BACK TO
TOP
Business

Οριζόντιο κούρεμα 50% και για μικρούς του Μαρινόπουλου

Οριζόντιο κούρεμα κατά 50% στις απαιτήσεις των προμηθευτών προς την Μαρινόπουλος ακόμη και για εκείνους που έχουν υπόλοιπο μικρότερο των 100.000 ευρώ, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της αλυσίδας, που τους αποστέλλεται με την οποία ζητεί τη συναίνεσή τους ως τις 26 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προχωρήσει η υπαγωγή της εταιρείας στο σχέδιο εξυγίανσης.

Σούπερ ντηλ στην Αλβανία για τη Mαρινόπουλος

0
0

Μάλιστα, μέσω της επιστολής που τους αποστέλλεται, σημειώνεται:

-  πως νομικοί και τεχνικοί λόγοι δεν κατέστησαν δυνατή την αρχική πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για εξαίρεση των πιστωτών με υπόλοιπα κάτω των 100.000 ευρώ.

- Στον βαθμό που κάποιος πιστωτής δεν δεχτεί την πρόταση κουρέματος των απαιτήσεών του κατά 50%, δεν έχει δυνατότητα να διαπραγματευτεί ένα διαφορετικό ποσοστό διαγραφής ούτε και ένα άλλο χρονικό διάστημα αποπληρωμής. Και αυτό γιατί η νομοθεσία του πτωχευτικού κώδικα στον οποίο βασίζεται η συμφωνία εξυγίανσης απαιτεί ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών.

- Στον βαθμό που συγκεντρωθεί η πλειοψηφία του 60% των πιστωτών και προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης, θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι για το σύνολο των πιστωτών (δηλ. κούρεμα 50%), ανεξαρτήτως της συναίνεσής τους ή όχι.

- Η πληρωμή των υπολοίπων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα δημιουργήσει η Σκλαβενίτης θα γίνει αμέσως μετά την τελική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης και την προβλεπόμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

- Υπάρχει γνωμοδότηση από φορολογικό σύμβουλο ότι τα ποσά απαιτήσεων που διαγράφονται από τους πιστωτές στο πλαίσιο συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώνεται από το πτωχευτικό δικαστήριο σύμφωνα με το έκτο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα εκπίπτουν φορολογικά χωρίς να εξαρτάται η έκπτωση αυτή από τυχόν συναίνεση ή μη στη συμφωνία εξυγίανσης – ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Όπως και να ‘χει το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου η Μαρινόπουλος πρόκειται να υποβάλει προς το δικαστήριο αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 β&θ, ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα, πρέπει το σχέδιο αυτό να λάβει το «πράσινο φως» τουλάχιστον από το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος.

Κατά άλλες πληροφορίες, η εταιρεία φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του 55% των προμηθευτών, παρ’ ότι οι τελευταίοι δεν έχουν στα χέρια τους την συμφωνία εξυγίανσης, καθώς έχει γίνει πλέον κατανοητό από τους περισσότερους στην αγορά ότι το «κούρεμα» σε ποσοστό 50% είναι η μόνη λύση. Υπενθυμίζεται, ότι στο σχέδιο διάσωσης είχε προβλεφθεί ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι την τυπική επικύρωση της συμφωνίας διάσωσης, γι' αυτό και προνοήθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρίας με ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στις αρχές τις εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε εκ νέου για νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα ζητήματα αποζημίωσης των μικρών προμηθευτών του Μαρινόπουλου και θεμάτων εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις στην υπόθεση. Το θέμα απασχολεί έντονα και τους αγρότες– προμηθευτές που υποχρεώνονται να δηλώσουν ως έσοδο και να πληρώσουν ΦΠΑ για τιμολόγια που δεν έχουν πληρωθεί και να φορολογηθούν για «εικονικές» εισπράξεις.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία