BACK TO
TOP
Business

Η Fonterra βάζει 7 εκατ. σε λιθουανικά γαλακτοκομικά

Η νεοζηλανδική γαλακτοκομική εταιρεία Fonterra έχει επενδύσει πάνω από 7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγό γαλακτοκομικών προϊόντων της Λιθουανίας Rokiskio Suris. Ο συνεταιρισμός αγόρασε πάνω από 3,58 εκατ. μετοχές στην Rokiskio, συνολικής αξίας περίπου 7,1 εκατ. ευρώ.

Η Fonterra βάζει 7 εκατ. σε λιθουανικά γαλακτοκομικά

4
0

Η επένδυση ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετό καιρό, ενώ η Rokiskio εξέδωσε δήλωση στο τέλος Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι θα επιδιώξει να ανακτήσει τις τυχόν απώλειες εάν η Fonterra αποσυρθεί από την προγραμματισμένη έκδοση μετοχών ως αποτέλεσμα των εκκρεμών αγωγών. Η προειδοποίηση υποκινήθηκε από διαφορές μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων.

Οι νέες μετοχές ανέρχονται σε περίπου 5,5% της Rokiskio, που έχει την έδρα της στη βορειανατολική Λιθουανία, εκτιμώντας τις τουλάχιστον 142 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία παράγει σειρά σκληρών και ημίσκληρων τυριών δικού της τύπου, καθώς και μοτσαρέλα, βούτυρο και γαλακτοκομικά συστατικά, όπως γάλα σε σκόνη και ξηρό συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Η επιχείρηση τροφίμων της Fonterra, Anchor Food Professionals, ανακοίνωσε ότι είχε γίνει η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση της Νέας Ζηλανδίας με περισσότερα από 2 δις δολάρια σε ετήσια έσοδα το περασμένο έτος.

«Το επίτευγμα» αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής των καταναλωτών και του νέου τρόπου παραγωγής, ο οποίος αφορά τη συνεργασία με τους καταναλωτές με στόχο την βοήθεια των επιχειρήσεων τους να πετύχουν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fonterra για την κατανάλωση και την υπηρεσία τροφίμων, Lukas Paravacini.

Στο σύνολο του ομίλου, απασχολούνται 22.000 άτομα - συμπεριλαμβανομένων 10.500 αγροτών - με ετήσιο κύκλο εργασιών 19,2 δισεκατομμυρίων δολάρια Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή 15,52 δις δολάρια, το 2016.

Κατά την τελευταία μέτρηση, τα έσοδα για ολόκληρο το έτος αυξήθηκαν κατά 12% λόγω καταναλωτικών προϊόντων υψηλής αξίας, ενώ οι πωλήσεις των προηγμένων συστατικών τους αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση.

Τον Σεπτέμβριο, ο συνεταιρισμός επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε προσφορά για τον μεγαλύτερο επεξεργαστή γαλακτοκομικών προϊόντων της Αυστραλίας, Murray Goulburn, ενώνοντας μια αυξανόμενη λίστα με ονόματα που πιστεύεται ότι ενδιαφέρονται για μια ευρύτερη κίνηση στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.

Ευγενία Σαρακατσάνη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία