την προµηθεύουν µε περισσότερους από 700 τόνους λάδι ετησίως. «Η άνοδος των τιµών της πρώτης ύλης, µε όλα τα οφέλη για τον παραγωγό, δηµιουργεί µια αντικειµενική δυσκολία για τον εξαγωγέα, ο οποίος δεν έχει την δυνατότητα να µεταφέρει τα αυξηµένα κόστη στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού» τονίζει ο Φέλιξ Μπλάουελ, δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης.

∆εν ακολουθούν οι επιτραπέζιε
Την ανοδική πορεία του λαδιού δεν ακολουθούν οι επιτραπέζιες ελιές. Ο καρπός υπέστη φθορές από το χαλάζι, τις βροχές και την υγρασία. Η παγκόσµια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών κινείται πτωτικά -κοντά στους 2,5 εκατ. τόνους. Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στη χώρα είναι: Καλαµών που καλλιεργούνται σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδικής µε ονοµασία προέλευσης, θρουµποελιά σε Αττική, Κρήτη και νησιά, καθώς και πράσινες, µαύρες και ξανθές ελιές σε Στερεά, Εύβοια και Θεσσαλία

Έλεγχος της πρώτης ύληςΤο πρόγραµµα Συµβολαιακής επέλεξε µια από τις µακροβιότερες εταιρείες του χώρου. Η Γεωργούδης, που εδρεύει στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, εξάγει τα προϊόντα της από το 1897 σε περισσότερες από 40 χώρες, από την Ευρώπη µέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το 90% της παραγωγής της, 3.000 µε 4.000 τόνοι, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φθάνουν σε µεγάλες αλυσίδες παγκοσµίως, εκτός από τα προϊόντα µε το brand name «Parthenon».  «Απευθείας συνεργασία έχουµε µε καλλιεργητές από την Αιτωλοακαρνανία, από τους οποίους αγοράζουµε ελιές Καλαµών. Στόχος είναι να ενταχθεί η πλειοψηφία των ελαιοκαλλιεργητών, καθώς µε την καθετοποίηση της παραγωγής µπορούµε να ελέγχουµε την πρώτη ύλη» σηµειώνει ο ∆ιανέλος Γεωργούδης
Ολοκληρωµένη γεωργία«Εξάγουµε το 98% της παραγωγής, γύρω στα 25.000 κιλά, σε 57 χώρες» επισηµαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της θεσσαλικής «Intercomm Foods AE» Στέργιος Τσαγκούλης τονίζοντας ότι «µέσα από την συµβολαιακή θα περιορίσουµε τα φυτοφάρµακα που χρησιµοποιούν οι παραγωγοί, ώστε να τους κατευθύνουµε σε µια ολοκληρωµένη γεωργία»

Πολύ χαµηλό κόστοςΣηµαντικός αριθµός παραγωγών, πάνω από 80, µε µεγάλες εκτάσεις συµµετέχουν στη Συµβολαιακή της Πειραιώς από τηνΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, που εξάγει το 100% της παραγωγής-1.000 τόνους φέτος. Για τον πρόεδρό της Παν. Ζωγράφο είναι «Ο,τι καλύτερο εφαρµόστηκε στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, µε πολύ χαµηλό κόστος»

∆υναµική στις διεθνείς αγορές«Η ελιά στο εξωτερικό έχει µια πολύ καλή δυναµική, που την ενισχύει η τάση προς τη µεσογειακή διατροφή, αλλά και ο τουρισµός», σηµειώνει ο Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντόπουλος ΑΕ- «OLYMP», η οποία δραστηριοποιείται από το 1956 στην επεξεργασία, µεταποίηση και συσκευασία διαφόρων  ποικιλιών ελιάς, εκτός από το λάδι και την πάστα ελιάς που πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια. Σήµερα συνεργάζεται µε 5.000 παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας από τους οποίους αγοράζει γύρω στους 12.000 τόνους ελιές.  

Με ειδική κάρτα οι αγορές από τα εφόδια µέχρι ενέργεια και εργατικάΤις προσπάθειες των παραγωγών ενισχύει το πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς όπως επισηµαίνει ο Γιάννης Ζαχαρής, Επικεφαλής του τοµέα Συµβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για µια κοινή συµφωνία µεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων εµπορίας, µεταποίησης. Σύµφωνα µε τον κ. Ζαχαρή ο ελαιοπαραγωγός µέσω της ειδικής κάρτας, την οποία παραλαµβάνει χωρίς χρέωση, έχει ρευστό, µε το χαµηλότερο επιτόκιο της αγοράς για να καλύψει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων µέχρι την ενέργεια και τα εργατικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει τον τελικό στόχο του, που είναι η καλύτερη ποιότητα του παραγόµενου προϊόντος.
Του Γιάννη Ζαχαρή (επικεφαλη τομέα Συμβολαιακής Γεωργίας της Πειραιώς) από το περιοδικό el Φεβρουαρίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία