BACK TO
TOP
Green reports

Το 8% των καυσίμων μεταφοράς να προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες

Η παύση της στήριξης των βιώσιμων καλλιεργειών για βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εμπορική ανάπτυξη των προηγμένων βιοκαυσίμων, προειδοποιούν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Το 8% των καυσίμων μεταφοράς να προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες

0
0

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, στις 13 Ιουνίου, μιλώντας επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων Pekka Pesonen, δήλωσε τα εξής: «Οι ευρωπαίοι παραγωγοί βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εμπορικής ανάπτυξης των προηγμένων βιοκαυσίμων και συχνά διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στον τρόπο παραγωγής τους. Η αφαίρεση της στήριξή τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εμπορική ανάπτυξη των προηγμένων βιοκαυσίμων».

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι από τα βιοκαύσιμα δημιουργούνται πολλά οφέλη, ειδικά σχετικά με την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την σταθεροποίηση των αγορών βασικών προϊόντων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την εξασφάλιση του ανεφοδιασμού σε ζωοτροφές.

Ενώ τόνισε ότι οι επενδύσεις στους προηγμένους τομείς βιοκαυσίμων είναι δυνατές μόνο μέσα σε ένα αξιόπιστο και σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τουλάχιστον μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της δημόσιας στήριξης για τα βιοκαύσιμα που παρασκευάζονται από τις αροτραίες καλλιέργειες.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι Copa-Cogeca αντιτίθεται, κατά συνέπεια, στο προτεινόμενο όριο για τα βιοκαύσιμα που παρασκευάζονται από τις αροτραίες καλλιέργειες στο στόχο για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές. «Πιστεύουμε ότι πρέπει τουλάχιστον το 8% των καυσίμων των μεταφορών να προέρχεται από βιοκαύσιμα καλλιεργειών μέχρι το 2020 και τουλάχιστον 2% για τα προηγμένα βιοκαύσιμα. Οι Copa-Cogeca απορρίπτουν την εισαγωγή του παράγοντα της έμμεσης αλλαγής χρήσεων γης (γνωστό ως ILUC) στην σχετική νομοθεσία, δεδομένου ότι δεν υποστηρίζεται επιστημονικά. Επίσης αντιτιθέμεθα στις πολλαπλές καταμετρήσεις, οι οποίες εξαπατούν τους πολίτες σχετικά με το πραγματικό επίπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ενσωματώνονται στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ» είπε ο κ. Pesonen καταλήγοντας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία