BACK TO
TOP
Business

Σεφτέ στα κηπευτικά από το ΘΕΣγη

Άνοιγµα σε νέες καλλιέργειες και, πιο συγκεκριµένα, στα βιοµηχανικά κηπευτικά πραγµατοποιεί ο θεσσαλικός συνεταιρισµός αγροτών ΘΕΣγη εγκαινιάζοντας συνεργασία και, µάλιστα, σε συµβολαιακή βάση µε τη µεγαλύτερη εγχώρια βιοµηχανία του κλάδου, Μπάρµπα-Στάθης ΑΒΕΕ.

Συνεργασία ΘΕΣγη με Μπάρμπα Στάθη για συμβολαιακή σε αρακά και σπανάκι

2
0

Η αρχή γίνεται µε τον αρακά και το σπανάκι η καλλιέργεια των οποίων ξεκίνησε ήδη από το περασµένο φθινόπωρο, ωστόσο στα σχέδια του συνεταιρισµού, όπως αποκαλύπτει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος είναι να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλα προϊόντα.

«Η πίεση που δέχονται την τελευταία διετία οι τιµές των δηµητριακών, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα το καλαµπόκι και το κριθάρι, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά µας και µας έκανε να ψάξουµε νέες εναλλακτικές για να προστατεύσουµε και να ενισχύσουµε το εισόδηµα των παραγωγών µας», τονίζει ο συνοµιλητής µας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, δεδοµένης της οικονοµικής συγκυρίας, βασικό µέληµα του συνεταιρισµού ήταν η στροφή αυτή να πραγµατοποιηθεί µε όσο το δυνατόν µικρότερο ρίσκο και µε την ασφάλεια που µια µεγάλη επιχείρηση και η συµβολαιακή γεωργία προσφέρουν.

Κάπως έτσι προέκυψε η συµφωνία µε την Μπάρµπα-Στάθης:

 «Ξεκινήσαµε φέτος µε 500 στρέµµατα αρακά, νούµερο που µας καθιστά το µεγαλύτερο προµηθευτή της  εταιρείας στο συγκεκριµένο προϊόν κι άλλα τόσα σπάρθηκαν µε βιοµηχανικό σπανάκι», εξηγεί ο κ. Καλφούντζος.

Αν και ο επικεφαλής του ΘΕΣγη δεν αποκαλύπτει τις τιµές, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, αυτές θα διαφοροποιούνται ανάλογα µε τις ποιότητες και µεσοσταθµικά θα κυµαίνονται στα 26-27 λεπτά το κιλό για το πρώτο και στα 16-17 λεπτά το κιλό για το σπανάκι. Όσον αφορά στη στρεµµατική απόδοση υπολογίζεται στα 600-700 κιλά ανά στρέµµα για τον αρακά και τα 1700 κιλά ανά στρέµµα για το σπανάκι από το  πρώτο «µαχαίρι»( συν άλλα  500-600 κιλά αν ο καιρός επιτρέψει και δεύτερο «µαχαίρι»).

Οι συγκοµιζόµενες ποσότητες θα παραλαµβάνονται από τη Μπάρµπα-Στάθης και θα µεταφέρονται στο εργοστάσιο της Σίνδου όπου και θα γίνεται η συσκευασία-τυποποίηση. Ο κ. Καλφούντζος ξεκαθαρίζει ότι στόχος του συνεταιρισµού δεν είναι να εγκαταλείψει τις αροτραίες καλλιέργειες, ωστόσο τονίζει την ανάγκη να εµπλουτισθεί το «µείγµα καλλιεργειών» του ΘΕΣγη. «Εµείς πετύχαµε ικανοποιητικές τιµές µέσω των συµφωνιών που υπογράψαµε στο καλαµπόκι και το βαµβάκι, δεν µπορούµε να µείνουµε µε σταυρωµένα τα χέρια απέναντι στο αρνητικό κλίµα».  Σηµειώνεται ότι µέσω της συµφωνίας συµβολαιακής µε το ΘΕΣγάλα, ο συνεταιρισµός κατάφερε φέτος να εξασφαλίσει τιµή 18 λεπτά το κιλό στο καλαµπόκι, υψηλότερα από το µέσο όρο της αγοράς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία