BACK TO
TOP
Business

Χαριστική βολή για την ΕΒΖ το διπλό λουκέτο στα ζαχαρουργεία

(upd. 2) Την είδηση για το οριστικό λουκέτο στα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας της ΕΒΖ που μετέδωσε την Τρίτη 15 Ιουλίου το Agronews επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας.

Χαριστική βολή για την ΕΒΖ το διπλό λουκέτο στα ζαχαρουργεία

3
1
Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι μονάδες θα αξιοποιηθούν φέτος ως κέντρα συλλογής των τεύτλων για τις περιοχές των Σερρών και της Ορεστιάδας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι

«Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2014, με βάση τη μελέτη αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που εκπόνησε εγνωσμένου κύρους σύμβουλος αναδιάρθρωσης (Kantor), αποφάσισε την υλοποίηση σειράς μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται στην παραπάνω μελέτη. Στα πλαίσια των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνεται και η αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των εργοστασίων Σερρών και Ορεστιάδας, τα οποία προς εξυπηρέτηση των παραγωγών θα λειτουργήσουν τη φετινή περίοδο ως κέντρα συγκέντρωσης των τεύτλων των αντίστοιχων περιοχών. Κεντρικός στόχος της μελέτης αναδιάρθρωσης της εταιρείας είναι η επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητάς της, μέσω ιδίως μείωσης του λειτουργικού κόστους, αύξησης της παραγωγικότητας και οργανωτικών αλλαγών, προς όφελος της επιχείρησης, των μετόχων, των εργαζομένων, των παραγωγών και της οικονομίας γενικότερα»


Δεν πίστευαν στα αυτιά τους παραγωγοί και εργαζόμενοι
Όπως μετέδωσε το Agronews , το Δ. Σ. της ζαχαροβιομηχανίας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιουλίου, αποφάσισε κι επίσημα να διατηρήσει σε λειτουργία, ενόψει της καμπάνιας του φθινοπώρου,  μόνο το ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας

Tη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, στους δύο νομούς, μετέφερε σύσσωμη η διοίκηση της ΕΒΖ, όταν μετά το πέρας της συνεδρίασής της, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, που δεν ήθελαν να πιστέψουν στα αφτιά τους, και τους γνωστοποίησε πως η εισήγηση της Kantor για την αναστολή λειτουργίας των δύο μονάδων έγινε αποδεκτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, πως κατά την ολιγόλεπτη ενημέρωση επισημάνθηκε ότι για το προσωπικό των εργοστασίων στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, ένα μέρος του θα μεταφερθεί για να καλύψει ανάγκες στη μονάδα στο Πλατύ, κάποιοι θα χρησιμοποιηθούν στις εργασίες συντήρησης και για άλλους θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η αποστροφή περί εθελουσίας εξόδου, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό από τη μια η διοίκηση να επιχειρηματολογεί και να λέει ότι η παύση λειτουργίας των δύο εργοστασίων θα είναι προσωρινή και ότι από την επόμενη χρονιά αν οι παραγωγοί καλλιεργήσουν πολλά τεύτλα θα ξαναλειτουργήσουν και από την άλλη να ετοιμάζει πρόγραμμα για να αποχωρήσει μέρος του προσωπικού. «Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν. Δεν τους πιστεύουμε πλέον ότι και να λένε. Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία», τόνισε στο Agronews ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ ΑΕ κ. Βαγγέλης Μπιμπισίδης, εμφανώς «μουδιασμένος» όπως όλο το προσωπικό από αυτή την εξέλιξη, αλλά και από τη στάση των πολιτικών από τους οποίους ζητήθηκε το περασμένο χρονικό διάστημα να ασκήσουν πίεση για να αποτραπεί το λουκέτο, χωρίς αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης με περίσσεια δηκτικότητα εξαπολύεται επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, στην οποία καταλογίζεται η απόφαση για το κλείσιμο των δύο μονάδων και παράλληλα γίνεται λόγος για εγκληματική ενέργεια που οδηγεί στην αποβιομηχάνιση δύο ακριτικών νομών, ενώ ζητείται και η παραίτηση όσων υπογράψουν την απόφαση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται ως ανοσιούργημα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ανακοίνωση δια των εκπροσώπων της το οριστικό κλείσιμο των δύο εργοστασίων ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Συνεχίζοντας το επάξιο έργο της Ξάνθης και της Λάρισας, υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για στήριξη του πρωτογενή τομέα και της περιφερειακής ανάπτυξης. Από σήμερα ολοκληρώνεται η αποβιομηχάνιση δύο ακριτικών νομών της Μακεδονίας και της Θράκης. Επειδή θεωρούμε την ενέργεια αυτή εγκληματική και καταστροφική για την αγροτική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, καλούμε άμεσα τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να μην προσυπογράψουν το ανοσιούργημα αυτό και να υποβάλλουν την παραίτησή τους, σαν ύστατη αντίδραση στο έγκλημα που συντελείται.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΑΡΚΑΚΗΣ »


Τι προηγήθηκε

Όπως φάνηκε, βέβαια, από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το κλείσιμο των δυο ζαχαρουργείων ήταν ουσιαστικά μια προειλημμένη απόφαση. 

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών και των εργαζομένων τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΕΒΖ, τον εκκαθαριστή Ν. Μαράντο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Όπως μετέδιδε το Agronews, σε κλίμα μεγάλης έντασης, πολλές φορές με υψωμένους τους τόνους των φωνών και με τα χέρια των παραγωγών και εργαζόμενων, να χτυπούν ενίοτε με δύναμη στο τραπέζι, δείγμα της αγανάκτησής τους, έγινε η ύστατη προσπάθεια να αλλάξει γνώμη η διοίκηση της ΕΒΖ και να μην προχωρήσει σε οριστικοποίηση του λουκέτου για τα εργοστάσια στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, ενόψει της επερχόμενης καμπάνιας.

Η συνάντηση που διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες, είχε προγραμματιστεί από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουλίου, στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, Νίκου Μαράντου, παρουσία της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας και -λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και- του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, πάντως, άφησε να εννοηθεί πως όλα είναι στα χέρια της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ, η οποία επίσης ήταν παρούσα σύσσωμη.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων και των παραγωγών, από τους δύο ακριτικούς νομούς, με τη στήριξη και συνοδεία τοπικών αυτοδιοικητικών, βουλευτών και υπουργών από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, κατέθεσαν κάποιες προτάσεις βιωσιμότητας της ΕΒΖ ΑΕ κι επανέλαβαν τα επιχειρήματά τους ότι θα είναι μεγάλο λάθος, εάν αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας των δύο μονάδων και θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στην εθνική οικονομία από ό,τι αν παραμείνουν ανοικτά.

Κάποιοι πιο αισιόδοξοι, μάλιστα, μετά το πέρας της σύσκεψης έλεγαν ότι η πίεση που ασκήθηκε και σε πολιτικό επίπεδο ήταν η μεγαλύτερη δυνατή και πλέον ίσως υπάρχει ένα 10% το Δ. Σ. της ΕΒΖ να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδεχθεί για μια τελευταία χρονιά τη λειτουργία και των τριών μονάδων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ζαχαροβιομηχανίας, παραμένει να είναι το λουκέτο και για αυτό το καλάθι που κρατούν είναι μικρό.


Οικειοθελή μείωση μισθών από το προσωπικό

Όπως πληροφορείται το Agronews οι εργαζόμενοι προκειμένου να «βάλουν πλάτη» για να μην κλείσουν τα εργοστάσια, πρότειναν οικειοθελή μείωση των μισθών τους, ώστε έτσι να περιοριστούν τα κόστη, ενώ οι παραγωγοί από την πλευρά τους θύμισαν ότι καλλιέργησαν αρκετά περισσότερα στρέμματα φέτος σε σχέση με πέρυσι, παρότι οι τιμές που πήραν από τη βιομηχανία ήταν περίπου 20% πιο χαμηλές.

«Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έγινε από την πλευρά μας και με επιχειρήματα και με την άσκηση πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, διότι πρόκειται για τους εναπομείναντες οικονομικούς πνεύμονες για δύο ακριτικές περιοχές με υψηλή ανεργία. Η απόφαση είναι πλέον πολιτική» μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής που συμμετείχε στη σύσκεψη, για να προσθέσει ότι «όλα όσα συζητήθηκαν έδωσαν το στίγμα ότι η διοίκηση της ΕΒΖ είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Ο συνομιλητής μας, όντας τευτλοπαραγωγός και ο ίδιος, τόνισε ακόμη πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους δύο εκπροσώπους της Kantor, η ζημία για την ΕΒΖ ΑΕ θα είναι περίπου 9 εκατ. ευρώ, αν λειτουργήσουν φέτος και τα τρία εργοστάσια. «Κατά την άποψή μας το ποσό είναι αρκετά μικρότερο, στα 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά το θέμα είναι ότι αν δεν λειτουργήσουν όλες οι μονάδες, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η απώλεια για την εθνική οικονομία. Και αυτό το τονίσαμε και στον κ. Σταϊκούρα, λέγοντάς του ότι οι παραγωγοί εάν είναι κλειστά τα εργοστάσια δεν θα καλλιεργήσουν τεύτλα και έτσι θα χαθεί ένα σημαντικό δεσμευμένο κοινοτικό κονδύλι αρκετών εκατομμυρίων από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, ενώ δεν θα έχει νόημα κι η ένταξη των τεύτλων στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης που προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, ενόψει της κατάθεσης του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ», ανέφερε ο κ. Παναγής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των μηχανατόρων του νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης τόνισε πως «το μυστικό βρίσκεται στη χρηματοδότηση. Ο πιστωτής της βιομηχανίας, όπως εκτίμησε, φαίνεται πως έχει θέσει ως προαπαιτούμενο να κλείσουν οι δύο μονάδες» κι υπό την έννοια αυτή εμφανίστηκε απαισιόδοξος ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΒΖ. Ο ίδιος κατήγγειλε, τέλος, τη στάση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, των κ. κ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλου, διότι «αν και τους ζητήσαμε να παραστούν στη σύσκεψη και να μας στηρίξουν, δεν εμφανίστηκαν». Αιχμές άφησε επίσης και για τον ειδικό εκκαθαριστή Νίκο Μαράντο, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βαρούτης, έφυγε δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη.

«Μεγάλο λάθος» για το ΓΕΩΤΕΕ το κλείσιμο των δυο ζαχαρουργείων

 

Στη χειρότερη στιγμή έρχεται, σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ να κλείσει τα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδος.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, «τα τελευταία χρόνια γίνονταν προσπάθειες για την ανάκαμψη της καλλιέργειας με θετικά αποτελέσματα, ενώ η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω  και με την νέα ΚΑΠ δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα στην τευτλοκαλλιέργεια. Με το κλείσιμο των εργοστασίων η χώρα μας θα γίνει ελλειμματική σε ζάχαρη με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές της, ιδιαίτερα δε, σε μια περίοδο που η προσπάθειά μας στρέφεται στην αύξηση των εξαγωγών».

Το ΓΕΩΤΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση παρέμβαση ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία τα εργοστάσια «πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό σταθερότητα και ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και της αγροτικής παραγωγής στο σύνολό της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκφράζει την λύπη του για την λανθασμένη απόφαση της Διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να κλείσει τα εργοστάσια της στις Σέρρες και την Ορεστιάδα.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έπρεπε έως και την ύστατη στιγμή να αποφευχθεί με κάθε κόστος ιδίως σήμερα που η κοινωνία έχει στρέψει τα μάτια της στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η οικονομία των περιοχών των Σερρών και της Ορεστιάδας στηρίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία των εργοστασίων της ζάχαρης, δίνοντας θέσεις εργασίας και συνεχόμενη ανάπτυξη στην περιοχή. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια γίνονταν προσπάθειες για την ανάκαμψη της καλλιέργειας με θετικά αποτελέσματα, ενώ η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω  και με την νέα ΚΑΠ δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα στην τευτλοκαλλιέργεια.

Με το κλείσιμο των εργοστασίων η χώρα μας θα γίνει ελλειμματική σε ζάχαρη με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές της, ιδιαίτερα δε, σε μια περίοδο που η προσπάθειά μας στρέφεται στην αύξηση των εξαγωγών.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας πιστεύοντας ότι το κλείσιμο των εργοστασίων της ζάχαρης θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα που θα διογκωθούν στο μέλλον, ζητά από την κυβέρνηση την παρέμβασή της, μετά την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Β.Ζ.,  ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία τα εργοστάσια πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό σταθερότητα και ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και της αγροτικής παραγωγής στο σύνολό της».

 

H πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών που έπεσε στο κενό

Εξάλλου, στο θέμα παρενέβη και το Επιμελητήριο Σερρών το οποίο με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κι τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεσε εναλλακτική πρόταση που προέβλεπε την ενοικίαση του τοπικού ζαχαρουργείου σε Σερραίους επιχειρηματίες-μέλη του  έναντι ενοικίου για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Όπως έγραφε το Agronews, το σχέδιο του Επιμελητηρίου μιλούσε για αντίτιμο ίσο με το 10% των κερδών ενώ περιελάμβανε και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την τευτλοκαλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, 30.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2015, 40.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2016 και άνω των 50.000 στρεμμάτων.


Στόχος της πρότασης του Επιμελητηρίου Σερρών - η οποία δεν έτυχε απάντησης...-  ήταν  να παραμείνει στη ζωή «ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες μεταποίησης πρωτογενούς παραγωγής» στο νομό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σημειώνει ότι, εφόσον υιοθετηθεί,  όχι μόνο θα καλυφθεί το ποσοστό της εθνικής ποσόστωσης αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται προοπτική να αυξηθεί εφόσον χρησιμοποιηθεί ως "διαπραγματευτικό χαρτί η αύξηση της παραγόμενης ποσότητας ζάχαρης".

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα οφέλη που θα προέκυπταν είχαν να κάνουν με :

-την αύξηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και του Α.Ε.Π. του Νομού Σερρών,

- την αξιοποίηση των μηχανημάτων παραγωγής, συγκομιδής και μεταφοράς ζαχαρότευτλων των αγροτών και την αποφυγή της απαξίωσης των αντίστοιχων επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ του αγροτικού κόσμου,

- την  αποφυγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων και την επαναφορά της ΕΒΖ σε κερδοφορία,

- την οικονομική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής-πρότασης έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

 

    Ενόψει της διαφαινόμενης απόφασης της Διοίκησης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για κλείσιμο δύο εργοστασίων, των Σερρών και της Ορεστιάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την απομάκρυνση του προσωπικού, πιθανώς  λόγω των συνεχόμενων αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων (ΕΒΖ: -15.542.265 € από 01/07/2013 έως 31/03/2014),  σε συνέχεια της πρότασής μας στις 14.01.2014 να αναλάβει το Επιμελητήριο Σερρών τη διοίκηση του Εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών, πρόταση που υπεβλήθη και στον Πρωθυπουργό της χώρας στις 23 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου 2014, και την οποία παρουσιάσαμε  στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 29.01.2014, παραθέτουμε νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ζαχαρουργείο των Σερρών, για να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη βιομηχανία με δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προβληματισμένοι από το γεγονός ότι δεν λάβαμε ακόμη καμία επίσημη απάντηση επί της πρότασής μας και θορυβημένοι από το ενδεχόμενο της μονομερούς απόφασης της Διοίκησης της ΕΒΖ για κλείσιμο του εργοστασίου των Σερρών, ως ο επίσημος εκφραστής του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας και ως επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας σε οικονομικά θέματα, επανερχόμαστε με τη νέα πρότασή μας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, πιστεύοντας ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του Νομού Σερρών, μιας δημόσιας επένδυσης πολλών εκατομμυρίων, ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες μεταποίησης πρωτογενούς παραγωγής σε έναν Νομό, όπου ο κλάδος της μεταποίησης παρουσιάζει δραματική μείωση και βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ελλάδα ως προς το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π.

Παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις και τις συζητήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, και δεδομένων των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων - που συνεχίζονται βάσει δημοσιευμένων Ισολογισμών της ΕΒΖ Α.Ε.-  πιστεύοντας ότι δίνουμε την πραγματική λύση για το Εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών, προτείνουμε:

- να δοθεί σε επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, που ήδη  μάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με ενοικίαση διάρκειας τουλάχιστον 15 ετών και αντίτιμο το 10% των κερδών και ενδεικτική καλλιέργεια τεύτλων για τα επόμενα χρόνια: 30 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2015, 40 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2016 και άνω των 50 χιλιάδων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων από το 2017 και μετά.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ως αποτέλεσμα:

- την αύξηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και του Α.Ε.Π. του Νομού Σερρών,

- την αξιοποίηση των μηχανημάτων παραγωγής, συγκομιδής και μεταφοράς ζαχαρότευτλων των αγροτών και την αποφυγή της απαξίωσης των αντίστοιχων επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ του αγροτικού κόσμου,

-  την  αποφυγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων και την επαναφορά της ΕΒΖ σε κερδοφορία,

-  την οικονομική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

 

Κύριε Πρόεδρε,

Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση από τη Διοίκηση της ΕΒΖ της πρότασής μας μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην κάλυψη με παραγωγή στην Ελλάδα της εθνικής ποσόστωσης , το 50,01% της οποίας απωλέσαμε με συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα μας σε αθρόες εισαγωγές, αλλά, έχοντας ως διαπραγματευτικό όπλο την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας ζάχαρης, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ποσόστωση που είχαμε πριν από τη μείωση.

Ευχόμαστε να μην οδηγηθούμε σε νέα απώλεια παραγωγικής μονάδας της ΕΒΖ (εργοστάσιο Σερρών), όπως έγινε δυστυχώς με τα δύο εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας, τα οποία απαξιώθηκαν και δεν μετατράπηκαν σε μονάδες βιοαιθανόλης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.  

Με τιμή

Ο Πρόεδρος 

Χρήστος Μέγκλας"

«Δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Να σημειωθεί ότι η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου  η οποία έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στην Ορεστιάδα για τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στη δήλωσή της υπογράμμισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα" και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "θα πάρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ".
Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

 «Η απόφαση για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς από αντιαναπτυξιακές και αντιπαραγωγικές αποφάσεις της κυβέρνησης που πλήττουν την ίδια την οικονομία της χώρας και τη δυνατότητα της παραγωγικής της ανασυγκρότησης οδηγώντας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα στην οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση. Η απόφασή αυτή οδηγεί στο θάνατο την ΕΒΖ, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης και σε μαρασμό τις κοινωνίες των Σερρών και του Έβρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει σε καμία περίπτωση τέτοια τετελεσμένα και ειδικά για την ΕΒΖ θα πάρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων της, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των εγκαταστάσεών της σε συνεργασία με τους παραγωγούς, ώστε η ΕΒΖ να αποτελέσει πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.»

 

Παραίτηση Μπαντή από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ Σερρών

Τις πρώτες πολιτικές «παρενέργειες» από την απόφαση να μπει λουκέτο στα ζαχαρουργεία της Ορεστιάδας και των Σερρών βιώνει ήδη η κυβέρνηση.

Ήδη την παραίτησή του από τη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Σερρών ανακοίνωσε ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Αθανάσιος Μπαντής.

Σε επιστολή του προς το κομματικό όργανο ο κ. Μπαντής τονίζει ότι παραιτείται μη μπορώντας να ανεχτεί να βλέπει το «φουγάρο» του ζαχαρουργείου των Σερρών σβηστό, «μετά από 51 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του».

Επισυνάπτει, μάλιστα, επιστολή με πρόταση για τη διάσωση των μονάδων της ΕΒΖ που είχε αποστείλει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη.

«Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής προς τη ΝΟ.ΔΕ. της ΝΔ Σερρών:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 23-6-2014 επιστολής-πρότασής μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, και με δεδομένη σήμερα πια την αναστολή λειτουργίας  του ζαχαρουργείου των Σερρών, παραιτούμε από Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της ΝΟ.Δ.Ε. της Ν.Δ. Σερρών, μη μπορώντας να ανεχτώ να βλέπω το «φουγάρο» του σβηστό, μετά από 51 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του.

Ενός εργοστασίου-«σημαδούρα» του νομού Σερρών, που οραματίστηκε και θεμελίωσε το 1961 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πρωτολειτούργησε το 1963 και αποτέλεσε μοναδικό φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης, εισάγοντας καινοτομίες, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα, βοηθώντας ποικιλοτρόπως τον τόπο μας.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία,

Μπαντής Αθανάσιος

Γεωπόνος»

 

Η επιστολή προς Καρασμάνη

«Με το φημολογούμενο «σχέδιο» αναδιάρθρωσης/αναδιοργάνωσης της ΕΒΖ ΑΕ, σύμφωνα με τους εκπεφρασμένους φόβους των εργαζομένων στην ΕΒΖ αλλά και τις ειδησεογραφικές «διαρροές» που είδαν το φώς της δημοσιότητας, επίκειται αναστολή (;) λειτουργίας του εργοστασίου των Σερρών για τη φετινή (;) χρονιά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, που έπληξαν το μεγαλύτερο τμήμα της ΠΕ Σερρών, το (ενδεχόμενο αλλά εντόνως φημολογούμενο) κλείσιμο του ζαχαρουργείου των Σερρών θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην Σερραϊκή οικονομία, χωρίς ούτε καν τα θεωρητικώς προϋπολογιζόμενα «οφέλη» του «σχεδίου».

«Σχέδιο» που πρωτίστως δεν απαντά στα κεφαλαιώδους σημασίας ερωτήματα: 

1.            Έχει η Ελλάδα και το ΥΠΑΑΤ πολιτική στον τομέα της ζάχαρης; Και αν ΝΑΙ, ποια είναι αυτή;

2.            Με ποια μέσα, και με ποιες προϋποθέσεις, αυτή θα εφαρμοστεί;

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σε κάθε περίπτωση, το «σχέδιο» που προβλέπει αναστολή λειτουργίας του ζαχαρουργείου των Σερρών δεν θα βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΒΖ, και πολύ δε περισσότερο δε θα καταστήσει την ΕΒΖ κερδοφόρα…

Επιπροσθέτως, η μεταφορά των σερραϊκών τεύτλων σε άλλο ζαχαρουργείο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που (θεωρητικώς και μόνο) θα έλυνε, καθώς με δεδομένη τη δυναμικότητα μεταφοράς μέσω ΟΣΕ, η μικρή διάρκεια της φετινής περιόδου συγκομιδής, θα επιμηκυνθεί με αρνητικές επιπτώσεις στο ζαχαρικό τίτλο (Pol) των τεύτλων, και στο εισόδημα των τευτλοπαραγωγών.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο φέτος, ποιος Σερραίος τευτλοπαραγωγός την επόμενη χρονιά θα σπείρει τεύτλα, και ποιος Σερραίος τευτλοεξαγωγέας θα «βγάλει» τεύτλα;

Αλλά και πάλι, αν στο «σχέδιο» ήταν να μη λειτουργήσει φέτος το ζαχαρουργείο των Σερρών, τότε γιατί - κι ενώ υπήρχαν οι δηλώσεις (πρόθεση καλλιέργειας) 20.000 στρεμμάτων - επέτρεψαν στους παραγωγούς να σπείρουν τεύτλα;

Πάντως, σε κάθε περίπτωση - και σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με τα κόστη και τα έξοδα λειτουργίας του ζαχαρουργείου των Σερρών, που «υποβοηθούν» το σενάριο «αναστολής λειτουργίας του, θα πρέπει το κέντρο κόστους του ζαχαρουργείου των Σερρών να περιλαμβάνει τα πραγματικά (και μόνο…) κόστη της παραγωγικής του λειτουργίας και να μην επιβαρύνεται με κόστη διοικητικής λειτουργίας άλλων μονάδων…

Επίσης, τις επισφάλειες των απαιτήσεων δε θα πρέπει να τις «πληρώσει» ένας ολόκληρος νομός, και όλοι οι τευτλοπαραγωγοί του. Ούτε ο νομός μας φταίει, ούτε οι παραγωγοί μας!

 

Κύριε Υπουργέ,

Η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας κινδυνεύει με «λουκέτο», και αυτό συμβαίνει διότι στο τιμόνι της  βρίσκονται άνθρωποι χωρίς  στρατηγική, σχέδιο, προοπτική και όραμα για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια αλλά και γιατί οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν  τήρησαν τις δεσμεύσεις έναντι των τευτλοπαραγωγών σε ότι αφόρα τις πληρωμές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τα έτη 2012 και 2013.

Σε Εσάς πλέον εναπόκειται το μέλλον και η τύχη της βιομηχανίας!

Στηρίξτε την περιφέρεια, δώστε της ευκαιρία στον αγροτικό κόσμο, να κάνει αυτό που ξέρει: να μοχθεί και να παράγει! Αφήστε το ζαχαρουργείο των Σερρών να δουλέψει!

Οι καιροί ου μενετοί!

 

Με εκτίμηση,

Μπαντής Αθανάσιος

Γεωπόνος»

Παρέμβαση Σαμαρά για να αποφευχθούν τα λουκέτα ζήτησαν οι τοπκές κοινωνίες 

Να «παγώσει» τα σχέδια για «λουκέτο» στο εργοστάσιο των Σερρών κάλεσαν τον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς του νομού.

Σε επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν ότι «το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης Σερρών, ως η τελευταία μεγάλη αγροτική και όχι μόνο βιομηχανική μονάδα του Νομού μας, σκοτώνει και κάθε ελπίδα προοπτικής αυτού του τόπου, που δεν περιμένει καμία μεγάλη επένδυση (ιδιωτική ή δημόσια) και μετράει μέχρι σήμερα εκατοντάδες λουκέτα μικρών επιχειρήσεων, ποσοστά ανεργίας που έχουν ξεφύγει από κάθε όριο».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πριν μία εβδομάδα πληροφορηθήκαμε την πρόθεση αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα και Σέρρες, είδηση που προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία, η οποία διαβλέπει με μεγάλη ανησυχία τις πολλαπλές και δυσάρεστες συνέπειες που θα προκληθούν.

Μετά από ενημέρωση όλων των φορέων του νομού μας από το Εργατικό Κέντρο των Σερρών, αποφασίσαμε ομόφωνα να απευθυνθούμε σ’ εσάς, ως ύστατη προσπάθεια, ώστε να αποτραπεί το “έγκλημα” που έχει σχεδιαστεί σε βάρος της περιοχής μας και των ανθρώπων της.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

το 1960 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, έχοντας στο νου του στόχους αναπτυξιακούς, εθνικούς και στρατηγικούς:

- Την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ένα βασικό προϊόν διατροφής που μέχρι τότε εισαγόταν εξ’ ολοκλήρου από άλλες χώρες.

- Την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας σε επιλεγμένες περιοχές με προοπτικές στον αγροτικό-παραγωγικό τομέα.

- Την περιφερειακή εκβιομηχάνιση της χώρας.

- Την οικονομική τόνωση της περιφέρειας (θέσεις εργασίας, ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος, δημιουργία νέων επαγγελματικών ομάδων).

- Την παραγωγή υποπροϊόντων –ζωοτροφών.

Αυτό το στοίχημα το κέρδισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και για πάρα πολλά χρόνια κατείχε την πρώτη θέση στον κλάδο τροφίμων της Ελλάδας και ήταν μια από τις μεγαλύτερες ζαχαροβιομηχανίες της Ευρώπης, προσφέροντας υπηρεσίες όχι μόνο στον Έλληνα αγρότη, αλλά συμβάλλοντας δραστικά και στην εθνική οικονομία. Επισημαίνουμε ότι η ΕΒΖ ουδέποτε επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε κατά 1 ευρώ.

Για την περιοχή μας, το εργοστάσιο των Σερρών από το 1962 μέχρι σήμερα αποτελούσε τον κύριο μοχλό και πυλώνα ανάπτυξης του Νομού μας.

Μεταξύ άλλων, δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού και συγκρότησε ένα ολοκληρομένο κύκλωμα τευτλοεξαγωγέων και μεταφορέων, με επενδύσεις αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ενίσχυσε τις τοπικές επιχειρήσεις, και το κυριότερο, κατηύθυνε τους αγρότες σε μια δυναμική καλλιέργεια, όπως αυτή του ζαχαρότευτλου, δίνοντάς τους ένα σημαντικό εισόδημα, ισοδύναμο του οποίου καμία άλλη καλλιέργεια δεν μπορούσε να τους προσφέρει.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από το 1963 μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο ζάχαρης άφηνε στην περιοχή περίπου 30 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, χρήματα που θα απολέσει η τοπική οικονομία, εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση της διοίκησης να κλείσει το ζαχαρουργείο, απόφαση που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την δηλωμένη πρόθεσή σας περί ανάπτυξης του ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. Την επόμενη κιόλας ημέρα θα αφανιστούν επαγγελματικές ομάδες που εξαρτώνται άμεσα από την τευτλοκαλλιέργεια, όπως τευτλοεξαγωγείς και ψεκαστές, και θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό μεταφορείς, οδηγοί, συνεργεία επισκευής μηχανημάτων, γεωπόνοι, φορτοεκφορτωτές. Μαζί θα χαθούν και οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού.

Eίναι γνωστό ότι ο Νομός μας κατέχει την προτελευταία θέση στην χώρα μας όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, την ανάπτυξη, την Ανεργία. Αυτή η απόφαση μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει: Την πλήρη εξαθλίωση και το «σβήσιμο», ουσιαστικά, της περιοχής μας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Εργοστάσιο βρίσκεται σε εξαιρετική στρατηγική θέση, μόλις 40 χιλιόμετρα από την γείτονα Βουλγαρία και σε συνδυασμό με το γεγονός πως εκεί υπολειτουργεί ένα μόνο ζαχαρουργείο επιβεβαιώνει την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Εργοστασίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε πως η λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Σερρών, μέσα από μία συνολική παραγωγική εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αποτελεί τη μόνη ελπίδα να μπορέσει ο τόπος να διατηρήσει έναν βασικό παραγωγικό ιστό και να συγκρατήσει την ανεργία και να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα μπορούσαμε να σας παραθέσουμε και άλλα επιχειρήματα οικονομικής φύσης, που αιτιολογούν την ανάγκη διατήρησης του εργοστασίου, ωστόσο πιστεύουμε ότι εκείνο που προέχει είναι να αντιληφθείτε τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του, καθώς εξυπηρετούσε και επιβάλλεται να συνεχίσει να εξυπηρετεί την ακριτική περιοχή, τους ανθρώπους της, την εθνική οικονομία, την όποια αναπτυξιακή προοπτική και όχι τα στενά τραπεζικά συμφέροντα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι φορείς και οι κάτοικοι του νομού Σερρών πιστεύουμε ότι η λειτουργία του εργοστασίου είναι μείζον ζήτημα, γι’ αυτόν το λόγο απευθυνόμαστε σε εσάς. Πιστεύουμε ότι απαιτείται πολιτική λύση και πρωτοβουλία.

Θεωρούμε ότι έχετε την τελική πολιτική ευθύνη να κρατήσετε τα εργοστάσια της Ε. Β. Ζ. “ζωντανά”. Να δώσετε μία νέα παραγωγική προοπτική στην εταιρεία ώστε να γίνει ξανά ανταγωνιστική και κερδοφόρα...»


 

Λεωνίδας Λιάμης - Γιάννης Τσατσάκης

 


 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-07-2014 19:55foufoutos

Έρχεται η Ανάπτυξη!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία