BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Με ανθεκτικά υποκείμενα και τρεις ψεκασμούς κατά της φυτόφθορας της καρυδιάς

Δελτίο Φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου για τις ασθένειες του κορμού και του ρυζικού συστήματος στις καλλιέργειες της καρυδιάς, φυστικιάς και καστανιάς.

21F1-696x388

614
0

Με πολυάριθμα καλλιεργητικά κέντρα (όπως οι νομοί Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας κλπ), η καρυδιά έχει να αντιμετωπίσει τον καταστρεπτικό μύκητα της φυτόφθορας που προκαλεί καταστροφή του ριζικού συστήματος και του λαιμού των δέντρων. Η προσβολή ξεκινά χαμηλά, κοντά στην βάση του κορμού και σταδιακά ακολουθώντας ανοδική πορεία επεκτείνεται και στα ανώτερα τμήματα του δέντρου. Τα συμπτώματα έχουν ταχεία εξέλιξη και η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει πέρα από φυλλόπτωση, και καχεκτική βλάστηση ακόμα και σε ολοκληρωτική ξήρανση-νέκρωση των δέντρων με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης.
Στα σημεία προσβολής παρατηρείται μελάνωση (φλοιού και ξύλου) και εκρέει μαύρο κόμμι με δυσάρεστη οσμή. Λόγω του ότι οι μύκητες του γένους Phytophthora είναι εδαφογενή παθογόνα, η εξάπλωσή τους μέσα στον δενδρώνα διευκολύνεται με το άφθονο πότισμα ή τις βροχές. Λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να εφαρμόζουν συνδυαστικά, ένα πρόγραμμα προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων.

Το υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό είναι το άλφα και το ωμέγα για την διασφάλιση της καλή φυτοϋγείας των δέντρων. Η επιλογή ανθεκτικών υποκειμένων, όπως το Paradox, μπορεί να προσφέρει μια επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας κατά της ασθένειας. Παράλληλα, ο εμβολιασμός σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, η εκρίζωση αι απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων, η επιλογή καλά αποστραγγιζόμενων εδαφών, η αποφυγή δημιουργίας πληγών (πύλες εισόδου για το παθογόνο) και η μείωση της υγρασίας κοντά στον λαιμό των δέντρων αποτελούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα. Οι παγετοί που μπορεί να πλήξουν μια περιοχή, όπως και συνέβη τις προηγούμενες εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσουν σχίσιμο και ρωγμές στον φλοιό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου συνιστούν την επάλειψη του κορμού (έως και ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους) με βορδιγάλειο πάστα ή με ψεκασμό με χαλκούχα-προστατευτικά μυκητοκτόνα (με δραστική ουσία ridomil)στην ισχυρότερη δόση που συνιστά ο κατασκευαστής. Αν κρίνεται απαραίτητο οι ψεκασμοί μπορούν να επαναληφθούν στα μέσα καλοκαιριού (Ιούλιο) και αργά τον Αύγουστο.

Αναλυτικά τα δελτία φυτοπροστασία για την καρυδιά, την καστανιά και την φυστικιά, όπως τα εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο φυτοπροστασίας Βόλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία