BACK TO
TOP
Green reports

Χαλασμός για μια θέση στον ήλιο

Στο πεδίο των φωτοβολταϊκών μεταφέρεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των τριών ισχυρότερων μπλοκ της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Χαλασμός για μια θέση στον ήλιο

0
0

Η έρευνα που δρομολόγησε κι επισήμως πριν από λίγες μέρες το Πεκίνο σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πολυσιλικόνης (βασικό συστατικό των φωτοβολταϊκών πάνελ) δεν είναι παρά το πιο πρόσφατο και, κατά πάσα πιθανότητα, όχι το τελευταίο επεισόδιο στη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο με έπαθλο ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο σε έναν κλάδο που, παρά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εξακολουθεί να διατηρεί θετικά πρόσημα ανάπτυξης. 

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς πολυσιλικόνης αγγίζει τα 7,4 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καρπώνονται οι Ασιάτες με βασικό όπλο τις άκρως ελκυστικές τιμές που τους εξασφαλίζει το χαμηλό κόστος παραγωγής, χωρίς απαραίτητα να υστερούν σε ποιότητα ή απόδοση. Οι κινεζικές εξαγωγές φωτοβολταϊκών αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές οι οποίοι βλέπουν αφενός τις δικές τους αγορές να… αλώνονται από τους Κινέζους «εισβολείς», αφετέρου τις δικές τους εξαγωγές να απειλούνται.

Στις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υιοθετήσουν υψηλούς δασμούς αντιντάμπινγκ σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν το κύμα κινεζικών εισαγωγών. Η απάντηση ήρθε λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο όταν οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα για τις εισαγωγές πολυσιλικόνης από ΗΠΑ και Νότιο Κορέα, οι οποίες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο υλικό, είναι οι δυο leaders της παγκόσμιας αγοράς. Η διαμάχη αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς η Ουάσιγκτον, αμέσως μετά την επανεκλογή Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει νέες κυρώσεις.

Προσφυγή
Όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό μέτωπο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι. Τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τακτικές αντι-ντάμπινγκ, οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες που είχε στα χέρια της, εφάρμοζε το Πεκίνο. Ακολούθησε δεύτερο «χτύπημα» στις αρχές Νοεμβρίου με την Κομισιόν να ανοίγει ξανά το φάκελο «κινεζικά φωτοβολταϊκά», αυτή τη φορά με επίκεντρο της επιδοτήσεις. Σημειωτέον ότι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πολυσιλικόνης στην Ε.Ε. είναι η Γερμανία, η οποία αντιστοιχεί στο 16% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει: Λίγες μέρες αργότερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και αυτή έρευνες αναφορικά με πρακτικές ντάμπινγκ αλλά και επιδοτήσεων για τα αντίστοιχα εξαγόμενα προϊόντα από την Ε.Ε. Όμως, δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά προχώρησε σε καταγγελία της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κάνοντας λόγο για παράνομες επιδοτήσεις εγχώριων κατασκευαστικών ηλιακών πάνελ σε Ελλάδα και Ιταλία και προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά μέτρα» (όπως η επιβολή δασμών στα συστήματα ευρωπαϊκής κατασκευής).

Στην προσφυγή της η Κίνα καταγγέλλει ότι η ελληνική και η ιταλική νομοθεσία προβλέπουν υψηλές εγγυημένες τιμές με στόχο την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκά, κάτι που συνιστά διάκριση έναντι των ξένων παραγωγών και απαγορεύεται ρητά από τους κανόνες του ΠΟΕ.

Ετοιμάζουν προσφυγές για το «χαράτσι»
Τρόπους για να πλήξουν νομικά και, ενδεχομένως, να ανατρέψουν την έκτακτη εισφορά που νομοθέτησε το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά αναζητούν τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο οι επενδυτές. Οι πρώτες επαφές των συνδέσμων παραγωγών ή κατασκευαστών με παράγοντες του νομικού χώρου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι υπάρχουν δυνατοτηες προσβολης τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Μάλιστα, ο ΠΑΣΥΦ οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ενημερωτική ημερίδα στο ξενοδοχείο President με ομιλητές νομικούς και αντικείμενο την ενημέρωση των επενδυτών για τις δυνατότητες νομικής προστασίας τους.

Στο μεταξύ η ΡΑΕ δικαίωσε πάνω από εξήντα παραγωγούς φωτοβολταϊκών που είχαν προσφύγει σε αυτή για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από το ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο, η Ρυθμιστική Αρχή περιορίζεται στην παρούσα φάση να απευθύνει σύσταση στο Λειτουργό της αγοράς, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην ελλειμματικότητα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ και ζητεί από το ΛΑΓΗΕ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εμπρόθεσμη πληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεών του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία