BACK TO
TOP
Farming

Η Λειτουργική Θρέψη Καλλιεργειών και η επίδραση της στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η AGROLOGY, αναλογιζόµενη τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας και ωθούµενη από την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη και καινοτοµία, διαγράφοντας µία δυναµικά αναπτυσσόµενη πορεία στον ελληνικό και διεθνή χώρο για περισσότερο από 40 έτη, επένδυσε στην ανάπτυξη γκάµας προϊόντων Λειτουργικής Θρέψης Καλλιεργειών®, µε εξειδικευµένες τεχνολογίες τυποποίησης και απόδοσης, που αποδίδουν πολλαπλά οφέλη στη φυσιολογία των φυτών και ενισχύουν την έκφραση του παραγωγικού δυναµικού τους.

Agrology-pin

264
1

των Χ. Μελισσάς(MSc), Δρ. Ν Ρηγάκης, Δρ. Χ. Σπανούδης, Δρ. Μ. Παπαοικονόμου

Η Λειτουργική Θρέψη Καλλιεργειών® αποτελεί τη χρήση προϊόντων εξειδικευµένης φόρµουλας, που αξιοποιούν τη συνεργιστική δράση Απαραίτητων Θρεπτικών Στοιχείων και Ευεργετικών Συστατικών, τα οποία παρέχουν από άκρο σε άκρο, όλο το φάσµα µεταξύ Στοιχειακής και Μοριακής Βιοδιέγερσης, µε στόχο τη βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης του φυτού και την ενεργοποίηση συγκεκριµένων συστηµάτων της φυσιολογίας του.

∆ιεξάγοντας έρευνα πέντε διαδοχικών ετών στον αγρό, σε πλήθος γεωγραφικών περιοχών της χώρας, σε συνεργασία µε Πανεπιστήµια, Ερευνητικά Ιδρύµατα και επαγγελµατίες αγρότες, η AGROLOGY δηµιούργησε µία εκτενή βάση δεδοµένων µε πληθώρα θεαµατικών αποτελεσµάτων αύξησης της τελικής παραγωγής και βελτίωσης του οικονοµικού οφέλους του παραγωγού.

Αποδεικτικά Αγρού – Agrology Success Stories

Μεταξύ 2019 και 2023, διενεργήθηκαν συνολικά 20 αποδεικτικά αγρού (SS), στα οποία η συνολική έκταση ενός επιλεγµένου αγροτεµαχίου χωρίστηκε σε δύο ισοµερούς έκτασης µεταχειρίσεις, τη µεταχείριση «Agrology» και τη µεταχείριση «Μάρτυρας». Ο παραγωγός πραγµατοποίησε τις συνήθεις πρακτικές φυτοπροστασίας, βασικής και επιφανειακής λίπανσης που πραγµατοποιεί κάθε χρόνο, τόσο στη µεταχείριση Agrology όσο και στη µεταχείριση του Μάρτυρα.

Η µεταχείριση Agrology, περιελάµβανε επιπλέον, µία διαφυλλική επέµβαση στο στάδιο της «εµφάνισης των χτενιών», µε το σκεύασµα Suprafix® MoBoZin SC, στη δόση των 100 κ.εκ./στρ και δύο διαφυλλικές επεµβάσεις µε µεσοδιάστηµα 15 ηµερών, ξεκινώντας όταν το «5-10% των καρυδιών βρίσκονται στο τελικό µέγεθος» µε το σκεύασµα XGel® activ Topaz, στη δόση των 300 κ.εκ./στρ. 

Το Suprafix® MoBoZin SC είναι πυκνό εναιώρηµα Βορίου 15% β/ο, Ψευδαργύρου 30% β/ο και Μολυβδαινίου 1% β/ο, ενισχυµένο µε την τεχνολογία Ε2DA®. Η εφαρµογή του στοχεύει στην προώθηση δηµιουργίας αναπαραγωγικών οργάνων, στη βελτίωση της βλαστικότητας της γύρης των ανθέων και στην ενίσχυση του φυτικού µεταβολισµού, επιδρώντας στη φωτοσύνθεση και σε σηµαντικές διεργασίες ενεργοποίησης ενζύµων και παραγωγής ορµονών, συντελώντας εν τέλη στην αύξηση της παραγωγής.

Το XGel® activ Topaz είναι υπεσυµπυκνωµένο σκεύασµα Λειτουργικής Θρέψης Καλλιεργειών® σε µορφή θιξοτροπικού gel, πλούσιο σε Φώσφορο (50% β/ο), Κάλιο (50% β/ο) και Πυρίτιο (16% β/ο) και ενισχυµένο µε τις τεχνολογίες E-Perform® και Ε2DA®. Η εφαρµογή του στοχεύει στην οµοιόµορφη έκπτυξη και ωρίµανση των καρυδιών, την αύξηση του µεγέθους και του βάρους τους, στη ποιοτική βελτίωση της ίνας και στην πρωίµιση της παραγωγής.

Αποτελέσµατα

Στα πέντε διαδοχικά έτη, 2019-2023, η αύξηση της συνολικής παραγωγής στη µεταχείριση Agrology ανήλθε κατά µέσο όρο 13,8%, που αντιστοιχεί σε αύξηση 54,2 kg ανά στρέµµα, συγκριτικά µε τον Μάρτυρα.

∆ιαφορές παρατηρήθηκαν επίσης, όσο αφορά την πρωιµότητα της παραγωγής, µε τη µεταχείριση Agrology να παρουσιάζει πρωίµιση 7 έως 10 ηµερών, συγκριτικά µε τον Μάρτυρα, λόγω της ταυτόχρονης και οµοιόµορφης ωρίµανσης των καρυδιών.

Συµπεράσµατα

Οι διαφυλλικές εφαρµογές Λειτουργικής Θρέψης Καλλιέργειας® βαµβακιού που προτείνει η Agrology, συµβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της τελικής παραγωγής και τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ίνας του παραγόµενου προϊόντος. Κατ’ επέκταση, συµβάλλει στην αύξηση του οικονοµικού οφέλους του παραγωγού, το οποίο µπορεί να αποτυπωθεί µε τον λόγο «Κόστος: Ωφέλεια», ο οποίος ανέρχεται, κατά µέσο όρο, στο 1 : 4 ανά στρέµµα. Ο λόγος µπορεί να ερµηνευτεί, πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύει ο παραγωγός στο πρόγραµµα Λειτουργικής Θρέψης Καλλιέργειας® Βαµβακιού της Agrology, αυξάνει το εισόδηµά του κατά 4 ευρώ το στρέµµα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές