BACK TO
TOP
Green reports

Με 40 λεπτά καθαρίζεις 50 ευρώ/στρέμμα

Περιθώριο για ακόμη 1 με 1,5 εκατομμύρια στρέμματα έχουν τα ενεργειακά φυτά και ειδικά ο ηλίανθος, σύμφωνα με τον Γιώργο Ποντίκα, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ).

Ανθεκτική σόγια στην ξηρασία με γονίδιο ηλίανθου

5
0

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι εκείνο το κατώφλι, ο παραγωγός θα μπορεί να πει ότι είναι σχεδόν σίγουρος για τη διάθεση του προϊόντος του, σε αντίθεση με το αν υπήρχε υπερπροσφορά.

Εξάλλου, είναι ένα προϊόν με αρκετά χαμηλότερο καλλιεργητικό κόστος σε σχέση π.χ. με το καλαμπόκι, ενώ με μία τιμή-βάση στα 35 λεπτά το κιλό συμφέρει τον παραγωγό να συνεχίσει να το καλλιεργεί.

Τιμή εκκίνησης στα 42 λεπτά
Βέβαια, αυτή την περίοδο τα συμβόλαια μιλούν για τιμή εκκίνησης στα 42 λεπτά το κιλό, όπως και για τη σόγια. Στην περίπτωση που κλειστούν ομαδικά συμβόλαια απευθείας από μια ομάδα παραγωγών με ένα εργοστάσιο βιοντίζελ, υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση για τιμή 44 λεπτά το κιλό, που ουσιαστικά ενσωματώνει τα μεσιτικά, με βάση πληροφορίες της Agrenda από τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε στο 1ο Συνέδριο για τα Βιοκαύσιμα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου, ο κ. Ποντίκας, η τιμή των 40 λεπτών/κιλό στον ηλίανθο μπορεί να δώσει εισόδημα 50 ευρώ το στρέμμα στον παραγωγό (βλ. πίνακα). Αντίθετα, ο ίδιος θεωρεί ότι η ελαιοκράμβη ταιριάζει περισσότερο σε βορειότερα κλίματα και ότι η επιτυχία της σόγιας στην Ελλάδα είναι θέμα… τύχης και όχι τόσο ευνοϊκού κλίματος.

Παραγωγή βιοντίζελ από ενεργειακά φυτά
Σύμφωνα με την Έφη Αλεξοπούλου, υπεύθυνη Ενεργειακών Καλλιεργειών του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλλιεργούνται πέντε  προϊόντα για παραγωγή βιοντίζελ: Ηλίανθος, ελαιοκράμβη,  σόγια, ατρακτυλίδα και αγριαγκινάρα.

Χρησιμοποιείται, επίσης, βαμβακόσπορος για παραγωγή βιοντίζελ.

Τέλος, στα πλαίσια ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων (EUROBIOREF, ICON, κ.λπ.) μελετούνται σε πειραματικούς και πιλοτικούς αγρούς και άλλες ενεργειακές καλλιέργειες για παραγωγή βιοντίζελ και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παραγωγή μια σειρά πράσινων χημικών και βιουλικών (ρετσινολαδιά, κάρδαμος, κουφέα, λουνάρια, κράμβη, κ.ά.).

Εαρινό σταυρόλεξο
Μπορεί ο καιρός να δυσκολεύει φέτος τις εαρινές σπορές, ωστόσο στο οικονομικό πεδίο τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα, κάτι που διευκολύνει τις επιλογές των καλλιεργητών.

Η βιομηχανική ντομάτα, για παράδειγμα, είχε αυτές τις μέρες μια απρόσμενη βοήθεια τόσο από ορισμένους μεταποιητές του προϊόντος, όπως π.χ. ο Νομικός που συνδράμει με πίστωση 100 ευρώ το στρέμμα για την αγορά αγροτικών εφοδίων, όσο και από την καλύτερη τιμή που διαμορφώνεται στα συμβόλαια αγοράς της ντομάτας .

Σε «καλά χέρια» δείχνει να βρίσκεται αυτό τον καιρό και ο ηλίανθος, καθώς η πετρελαιοκίνηση στα Ι.Χ. ανοίγει δουλειές στο βιοντίζελ και αυξάνει τη ζήτηση της εγχώριας βιομηχανίας για πρώτη ύλη.

Εκεί που γίνεται μάχη πραγματική είναι ανάμεσα στο βαμβάκι και το καλαμπόκι, με το τελευταίο να χάνει πόντους στην προτίμηση των καλλιεργητών, κυρίως με αφορμή το καθοδικό κανάλι που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του προϊόντος (23,4 λεπτά το κιλό).

Αντίθετα το βαμβάκι όλο και «σκαρφαλώνει» στα διεθνή χρηματιστήρια (88,46 σεντς η λίμπρα - κοντά στα 51 λεπτά το κιλό για το σύσπορο), κάνοντας πολλούς αναρωτιούνται αν αυτό αντανακλά τις πραγματικές τάσεις στην τιμή του προϊόντος ή είναι ένα «τρικ» για να μπουν και πάλι οι εγχώριοι καλλιεργητές στο παιχνίδι του προϊόντος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκεί που οι εκκοκκιστές απέφευγαν για μήνες τη «μετάφραση» της διεθνούς τιμής του εκκοκκισμένου στην αντίστοιχη του σύσπορου, το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο συχνές οι αναφορές στα 52 λεπτά (!) το κιλό που απηχεί σήμερα η διεθνής τιμή.

Αυτό που έχει πάντως μεγαλύτερη σημασία είναι η επισήμανση που γίνεται από τους αναλυτές της Macguarie, οι οποίοι από τις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν προβλέψει και σήμερα το επαναλαμβάνουν ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι τιμές των συμβολαίων βάμβακος θα πιάσουν τα 100 σεντς η λίμπρα, τιμή που αντιστοιχεί στα 57,74 λεπτά το κιλό. Βοήθεια στο βαμβάκι δείχνει να έρχεται και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς θα συνεχιστεί το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.          

Χωρίς φυτοπροστασία τα ενεργειακά
Ζητούμενο οι υψηλές αποδόσεις
Λύσεις για την αποτελεσματική «θωράκιση» των ενεργειακών φυτών είναι απαραίτητες, προκειμένου να αυξηθούν οι αποδόσεις στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ηλίανθος, που είναι σχεδόν ακάλυπτος από φυτοπροστασία, όπως υποστήριξε κατά την διάρκεια της ημερίδας ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ηλίας Ελευθεροχωρινός. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, της φυτοπροστασίας αντιμετωπίζουν τα όσπρια και οι ζωοτροφές, όπως η μηδική, που είναι σχεδόν ακάλυπτη από τα γεωργικά φάρμακα. Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική για τα αρωματικά φυτά, όπου εκτός της ανύπαρκτης φυτοπροστασίας, αντιμετωπίζουν μία σειρά αρνητικών παραμέτρων, όπως η έλλειψη δεδομένων για τα είδη, που ζητούνται στην αγορά, η απουσία των απαραίτητων υποδομών για την μεταποίηση και την εμπορία και η έλλειψη τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση τους.

Ο κ. Ελευθεροχωρινός, στην τοποθέτησή του, εντάσσει τα ενεργειακά και τα άλλα φυτά στην διαδικασία της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα δεδομένα, που αναλύονται από τον καθηγητή του Αριστοτελείου την βάση των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων θα αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, το βαμβάκι, ο καπνός, τα έλαια και τα λίπη, τα ψάρια και το ρύζι.

Η στήριξη των εξαγωγών στο μέλλον και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής συναρτάται με την διόρθωση αδυναμιών του παρελθόντος, όπως η ανυπαρξία συστημάτων γεωργικών εφαρμογών, η απουσία κατευθυνόμενης γεωργικής έρευνας και το χαμηλό ποσοστό γεωργικής επιχειρηματικότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία