BACK TO
TOP
Farming

Τακτικοί έλεγχοι και ψεκασμοί για τον μαύρο ακανθώδη, σε ισχύ πρόγραμμα 228.000 ευρώ για καταπολέμηση του εντόμου

Από τον τακτικό έλεγχο εγκατεστημένων από την ΔΑΟΚ Θεσπρωτίας κίτρινων κολλητικών παγίδων σε προσβεβλημένα δέντρα, διαπιστώθηκε η έναρξη πτήσεων ενηλίκων του εντόμου Αleurocanthus spiniferus στην παραλιακή ζώνη της Π.Ε. Θεσπρωτίας, γεγονός που σηματοδοτεί την εμφάνιση της πρώτης γενεάς του έτους και την έναρξη διασποράς του εντόμου, σύμφωνα με τεχνικό δελτίο που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων.

Colony-of-Aleurocanthus-spiniferus-on-undersurface-of-orange-leaf-nymphs-1-2

170
1

Στις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά, το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή και Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου "Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης".

Ειδικότερα, στο πλαίσιο περιορισμού του εντόμου καλούνται οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών να κάνουν τακτικές επισκέψεις στα αγροτεμάχιά τους και σε περίπτωση διαπίστωσης παρουσίας του εντόμου να επεμβαίνουν με κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα (αφαίρεση και κάψιμο προσβεβλημένων βλαστών) και στοχευμένες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σε περίπτωση που υπήρχε διαπιστωμένη προσβολή από το προηγούμενο έτος συνιστάται η άμεση εφαρμογή κατάλληλου φυτοπροστατευτικού προϊόντος με την παράλληλη λήψη κατάλληλων καλλιεργητικών μέτρων.

Οι δραστικές ουσίες που έχουν έγκριση για τον συγκεκριμένο εχθρό στα εσπεριδοειδή είναι:

➢ Acetamiprid, (PROFIL Extra 5 SL).

➢ Fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts (FLiPPER, FITer Unic, CiOPPER).

➢ Spirotetramat (MOVENTO 150 OD). Η δραστική αυτή είναι αποτελεσματικότερη σε θερμοκρασίες ανώτερες των 20ο C και δεν προτείνεται για αυτή την εποχή.

Τα κυριότερα καλλιεργητικά μέτρα είναι τα εξής:

➢ Τακτικός έλεγχος των αγροτεμαχίων για διαπίστωση της παρουσίας του εντόμου.

➢ Κόψιμο και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών.

➢ Σωστός αερισμός των δέντρων μέσω κατάλληλου κλαδέματος.

➢ Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (διασπορά και εγκατάσταση του εντόμου σε άλλες περιοχές).

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου σε συνδυασμό με την διακοπή της εφαρμογής φυτοπροστατευτικών λόγω συγκομιδής, οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού του εντόμου, ενώ οι ήπιες θερμοκρασίες του χειμώνα επέτρεψαν την επιβίωση του σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ο έλεγχος του εντόμου μόνο με χημικά μέσα, σε αντίθεση με τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΔΑΟΚ Θεσπρωτίας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αναμένεται η εγκατάσταση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων, φυσικού εχθρού του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η εγκατάσταση του αρπακτικού θα πρέπει να συνδυαστεί με την υιοθέτηση μιας διαφορετικής από την εφαρμοζόμενη στρατηγική καταπολέμησης του συγκεκριμένου αλλά και άλλων εχθρών (ψευδόκκοκος, τετράνυχοι κ.α.) με έμφαση σε βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

Δείτε αναλυτική τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές