BACK TO
TOP
Green reports

Διστακτικοί οι ευρωπαίοι αγρότες στις επενδύσεις ΑΠΕ

Έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι στους ανασταλτικούς παράγοντες για εμπλοκή του αγροτικού τομέα στις ΑΠΕ περιλαμβάνεται κυρίως ο φόβος για απροσδόκητα προβλήματα.

Διστακτικοί οι ευρωπαίοι αγρότες στις επενδύσεις ΑΠΕ

0
0

Στην τελική έκθεση της Γεν. Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβάλλεται ο πιθανός ρόλος της δημιουργίας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα βασίζονται για την παραγωγή τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). 

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την έκθεση* γίνεται λόγος για την ενέργεια που προέρχεται από φυσικές πηγές που είναι ανανεώσιμες (πχ. το ηλιακό φως, ο αέρας, η βροχή, η γεωθερμική ενέργεια και η βιομάζα) και παράγεται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επονομαζόμενες ως “on-farm RE”, που χρησιμοποιούν βιολογικές διαδικασίες για να παράγουν τα προϊόντα τους (πχ. τρόφιμα, ζωοτροφές, ίνες, άλλα φυσικά υλικά και καύσιμα).

Στόχος της Ε.Ε. είναι ως το 2020, στο επίπεδο των 27 κρατών-μελών, να έχει επέλθει εξισορρόπηση της χρήσης των ΑΠΕ στον αγροτικό τομέα.

Γιατί όμως (δεν) υπάρχει ενασχόληση των αγροτών με τις ΑΠΕ;

Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες επενδύσεις έχουν γίνει στη βιομάζα, ενώ οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια είναι πολύ χαμηλά.  Οι αγρότες που επενδύουν γενικά σε ΑΠΕ συνεχίζουν συνήθως το έργο των προκατόχων τους και δεν έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις σε σχέση με τους αγρότες που δεν επενδύουν σε ΑΠΕ. 

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί και η ενασχόληση εξωτερικών συνεργατών, που μειώνουν το δανειακό κόστος των αγροτών και τα ζητήματα επικοινωνίας για τις σχετικές άδειες και επιδοτήσεις.  Οι αγρότες τείνουν να επενδύουν στις ΑΠΕ κυρίως για οικονομικούς λόγους (σταθεροποίηση του αγροτικού τους εισοδήματος). 

Στα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στον αγροτικό τομέα δεν αγγίζουν τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, αλλά εκείνες που είναι σαφώς ανεπτυγμένες και δίνουν έμφαση στην καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό.

Στους ανασταλτικούς παράγοντες για εμπλοκή του αγροτικού τομέα στις ΑΠΕ αξίζει να σημειωθούν: ο φόβος των αγροτών για απροσδόκητα προβλήματα, η δυσκολία απόκτησης αδειών και επιχορηγήσεων και τέλος, η διαθεσιμότητα επενδυτικών δανείων και η σύνδεση σε ένα κοινό δίκτυο.

Η έκθεση καταλήγει ότι αυτό που κρίνεται αναγκαίο για να προωθηθεί περαιτέρω η χρήση ΑΠΕ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις  -και να γιγαντωθεί η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ως το 2020-  είναι μια σειρά αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων σε θεσμικό επίπεδο Ε.Ε. καθώς και η συμμετοχή εξωτερικών επενδυτών που θα προσφέρουν τα κεφάλαια για επενδύσεις.

* Τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίζονται σε 800 ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από αγρότες στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Πηγή: http://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/2012/renewable-energy-impacts/exec_sum_en.pdf             


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία