Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αποτελεί ένα πρότυπο παραγωγικό μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, μοναδικό σε έκταση και διάρκεια. Η επιτυχής πορεία του αποδεικνύει ότι η συνεργασία εταιριών, φορέων και πρωτογενούς τομέα αποφέρει σημαντικά οφέλη, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στην ελληνική οικονομία.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εδώ και μια δεκαετία, προμηθεύεται ετησίως 100% ελληνικό κριθάρι από τοπικούς παραγωγούς, ως πρώτη ύλη για τις 16 μπίρες που παράγει στην Ελλάδα, καλύπτοντας το 100% των παραγωγικών αναγκών.
Με τη συμβολή του Προγράμματος, δημιουργείται μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για την παραγωγή των προϊόντων της που ξεκινά από το σπόρο και το χωράφι για να καταλήξει στα ποτήρια των καταναλωτών. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, το ελληνικό κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη στα βυνοποιεία της εταιρίας σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια ζυθοποιείται και συσκευάζεται στη χώρα μας
Παράλληλα, πολλά είναι και τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουν
Στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει τη συνεργασία της με τους παραγωγούς και σε άλλες περιοχές, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής της και εφόσον πληρούνται τα εδαφικά, κλιματικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα του τελικού προϊόντος
Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε αριθμούς
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εδώ και μια δεκαετία, προμηθεύεται ετησίως 100% ελληνικό κριθάρι από τοπικούς παραγωγούς, ως πρώτη ύλη για τις 16 μπίρες που παράγει στην Ελλάδα, καλύπτοντας το 100% των παραγωγικών αναγκών.
Με τη συμβολή του Προγράμματος, δημιουργείται μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για την παραγωγή των προϊόντων της που ξεκινά από το σπόρο και το χωράφι για να καταλήξει στα ποτήρια των καταναλωτών. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, το ελληνικό κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη στα βυνοποιεία της εταιρίας σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια ζυθοποιείται και συσκευάζεται στη χώρα μας
Παράλληλα, πολλά είναι και τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουν
- Σταθερό ετήσιο εισόδημα
- Εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής τους
- Εξασφαλισμένη τιμή αγοράς, που γίνεται γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων
- Άμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού, αλλά και
- Πίστωση για την αγορά των σπόρων
- Οι παραγωγοί λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη για τεχνικά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και εκπαίδευση σχετικά με πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών.
Στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει τη συνεργασία της με τους παραγωγούς και σε άλλες περιοχές, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής της και εφόσον πληρούνται τα εδαφικά, κλιματικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα του τελικού προϊόντος
Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε αριθμούς
- 100% ελληνικό κριθάρι για τις 16 εγχώρια παραγόμενες μπίρες
- Από το 2008 η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 327.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας
- Άμεσα οφέλη για 19 νομούς, 2.500 οικογένειες παραγωγών και 27 συγκεντρωτών
- Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα €60 εκατομμύρια
- Δημιουργία περισσοτέρων από 800 νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα
- Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα ελληνικής γης, μία έκταση ίση με το νησί της Σαμοθράκης
- 5 πειραματικοί αγροί λειτουργούν για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού
- 54 ποικιλίες κριθαριού έχουν δοκιμαστεί, 17 έχουν μπει στην παραγωγή
- Έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 400 παραγωγοί σε θέματα πρακτικών προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή