BACK TO
TOP
Εργασιακά

Συστήνεται επιτροπή εργασίας στη Μανωλάδα για τους εργάτες γης

Μεμονωμένοι παραγωγοί, δύο ομάδες παραγωγών αλλά και σύσσωμες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις φράουλας της Μανωλάδας προχώρησαν στη σύσταση Επιτροπής Εργασίας με στόχο τη λύση των προβλημάτων που σχετίζονται με τους αλλοδαπούς εργάτες γης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της φράουλας.

Οι εξαγωγές των νωπών οπωροκηπευτικών

0
0
Μετά από συνεδρίαση αποφασίστηκε να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου από την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν να απασχοληθούν Έλληνες στα φραουλοχώραφα, αν και όπως τόνισαν στο υπόμνημά τους οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς: «ουδέποτε είχε εκφραστεί η διάθεση για εργασία στις καλλιέργειες της φράουλας».

 

Για τις ανάγκες λοιπόν της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου θα απαιτηθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι κατά την υψηλή έντασης συγκομιδής, ξεκινώντας τον Φεβρουάριο και τελειώνοντας τον Ιούνιο. Οι καλλιεργητές ζητούν την ένταξη των εργατών γης στις λίστες των επαγγελμάτων του ΟΑΕΔ «ώστε να είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις υπάρχουσες κενές θέσεις καθώς και για τους ακριβείς όρους που θα  διέπουν την εργασία τους, σύμφωνα πάντα με την εθνική νομοθεσία».

 

Ζήτησαν επίσης «να διερευνηθεί και επεκταθεί η δυνατότητα για μετάκληση εργατών γης, έτσι ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αναγκών. Επίσης, κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν τις «διαδικασίες νομιμοποίησης και χορήγησης άδειας εργασίας για τους υπάρχοντες αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, που ήδη εργάζονταν ως εργάτες γης και γνωρίζουν πολύ καλά τη φύση της εργασίας, βρίσκονται στην περιοχή 5 έως 10 έτη και ουδέποτε δημιούργησαν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία».

 

Το σχετικό υπόμνημα της Επιτροπής Εργασίας έχει ως εξής:

Μανολάδα, 10/09/2013

 

Υπόμνημα για την Αντιμετώπιση του προβλήματος των εργατών γης

 

Σε συνέχεια των επαφών των Βουλευτών της περιοχής, εκπροσώπων των οργανώσεων παραγωγών φράουλας, ανεξάρτητων παραγωγών και εξαγωγέων των Νομών Ηλείας και Αχαΐας με τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τη νομιμότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης, οι δύο Ομάδες Παραγωγών (ΥΡΜΙΝΗ & ΗΛΙΔΑ), πλήθος μεμονωμένων παραγωγών καθώς και όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με το προϊόν, προχωρήσαμε στη σύσταση Επιτροπής Εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

 

-Έχει περάσει πολύς χρόνος από την πρώτη επίσκεψή μας στα αρμόδια Υπουργεία και βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο προετοιμασίας της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παραγωγός έχει αναλάβει βαρύτατες οικονομικές υποχρεώσεις  για την παραγγελία όλων των απαραίτητων υλικών, έχει αρχίσει την προετοιμασία των χωραφιών και ακόμα δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με το ζήτημα των εργατών. Παράλληλα είναι σε όλους μας γνωστό, πως θα απαιτηθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι κατά την υψηλή έντασης συγκομιδής, ξεκινώντας τον Φεβρουάριο και τελειώνοντας τον Ιούνιο.

 

-Αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων μας  ότι πρέπει πρώτα και κύρια  να σταθούμε αλληλέγγυοι στην Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα στους ανέργους συμπατριώτες μας, παρά το ότι στο παρελθόν ουδέποτε είχε εκφραστεί η διάθεση για εργασία στις καλλιέργειες της φράουλας. Σήμερα με τις συνθήκες πού έχει δημιουργήσει η μεγάλη οικονομική κρίση και την ανεργία να αγγίζει το 28%, εκφράζουμε την θέληση  να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, σε αυτούς που πραγματικά το επιθυμούν και το έχουν ανάγκη, να εργαστούν. Επισημάνθηκε ότι η περιοχή μας βρίσκεται κοντά σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Πύργος), τα οποία, ιδιαίτερα η Πάτρα,  υποφέρουν από την υψηλή ανεργία. Άρα θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα απασχόλησης σημαντικού αριθμού ανθρώπων. Για τον παραπάνω λόγο, ζητούμε από τον ΟΑΕΔ, να εντάξει στις λίστες των επαγγελμάτων του, τους «εργάτες γης», ώστε να είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις υπάρχουσες κενές θέσεις καθώς και για τους ακριβείς όρους που θα  διέπουν την εργασία τους, σύμφωνα πάντα με την εθνική νομοθεσία.

 

-Ζητάμε επίσης  να διερευνηθεί και επεκταθεί η δυνατότητα για μετάκληση εργατών γης, έτσι ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αναγκών. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί πρώτιστα το πρόβλημα της στέγασης τους .  Αν δεν δοθεί απάντηση  σε αυτό, η λύση της μετάκλησης είναι αδύνατη. Εξ άλλου είναι ακριβώς αυτός ο λόγος πού μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια για μετάκληση, καθώς τίθεται σαν πρώτη προϋπόθεση των ανθρώπων που πρόκειται να έρθουν στην περιοχή μας για να εργαστούν. Επίσης, επιθυμούμε να επεκταθούν οι διακρατικές συμβάσεις και να συμπεριλάβουν χώρες όπως το Μπαγκλαντές, Ινδία, Μολδαβία, Πακιστάν, Ουκρανία, Ταϋλάνδη, δεδομένης της υψηλής εμπειρίας που έχουν σε εργάτες γης που σχετίζονται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα της Φράουλας.

 

-Τη δημιουργία υποστηρικτικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητοι όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές για την έκδοση αδειών δόμησης με χρήση «Καταλύματα Εργατών Γής». Οι εν λόγω άδειες θα μπορούν να εκδοθούν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις (βεβαιώσεις μέσω Υπηρεσιών Δόμησης, Δ/νσης Γεωργίας, Ε3, κ.α.) που θα θεσπιστούν με νόμο από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ. Η νομοθεσία αυτή θα επιτρέψει στον κάθε παραγωγό χωριστά στην υλοποίηση/κατασκευή η αγορά και  τοποθέτηση μόνιμων ή μη μόνιμων  καταλυμάτων των νόμιμων εργατών γης που θα απασχολεί. Τα οικήματα οφείλουν να πληρούν τις απαραίτητες υγειονομικές και λειτουργικές ανάγκες, κατά το νόμο, των ανθρώπων που θα διαμένουν. Το ζητούμενο είναι η δυνατότητα κατασκευής ή τοποθέτησης (σε περίπτωση αγοράς) αυτών των καταλυμάτων κοντά στο χώρο εργασίας και παραγωγής (χωράφια) για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των παραγωγών, όσο και της τοπικής κοινωνίας καθώς ταυτόχρονα  αποφεύγεται και  η δημιουργία «γκέτο» . Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή «τύπου Κάμπινγκ» που δημιουργεί συνάθροιση πολλών εργατών που θα απασχολούνται σε διαφορετικούς παραγωγούς δεν είναι αποδεκτή (δημιουργία πολλών προβλημάτων, όπως όχλησης, ελλιπούς ελέγχου, υγειονομικών θεμάτων, λειτουργικών αναγκών κ.α.).

 

-Είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο. Την  καλούμε παράλληλα να εξετάσει αν μπορούν να βρεθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στους παραγωγούς πού δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος, (όπως πχ Σχέδια Βελτίωσης, ΕΣΠΑ κλπ) ώστε να καλύψουν μέρος του υψηλού κόστους για την εγκατάστασή τους.

 

-Επισημαίνουμε ιδιαίτερα πώς πρέπει να είναι εξ αρχής κατανοητό,  ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο θα μπορούσε να καθοριστεί από τώρα , έως ότου εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω και  η εργασία στην γη να αποκτήσει καθεστώς απόλυτης νομιμότητας .

 

-Θα πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και χορήγησης άδειας εργασίας  για τους υπάρχοντες αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, που ήδη εργάζονταν ως εργάτες γης και γνωρίζουν πολύ καλά τη φύση της εργασίας, βρίσκονται στην περιοχή 5 έως 10 έτη και ουδέποτε δημιούργησαν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

 

-Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν διαρκή δική μας επιδίωξη. Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια  από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα από την επίσημη Πολιτεία, για ουσιαστικές και εφαρμόσιμες λύσεις και όχι για κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα γεγονότα της περασμένης άνοιξης συνετέλεσαν σημαντικά στα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης περιόδου. Είναι  πολύ εύκολο, εάν δεν υπάρξει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα, να προκληθεί η καταστροφή μιας εξωστρεφούς παραγωγικής δραστηριότητας, πού θα μπορούσε, αν τελικά διαφυλαχθεί, να είναι οδηγός για την γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην περίπτωση πού επιβληθεί άμεσα η παύση της απασχόλησης των υπαρχόντων  ξένων εργατών, χωρίς ένα διάστημα προσαρμογής πού θα επιτρέψει την εξεύρεση κι εφαρμογή των εναλλακτικών λύσεων, είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί.  Την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν τα απαραίτητα, ούτε για την καθημερινή τους τροφή .

 

-Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι η κατάσταση πού επικρατεί στη φράουλα δεν είναι διαφορετική από αυτή πού επικρατεί σε ολόκληρη την Ελληνική γεωργία . Είναι βαθύτατη υποκρισία να κάνουμε  πώς το αγνοούμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των χεριών πού εργάζονται στη γη, είναι ξένα. Είτε πρόκειται για το μάζεμα τις ελιάς, είτε των πορτοκαλιών, είτε των ροδάκινων, είτε της τομάτας κ.ο.κ   Συνεπώς η λύση πού εμείς επιδιώκουμε αφορά, στο τέλος, ολόκληρη την Ελληνική Γεωργία. Αυτό πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και κατανοητό. Μπορεί σήμερα να είμαστε εμείς ο στόχος. Αύριο θα γίνουμε όλοι οι ασχολούμενοι με τη γεωργία ανεξάρτητα με το τι καλλιεργούμε  και στην συνέχεια η ίδια η χώρα.

 

-Γι αυτό ζητάμε τη συμμετοχή και την βοήθεια όλων των επίσημων επαγγελματικών φορέων των αγροτών για την λύση του ζητήματος. Ευελπιστούμε στην συνεργασία όλων των μερών.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τους αλλοδαπούς εργάτες γης στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία