BACK TO
TOP
Fresher

Η παραγωγή επιστρέφει στα επίπεδα του 2012

Mε καλό χρωµατισµό, ικανοποιητική µέχρι ώρας ποιότητα και υπεροχή στα µεγάλα µεγέθη ξεκίνησε η φετινή συγκοµιδή των κόκκινων µήλων στις κύριες µηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher Σεπτεμβρίου 2014.

Η παραγωγή επιστρέφει στα επίπεδα του 2012

3
0
Με την προϋπόθεση ότι τις επόµενες ηµέρες, ο καιρός δεν θα δηµιουργήσει προβλήµατα στην παραγωγή, οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγω για µια σοδειά στα επίπεδα του 2012, ύψους περί τους 250.000 τόνους πανελλαδικά. Ωστόσο, να σηµειωθεί ότι τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκόσµια υπολογίζεται αυξηµένη η παραγωγή µήλων φέτος, γεγονός που εκτιµάται ότι θα πιέσει ελαφρά τις τιµές για τον παραγωγό.
Το διεθνές σκηνικό µιλά για αύξηση της τάξης του 9% στην ευρωπαϊκή παραγωγή µήλων και αντίστοιχη –πιθανώς και υψηλότερη- αύξηση στη σοδειά της βόρειας Αµερικής.  Και µπορεί το αντίκτυπο από το ρωσικό εµπάργκο για τα ελληνικά µήλα να µην είναι µεγάλο, δεδοµένου ότι δεν γίνονται σοβαρές εξαγωγές από τη χώρα µας προς το συγκεκριµένο προορισµό (εκτός από µικρές ποσότητες της ποικιλίας Granny smith), ωστόσο η διοχέτευση των πολωνικών µήλων στις καταναλωτικές χώρες της Ευρώπης –όπου και κατευθύνεται η ελληνική παραγωγή- αναµένεται να δηµιουργήσει ένα σκηνικό πίεσης στις τιµές της φετινής εµπορικής χρονιάς.

Μεγάλοι καρποίΑν και ακόµα βρισκόµαστε στο άλφα της συγκοµιδής, σύµφωνα µε τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου ∆ιονύση Βαλασσά, «φέτος η παραγωγή θα κυµανθεί στα προπέρσινα επίπεδα, καθώς το 2013 είχαµε µείωση στους 9.000 τόνους από τους 12.000 τόνους το 2012 στην περιοχή της Ζαγοράς».
Για την ώρα, οι βροχές των τελευταίων ηµερών βοήθησαν σηµαντικά στον χρωµατισµό των µήλων, αλλά και στα µεγέθη, µε τον µεγαλύτερο όγκο της φετινής σοδειάς να κινείται στα 75 εκ., τη βασική δηλαδή κατηγορία που διακινείται στην ελληνική αγορά και την πιο ακριβή, τη γνωστή extra
Αναφορικά µε τη συγκοµιδή τα πρώιµα Royal gala έχουν ήδη µαζευτεί από τους παραγωγούς, ενώ ακολουθούν τα κόκκινα και τα golden µέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Τέλος συγκοµίζονται τα Fuji και τα φιρίκια Πηλίου, που ξεκινούν από µέσα Οκτώβρη, αφού τελειώσουν οι άλλες ποικιλίες.

Πίεση στις τιµέςΕµπορικά πρόκειται για µια χρονιά που θα δηµιουργήσει πιέσεις στις τιµές παραγωγού, λένε µηλοπαραγωγοί και µεταποιητές, λόγω της αυξηµένης παγκόσµιας παραγωγής και των έµµεσων αλυσιδωτών αντιδράσεων από το εµπάργκο της Ρωσίας.
Οι πρώτες εκτιµήσεις των καλλιεργητών από την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα αναφέρουν ότι όσα µήλα οδηγηθούν στην εσωτερική αγορά θα κυµανθούν στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ όσα αποθηκευθούν θα ξεκινούν από 30 λεπτά το κιλό, κινούµενα πτωτικά µέχρι την ολοκλήρωση της συγκοµιδής
Αντίστοιχα, σύµφωνα µε τον κ. Βαλασσά «όταν ξεκινήσουµε τον κύριο όγκο της παραγωγής πρόθεσή µας είναι να είµαστε περίπου στις περυσινές τιµές, που κυµάνθηκαν για τη χονδρική στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών για τη µεγάλη κατηγορία µήλου στα 1,25 ευρώ το κιλό µε δική µας συσκευασία και στα 1,30 ευρώ το κιλό σε µονόσειρο. Αυτό για τον παραγωγό µεταφράζεται στα 77 λεπτά το κιλό. Ωστόσο η φετινή χρονιά δείχνει να φέρνει κάτι λιγότερο σε τιµή για τον παραγωγό.

Χωρίς αποθέµατα η νέα σεζόν για τα µήλαΤη µεγαλύτερη πανευρωπαϊκή συγκοµιδή µήλων των τελευταίων ετών, µε ικανοποιητική ποιότητα και χωρίς αποθέµατα από την προηγούµενη χρονιά «περιµένει» για φέτος ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Φρουτοπαραγωγών του Νότιου Τυρόλου στην Ιταλία (VOG), Gerhard Dichgans. Με αφορµή τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό συµβούλιο Prognosfruit για την ετήσια πρόβλεψη παραγωγής µήλων και αχλαδιών, ο κ. Dichgans εκτιµά ότι για την ώρα η συγκοµιδή υπολογίζεται να φτάσει τους 1,2 εκατ. τόνους, δηλαδή 9% πάνω από την αντίστοιχη περυσινή
Ωστόσο, όσον αφορά τις τιµές παραγωγού, δεν δείχνει να ανησυχεί για τα χαµηλά επίπεδα µε τα οποία ανοίγει η σεζόν, καθώς περιµένει τη στήριξη των καταναλωτών και την οµαλή ροή του προϊόντος στην αγορά λόγω ελλείψεως αποθεµάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «υπάρχει ήδη ενεργή ζήτηση για τα πρώτα µήλα της ποικιλίας Gala, καθώς το απόθεµα από εξωτερικό για αυτή την ποικιλία έχει πρακτικά τελειώσει». Όπως εξηγεί, «το χαµηλό επίπεδο τιµών, µε το οποίο µπαίνουµε στη νέα σεζόν, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για γρήγορη αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές»
Μετατόπιση των διεθνών αγορών Ανισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά µήλων, κυρίως λόγω της µεγάλης συγκοµιδής που αναµένεται φέτος, θα προκαλέσει το ρωσικό εµπάργκο, σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί, αναµένουν οι αναλυτές. Άλλωστε, ως γνωστό, η αρχική απαγόρευση εισαγωγής πολωνικών µήλων πάρθηκε για να χτυπήσει το συγκεκριµένο προϊόν της Πολωνίας για ιστορικούς λόγους, δεδοµένου ότι η Ρωσία είναι η µεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει η εν λόγω χώρα περί τους 500.000 µε 700.000 τόνους ετησίως. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλες αγορές για τις εισαγωγές της, όπως η Κίνα ή περιοχές του νοτίου ηµισφαιρίου, γεγονός που σηµαίνει ότι αυτές οι ποσότητες θα αποτραβηχτούν από άλλες αγορές

Στους 1,67 εκατ. τόνους η γαλλική παραγωγή Μείωση της τάξης του 4% σε σχέση µε την παραγωγή του 2013 και κατά 3% από τον µέσο όρο της προηγούµενης τετραετίας (2009-2013) αναφέρουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του γαλλικού υπουργείου Agreste, για τη φετινή παραγωγή µήλων της χώρας, που αναµένεται να αγγίξει τους 1,67 εκατ. τόνους.
Σχετικά µε τη σοδειά της κεντρικής περιοχής των Πυρηναίων, αν και θα είναι οριακά περιορισµένη σε σχέση µε πέρυσι, το µέγεθος του φρούτου θα κυµαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Στην PACA η συγκοµιδή αναµένεται να φέρει µικρότερες ποσότητες µήλου, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και του περιορισµού των καλλιεργούµενων εκτάσεων. Αντίθετα, ευνοηµένοι είναι οι παραγωγοί της Rhône-Alpes λόγω των θερινών βροχοπτώσεων, ενώ αναµένεται να κλείσουν τη χρονιά µε θετικό πρόσηµο. Τέλος, σε γενικές γραµµές στην κεντρική Γαλλία η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί από το 2013.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία