BACK TO
TOP
Green reports

Ανοδικά η ελαιοκράμβη, λέει Commerzbank

Το διεθνές έλλειµµα, εξαιτίας της µειωµένης παραγωγής κυρίως στην Ευρώπη όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda, σε συνδυασµό µε την αυξηµένη ζήτηση της Κίνας θα προκαλέσουν ράλι τιµών για την ελαιοκράµβη υποστηρίζει η µεγαλύτερη γερµανική τράπεζα, Commerzbank.

Πιο κίτρινη η Μακεδονία από ελαιοκράμβη και ηλίανθο

2
0

Οι τιµές µπορεί να σηµειώσουν αρχικά άνοδο της τάξης του 11% στα 390 ευρώ ο τόνος µέχρι περίπου τα τέλη του 2016, από τα 352 ευρώ ο τόνος που αγγίζουν τώρα τα προθεσµιακά συµβόλαια Μαΐου για το προϊόν στο χρηµατιστήριο του Παρισιού, εκτιµά η τράπεζα.

Παράλληλα, η Commerzbank συγκρίνει τα περιθώρια ανόδου της ελαιοκράµβης µ’ αυτά της σόγιας και προβλέπει ότι το πρώτο προϊόν θα ευνοηθεί περισσότερο. Πιο αναλυτικά, τονίζει ότι τα προθεσµιακά ελαιοκράµβης έχουν χάσει περίπου µόλις 1% στο Παρίσι και στον Καναδά κατέγραψαν απώλειες γύρω στο 2% από τις αρχές του 2015 έως σήµερα, ενώ η σόγια στην αγορά του Σικάγο έχει σηµειώσει µείωση τιµών της τάξης του 15% για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, παρά την αύξηση των προσδοκιών για την παραγωγή ελαιοκράµβης στον Καναδά στα τέλη του 2015, η Commerzbank προειδοποιεί ότι «η αγορά διολισθαίνει προς ελλειµµατική φάση µετά από δύο χρόνια ισορροπηµένης προσφοράς και ζήτησης» και προσθέτει ότι «δύσκολα θα ξεπεραστεί το έλλειµµα παραγωγής».

Υπενθυµίζεται, ότι τόσο οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca όσο και η γαλλική εταιρία αναλύσεων Stratagie Grains προβλέπουν µείωση της παραγωγής ελαιοκράµβης (-5,2%) για το 2016 στους 2,54 εκατ. τόνους από 2,68 εκατ. τόνους του 2015. Και στην Ελλάδα, η παραγωγή ελαιοκράµβης, σύµφωνα µε την Copa-Cogeca, θα είναι οριακά µειωµένη κατά 0,87% από τους 22.800 τόνους το 2015 στους 22.600 τόνους φέτος.

Τέλος, και το γερµανικό ινστιτούτο OIL WORLD, µε έδρα το Αµβούργο, κάνει λόγο για µικρότερη παραγωγή ελαιοκράµβης, κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ της σεζόν 2014/2015 και τους 24,3 εκατ. τόνους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσµα την αύξηση των εισαγωγών της ΕΕ για το προϊόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία