BACK TO
TOP
Green reports

Κοινοτικό πακέτο 1 δις ευρώ για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ποσό ύψους 1 δις ευρώ διέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση 19 έργων, που αφορούν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το λεγόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης NER 300.

Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει περισσότερο τις νότιες περιοχές της Ευρώπης

1
0

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η χρηματοδότηση για τα σχέδια προέρχεται από έσοδα που προκύπτουν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής εντός του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Το γεγονός αυτό καθιστά τους ρυπαντές την κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη τεχνολογιών που, στη συνέχεια, θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την ΕΕ, καθώς και τεχνολογιών που μπορούν να απομακρύνουν και να αποθηκεύουν τις εκπομπές άνθρακα.

Τα έργα που συγχρηματοδοτούνται σήμερα καλύπτουν ένα φάσμα τεχνολογιών − βιοενέργεια, συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, φωτοβολταϊκή ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνεια ενέργεια, έξυπνα δίκτυα και, για πρώτη φορά, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Η Επίτροπος αρμόδια σε θέματα δράσης για το κλίμα Connie Hedegaard, δήλωσε τα εξής: «Με αυτά τα μοναδικά στο είδος τους έργα συνεισφέρουμε στην προστασία του κλίματος και βοηθάμε στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης. Το ποσό του 1 δις ευρώ που διαθέτουμε σήμερα θα λειτουργήσει ως μοχλός για επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ. Επομένως, διατίθενται σχεδόν 2 δις ευρώ για επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες εδώ στην Ευρώπη. Έτσι συμβάλλουμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους της Ευρώπης κατά 1 δις ευρώ ημερησίως, ποσό που καταβάλλουμε για τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμά μας».

Ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας

Τα επιλεγέντα έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα αυξήσουν την ετήσια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ σχεδόν κατά 8 τεραβαττώρες (TWh). Αυτή η ποσότητα ενέργειας αντιστοιχεί στη συνδυασμένη ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Μάλτας. Το έργο CCS θα δεσμεύει 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, αντίστοιχο με την απομάκρυνση άνω του ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από τους δρόμους. Μαζί με τα 20 έργα από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, τα έργα NER 300 θα δημιουργήσουν επίσης πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας.

Πρωτοποριακά έργα

Η σημερινή απονομή υποστηρίζει το πρώτο διασυνοριακό έργο NER 300 το οποίο συνίσταται στην κατασκευή μιας γεωθερμικής μονάδας στα γαλλογερμανικά σύνορα κοντά στο Στρασβούργο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Χρηματοδοτεί, επίσης, την ανάπτυξη μιας γεωθερμικής μονάδας στην Κροατία, το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ.

Χρηματοδότηση μέσω του NER 300 διατίθεται, επίσης, στο πρώτο παράδειγμα ενός μεγάλης κλίμακας έργου CCS στην ΕΕ. Το έργο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιεί την τεχνολογίας καύσεως οξυγόνου (oxyfuel) ώστε να δεσμεύει το 90% του CO2 που παράγεται από την καύση άνθρακα στον σταθμό παραγωγής ενέργειας DRAX κοντά στο Selby στην κομητεία Yorkshire, ποσότητα η οποία θα αποθηκεύεται με ασφάλεια σε υπεράκτιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Θάλασσα. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί σε υφιστάμενες μονάδες καύσεως άνθρακα. Επίσης, προβλέπεται η χρηματοδότηση του πρώτου φωτοβολταϊκού έργου NER 300 με έδρα την Πορτογαλία.

Η ωκεάνεια ενέργεια και η βιοενέργεια λαμβάνουν σημαντική στήριξη, όπως και στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης, με ακόμη εννέα χρηματοδοτούμενα σχέδια. Το NER 300 αποτελεί επί του παρόντος τη βασική στήριξη εκ μέρους της ΕΕ για την ωκεάνια ενέργεια, τη βιοενέργεια που δεν έχει βάση τα τρόφιμα, καθώς και τα προηγμένα βιοκαύσιμα.

Τα 19 έργα θα φιλοξενηθούν σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ: την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

NER 300

Το πρόγραμμα NER 300 ονομάζεται έτσι διότι χρηματοδοτείται από την πώληση 300 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής από το απόθεμα για νεοεισερχόμενους (NER) που έχει συσταθεί για την τρίτη φάση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ).

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της «Πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030», η Επιτροπή υπογραμμίζει τη δυνατότητα εξερεύνησης για ένα διευρυμένο σύστημα NER 300 στο πλαίσιο του κλίματος και της ενέργειας μετά το 2020. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο για τη δρομολόγηση περαιτέρω εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ προς την ανάδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής ενέργειας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία