BACK TO
TOP
Green reports

Ενεργειακή απόδοση και ΑΠΕ επί τάπητος στην Ευρωβουλή

Συζήτηση για την πρόοδο και τους στόχους της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παραγματοποιήσουν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ συζητήθηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος Κρήτης

3
0
Τον στόχο της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - δηλαδή το 20% της συνολικής κατανάλωσης έως το 2020 - έχουν ήδη πετύχει πολλά κράτη μέλη, ενώ άλλα υστερούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα, πρόκειται να επισημάνουν οι ευρωβουλευτές κατά την συζήτηση και στην ψηφοφορία επί της έκθεσης προόδου της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ - δηλαδή 20% κέρδος μέχρι το 2020 - τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο σύνολό της, θα υπογραμμίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ξεχωριστό ψήφισμα, το οποίο θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση επίσης την Πέμπτη

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: στόχος το 30% έως το 2030
Η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι ζωτικής σημασίας και τα υφιστάμενα συστήματα χρηματοδότησης πρέπει να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για να επιτευχθεί ο στόχος του 20% έως το 2020 στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές στο σχέδιο μη νομοθετικού ψηφίσματος, το οποίο εισηγείται η Paloma López Bermejo (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ισπανία).

Στο ψήφισμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ΕΚ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τον δεσμευτικό στόχο του 30% για το 2030 - δηλαδή το 30% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το βασικό δικαίωμα της ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των καταναλωτών, αλλά και τα οφέλη που μπορούν οι ίδιοι να αποκομίσουν από την αγορά ενέργειας, ενώ μια πιο ολοκληρωμένη αγορά θα μπορούσε να υποστηρίξει μία περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος.

Ενεργειακή απόδοση: χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος του 20% μέχρι το 2020
Ο στόχος της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020 θα μπορούσε να μην επιτευχθεί, αν η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ δεν εφαρμοστεί πλήρως, προειδοποιεί το ΕΚ σε δεύτερο ψήφισμα, το οποίο συντάχθηκε από τον Markus Pieper (ΕΛΚ, Γερμανία).

Ακόμα και τα οφέλη στην ενεργειακή απόδοση που έχουν έως τώρα επιτευχθεί θα μπορούσαν να χαθούν, αν η μελλοντική αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση δεν επεκτείνει τις βασικές της διατάξεις της για μετά το 2030, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Το σχέδιο ψηφίσματος αξιολογεί τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που έχουν λάβει τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι σήμερα.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία