BACK TO
TOP
Farming

Με λύσεις για τον παραγωγό που απαντούν στις προκλήσεις έρχεται η Syngenta

Σε πρωτότυπες λύσεις αυξημένης αποτελεσματικότητας στη χημική φυτοπροστασία δίνει έμφαση η Syngenta Hellas, προκειμένου να ανεβάσει την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και να βοηθήσει τους παραγωγούς.

74-75

195
1
Συνέντευξη του Παναγιώτη Μπουρουδίδη, Marketing Manager της Syngenta

Θα µπορούσαµε να πούµε ότι έχουµε µπροστά µας µια χρονιά δύσκολων επιλογών µεταξύ των εαρινών καλλιεργειών; 

Υπάρχει όντως µεγάλη δυσκολία από µέρους των παραγωγών να αποφασίσουν ποια καλλιέργεια θα επιλέξουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν διαδοχικές άνοδοι και µειώσεις τιµών παραγωγού. Έτσι οι αγρότες δεν είναι εύκολο να επιλέξουν τι είναι αυτό που θα τους δώσει καλύτερη πρόσοδο. Παράλληλα, αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην κατανόηση του οφέλους, αλλά και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την νέα, αναθεωρηµένη ΚΑΠ. Και όλα αυτά ενώ µεγάλο µέρος της περιοχής της Θεσσαλίας, έρχεται να επιλέξει καλλιέργειες σε ένα πραγµατικά «βοµβαρδισµένο τοπίο», που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel. Η ακραία αυτή κακοκαιρία αναγκάζει πολλούς παραγωγούς να επιλέξουν καλλιέργεια, µε βάση τις ζηµιές που έπαθαν σε εξοπλισµό και όχι µε βάση το κέρδος και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας.

Είναι η κλιµατική µεταβλητότητα, οι κανόνες της πράσινης µετάβασης ή οι συνθήκες αγοράς που υπαγορεύουν τελικά τις αποφάσεις σποράς;

∆εν είναι ένας µόνο ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει τις επιλογές καλλιέργειας. Ο κάθε παραγωγός, για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του από πλευράς κλίµατος, κανόνες νέας ΚΑΠ και αποδοτικότητας καλλιέργειας, πρέπει να κάνει τον δικό του υπολογισµό. Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες της περιόδου καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο ιδιαίτερες, µε υψηλότατες θερµοκρασίες, ξηρασία αλλά και ακραία φαινόµενα που δεν ξέρουµε πού, πότε και µε ποια ένταση θα µας χτυπήσουν. Στον τοµέα αυτό δουλεύουµε τα τελευταία χρόνια και στη Syngenta Hellas, ώστε να βοηθήσουµε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν παραγωγικά και αποδοτικά, ακόµη και σε δύσκολες συνθήκες. Εργαζόµαστε επάνω σε προϊόντα που θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες να ξεπεράσουν καλύτερα το αβιοτικό στρες, που προέρχεται από ζέστη, ξηρασία, παγετό και απρόβλεπτες µεταβολές θερµοκρασιών. Ήδη έχουµε εντάξει στο χαρτοφυλάκιό µας προϊόντα «ενίσχυσης της ανάπτυξης των φυτών», όπως το ISABION, που δεν προσθέτουν άµεσα µεν στην παραγωγή, αλλά ενισχύουν την υγεία του εδάφους και του φυτού, ώστε να µπορεί να αποδώσει το µέγιστο του δυναµικού του, ακόµη και σε αντίξοες συνθήκες. Αντίστοιχα, διανέµουµε και προϊόντα που προέρχονται από την εξελιγµένη έρευνα της VALAGRO (πλέον Syngenta Biologicals) στον τοµέα αυτό. Τέτοιο σκεύασµα είναι το YIELDON, που ενισχύει την παραγωγικότητα σε πολλές γραµµικές καλλιέργειες, ενώ πολλά ακόµη ετοιµάζονται για τα επόµενα χρόνια. Επιπλέον όπλα φέρνει και η έρευνα σε τοµείς όπως η βελτίωση της λίπανσης, µε προϊόντα σαν το VIXERAN®, ένα µικροβιακό σκεύασµα (βακτήρια Azotobacter salinestris strain CECT9690), που δεσµεύει ελεύθερο άζωτο από την ατµόσφαιρα, αλλά και βοηθά το φυτό να αξιοποιήσει καλύτερα το άζωτο της λίπανσης. Αυτού του είδους τα προϊόντα είναι σχεδιασµένα για να ενισχύουν τα φυτά, να βελτιώνουν την παραγωγή και είναι εναρµονισµένα µε τους κανόνες της πράσινης µετάβασης και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ (οικολογικά σχήµατα).

Πού εστιάζει αυτό τον καιρό ο ανταγωνισµός στα αγροτικά εφόδια και πώς απαντά επ’ αυτού η δική σας πρόταση;

Ο ανταγωνισµός, όπως είναι φυσικό, είναι πολύ έντονος σε µια αγορά µε δυσκολίες, τόσο καλλιεργητικά, όσο και οικονοµικά. Η χηµική φυτοπροστασία µένει µε όλο και λιγότερες δραστικές ουσίες και οι πιο πολλές εταιρείες προσπαθούν να πάρουν όσο καλύτερο κοµµάτι µπορούν, σε µια «πίτα» που συρρικνώνεται.

Στον τοµέα αυτό, η Syngenta Hellas δίνει έµφαση σε πρωτότυπες λύσεις αυξηµένης αποτελεσµατικότητας στη χηµική φυτοπροστασία, που σε συνδυασµό µε τις λύσεις βιοδιεγερτών, που αναφέρω παραπάνω, θα ανεβάσουν την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και θα δώσουν λύσεις στους παραγωγούς. Νέα προϊόντα, όπως το ζιζανιοκτόνο σιτηρών Avoxa Μaxx  12/2.88 OD, στοχεύουν στην αύξηση εισοδήµατος µέσα από την κορυφαία αποτελεσµατικότητα στα ζιζάνια, που θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων. Αντίστοιχα προϊόντα είναι το µυκητοκτόνο σιτηρών Elatus Era αλλά και το νέο µυκητοκτόνο Orondis Ultra για αµπέλι και κηπευτικά. Όλα αυτά τα νέα προϊόντα είναι µείγµατα δύο δραστικών και επιτυγχάνουν τη µέγιστη αποτελεσµατικότητα µε λιγότερο κόπο και, τελικά, λιγότερα έξοδα από τον παραγωγό, ενώ είναι ικανά και να αντιµετωπίσουν έγκαιρα τα φαινόµενα ανθεκτικότητας που εµφανίζονται σε ζιζάνια και ασθένειες.

Παράλληλα, ενισχύουµε δράσεις που στοχεύουν στην αποτελεσµατικότητα των εφαρµογών φυτοπροστασίας. Παράδειγµα είναι τα ειδικά ακροφύσια χαµηλής διασποράς 3D90 (low drift), τα δίκτυα ψηφιακών παγίδων για την έγκαιρη πρόβλεψη και καταπολέµηση των εχθρών των καλλιεργειών και ψηφιακές εφαρµογές συµβουλευτικής στον ψεκαστή (spray assist). Αυτά βελτιώνουν το αποτέλεσµα των εφαρµογών και µειώνουν την έκθεση σε κίνδυνο για τον παραγωγό και το περιβάλλον.

∆ίνουµε λύσεις για καλύτερη ποιότητα και ανώτερη ποσότητα, ώστε να αυξηθεί το καθαρό κέρδος του παραγωγού που θέλει να καλλιεργήσει αποδοτικά και να έχει µέλλον.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές