BACK TO
TOP
Green reports

Καλύτερες τιμές στον ηλίανθο θυσιάζοντας όμως τα συμβόλαια

Εντονότερη ζήτηση και υψηλότερες τιμές με την ταυτόχρονη εμφάνιση των μεσιτών που πληρώνουν μετρητοίς, χαρακτηρίζουν τη φετινή περίοδο συγκομιδής του ηλίανθου. Οι συνέπειες της ξηρασίας που έπληξε όλη τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι εμφανείς και στις αποδόσεις του ηλίανθου, αλλά αυτό που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι το αποτέλεσμα από την «αφερεγγυότητα» που είναι έτοιμοι να δείξουν φέτος οι παραγωγοί έναντι των βιομηχανιών, παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο εκδίκηση και για τις περσινές καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Καλύτερες τιμές στον ηλίανθο θυσιάζοντας όμως τα συμβόλαια

1
0
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η μείωση των αποδόσεων οδηγεί σε εντονότερη ζήτηση και σε προσφορές υψηλότερης τιμής για το προϊόν, τουλάχιστον σε σχέση με τις τιμές που αναγράφονται στις συμβάσεις με τις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις στις αρχές της χρονιάς προέβλεπαν τιμή περί τα 35 λεπτά το κιλό και μόνο σε κάποιες καλές περιπτώσεις ομάδων, όπως της Δράμας, έφτανε τα 37 λεπτά το κιλό.

Σήμερα εμφανίζονται ανεξάρτητοι έμποροι ή και μεσίτες, οι οποίοι προσφέρουν 40 λεπτά το κιλό και μάλιστα μετρητά στην πλάστιγγα

Οι προσφορές αυτές συνιστούν δέλεαρ για τους παραγωγούς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν έτοιμοι να «σπάσουν» τις συμβάσεις τους με τη βιομηχανία, προκειμένου να επωφεληθούν από τις καλύτερες προσφορές και τη βεβαιότητα άμεσης εξόφλησης.

Αυτό βέβαια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό υποθηκεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία των συμβολαίων και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά βιοντίζελ

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία