BACK TO
TOP
Business

Η Μοναδική Ελληνική Βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων

Η εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα – ELFE αποτελεί προπύργιο της βιομηχανίας της χώρας, έχοντας συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Η ELFE συνεχίζει να διευρύνει την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της στις διεθνείς αγορές λιπάσματος.

Η Μοναδική Ελληνική Βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων

8
2

Σήμερα, κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά τόσο από πλευράς πωλήσεων, όσο και από πλευράς κάλυψης δικτύου, ενώ έχει αναπτύξει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Αμερική, Κίνα κ.α.
H ELFE είναι η μοναδική Ελληνική Βιομηχανία παραγωγής Χημικών Λιπασμάτων και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης λιπασμάτων στη Νότιο - Ανατολική Ευρώπη.

Iστορία
H Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.), ιδρύθηκε το 1961 από τον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1965 στην περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα. Το Σεπτέμβριο του 2009, η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη και μετονομάστηκε σε Ελληνικά Λιπάσματα – ELFE. Έκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επενδύσεων, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, στη συντήρηση και στην αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων, καθώς και των αποθηκευτικών χώρων του εργοστασίου.

Nέα φιλοσοφία

Η ELFE επιδεικνύει αξιοσημείωτη προσαρμογή στις προσταγές της σύγχρονης βιομηχανίας παραγωγής λιπασμάτων και τις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο διεθνής ανταγωνισμός. Προωθεί συστηματικά τον εκσυγχρονισμό των μονάδων με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που βελτιώνουν τα κόστη παραγωγής, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επιδιώκει τα κέρδη από την παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας και τα συναλλαγματικά οφέλη να παραμένουν στην Ελλάδα.
H νέα φιλοσοφία της εταιρείας αντανακλάται τόσο στις προσπάθειες προώθησης και ενίσχυσης του εταιρικού brand name, όσο και στον εμπλουτισμό της γκάμας προϊόντων με νέα, καινοτόμα σήματα, επανασχεδιασμένες συσκευασίες, αρκούντως διαφοροποιημένα ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις διαφορετικών αγορών.
Μεταξύ των κορυφαίων στόχων της διοίκησης είναι ο εξορθολογισμός της οργάνωσης της εταιρείας και η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας, ώστε να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις της ελληνικής αλλά και διεθνούς αγοράς.
Στρατηγικός στόχος της ELFE είναι η περαιτέρω ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της βιομηχανίας αξιοποιώντας την «κληρονομιά» της Β.Φ.Λ., καθώς 40-50% της  παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Επενδύσεις - αναβάθμιση εγκαταστάσεων και υποδομών
Η ELFE Ελληνικά Λιπάσματα επενδύει περαιτέρω στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Καβάλας με τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης, ενσάκισης, παλετοποίησης, εσωτερικής διακίνησης και φόρτωσης λιπασμάτων.
Η «κληρονομιά» της B.Φ.Λ. περιλαμβάνει επίσης μία μονάδα παραγωγής θειαφιού στην Πάτρα, ένα συσκευαστήριο στον Πύργο και το ιδιόκτητο και αυτοδύναμο λιμάνι με προβλήτα μήκους 300 μέτρων της εταιρείας στη Νέα Καρβάλη. Στο λιμάνι γίνεται τόσο η  παραλαβή πρώτων υλών, όσο και η φόρτωση των ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και λιπασμάτων. Η δυναμικότητα φόρτωσης είναι 4.000 έως 6.000 τόνοι ημερησίως, ενώ η δυναμικότητα εκφόρτωσης πρώτων υλών 3.000 έως 6.000 τόνοι ημερησίως.
Η επένδυση αυτή είναι κομβικής σημασίας και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, καθώς το λιμάνι της ELFE αποτελεί διέξοδο προς τα Βαλκάνια, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Κίνα κ.α.
Η εταιρεία διαθέτει επίσης κέντρα διανομής σε όλη την ελληνική επικράτεια, μεταξύ άλλων σε Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα, Πάτρα, Πύργο, Άργος και Κρήτη. Με αυτή τη διάταξη, η εξυπηρέτηση της ελληνικής αγοράς γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από πλευράς χρόνου παράδοσης και κόστους για τον τελικό καταναλωτή.

Έρευνα - εδαφολογικό εργαστήριο
Η εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα – ELFE δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της έρευνας και της εξέλιξης των προϊόντων της. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το εδαφολογικό εργαστήριο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Καβάλας και το οποίο παρέχει στους παραγωγούς τη δυνατότητα εδαφολογικής ανάλυσης.
Το έργο του εργαστηρίου έχει διττή σημασία, καθώς αφενός μεν προσφέρει το κατάλληλο πρόγραμμα λίπανσης μέσα από την ανάλυση του εδάφους, αφετέρου δε καταγράφει τις ανάγκες των εδαφών σε μία βάση δεδομένων ανάλογα με την περιοχή, αξιοποιώντας τα ερευνητικά στοιχεία για την ορθολογική χρήση των προϊόντων μας.

Προϊόντα παραγωγής ELFE

Με υποδομές, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, πλούσια τεχνογνωσία και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, τα ELFE εγγυώνται πλήρη κάλυψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και σίγουρες λύσεις ακόμα και για τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες.
Η ποιότητα των λιπασμάτων της ELFE αναγνωρίζεται ως κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο από τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή τους αγρότες, αλλά από το σύνολο της αγοράς, όπως οι διεθνείς οίκοι και οι ανταγωνιστές στο συγκεκριμένο κλάδο.
Οι μονάδες της εταιρείας παράγουν:
• Αζωτούχα Λιπάσματα (230.000 τόνοι ετησίως)
• Σύνθετα Λιπάσματα (500.000 τόνοι ετησίως)
• Θείο επίσπασης (8.000 τόνοι ετησίως)

Στη μονάδα παραγωγής λιπασμάτων της ELFE παράγονται μόνο χημικά λιπάσματα τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γνωστά blends.

Ειδικότερα:
• H περιεκτικότητα σε λιπαντικές μονάδες (τίτλος) σε κάθε κόκκο  είναι ακριβώς η ίδια και σύμφωνη με τις προδιαγραφές του αντίστοιχου τύπου.
• Η διαδικασία παραγωγής στις μονάδες είναι μοναδική στην Ευρώπη και έχει τα ακόλουθα πρακτικά αποτελέσματα:
-Υψηλότατη διαλυτότητα φωσφόρου
-Υψηλή περιεκτικότητα σε θείο των συνθέτων λιπασμάτων
-Υψηλό ποσοστό αμμωνιακού αζώτου

Νέα προϊόντα

Το αποτέλεσμα των επενδύσεων, της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και εξέλιξης των προϊόντων της ELFE αντικατοπτρίζεται με τον  καλύτερο τρόπο στα νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας και σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και στην είσοδό της σε νέες αγορές.
Η εταιρεία εισέρχεται στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων με προϊόντα χαμηλού PH με αμινοξέα, ενεργοποιητές και ιχνοστοιχεία καθώς και δύο νέα brands, τα  ELFESTAR και ELFESTAR Premium που απευθύνονται σε διαφορετικές αγορές.
Παράλληλα, η ELFE προχωρά δυναμικά στην εστίαση σε ειδικούς τύπους λιπασμάτων που απευθύνονται σε εξειδικευμένες καλλιέργειες υψηλής αξίας και ήδη παράγονται στις μονάδες της Νέας Καρβάλης, όπως τα RYTHMOFERT N, και RYTHMOFERT NP με αναστολέα νιτροποίησης για  βραδεία αποδέσμευση του αζώτου προς όφελος των καλλιεργειών.
Επίσης, η ELFE επικεντρώνεται και προωθεί σημαντικό αριθμό ειδικών τύπων με αναγνωρισμένα brand names όπως ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ, ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ, ΜΠΛΕΣΤΑΡ, ΜΑΓΝΗΦΕΡΤ, FERTICORN, OLIFERT, ΜΑΓΝΗΒΟΡ, FERTICOTTON, NUTRIFERT, ΠΟΛΥΒΟΡ, ΦΙΛΟΒΟΡ κλπ.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία λανσάρει καινούργιες συσκευασίες στη βάση της χρωματικής κατηγοριοποίησης των γεωργικών της εφοδίων, ως εξής:
• αζωτούχα Ν με μπλε χρώμα,
• σύνθετα NP με πράσινο,
• σύνθετα ΝΡΚ με κόκκινο,
• ειδικά με brand name N, NP, NPK διαφοροποιημένα με μαύρο χρώμα και
• προϊόντα εισαγωγής με γκρι.
Στην αγορά διατίθενται πλέον και οι συσκευασίες των 40 και 25 κιλών, ενώ  παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει την είσοδο των big bags σε κάποιες αγορές.
Τα λιπάσματα της ELFE έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν τη μέγιστη απόδοση στις ελληνικές περιβαλλοντικές , εδαφολογικές και γεωργικές συνθήκες.

Ο αγρότης στο επίκεντρο της προσπάθειας

Ο Έλληνας αγρότης και η ουσιαστική υποστήριξη των καλλιεργειών του βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της ELFE. Με οδηγό το συμφέρον και τις ανάγκες του Έλληνα αγρότη, η ELFE καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για προσφορά ακόμη πιο ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.

Πιστή στις αξίες της ελληνικής βιομηχανικής παράδοσης, την οποία συνεχίζει, η Ελληνικά Λιπάσματα – ELFE φιλοδοξεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελληνική Γεωργία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Σήμερα που το μεγάλο ζητούμενο είναι μια  καινούργια στρατηγική στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας,  στην απόδοση και την αποτελεσματικότητά του, είναι καθοριστικής σημασίας τα Ελληνικά Λιπάσματα να είναι σε ελληνικά χέρια και να πρωταγωνιστούν διεθνώς.

Βρείτε εδώ την Παρουσίαση της ELFE.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.elfegroup.eu


Hellenic Fertilizers - ELFE
The Sole Greek industry producing Chemicals and Fertilizers

Hellenic Fertilizers – ELFE is a mainstay of the Greek industrial sector, having succeeded in making its name synonymous with the growth of Greek Agriculture.
ELFE continuously widens its presence in Greece, while strengthening its position in the vast -and in deficit- international fertilizer market.
Today it is the leader in the Greek market, both in terms of sales volume, as well as in terms of its network coverage, while it boasts significant exports to Europe, Africa, the Middle East, China and elsewhere.
ELFE is the sole Greek company manufacturing Chemical Fertilizers and the largest producer and supplier of fertilizers in Southeast Europe.

History
The Phosphοric Fertilizers Industry (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων - Β.Φ.Λ) was established in 1961 by the Emporiki Bank Group and began operations in 1965 in the area of Nea Karvali near the city of Kavala. In September 2009, it was acquired by the Lavrentiadis Group of Companies and renamed ‘Hellenic Fertilizers – ELFE’. Since then, it has been implementing a far-reaching modernization and investment program, involving, among else, the maintenance and upgrading of production units and plant’s storage facilities.

New Philosophy
ELFE has been quick to adapt to the changing demands of the modern fertilizer industry and to the new conditions created by international competition. The company is systematically upgrading its units by introducing new technologies to reduce production costs and create new jobs, endeavoring to keep profits from its manufacturing activities and its exchange rate gains in Greece.
Our new corporate philosophy is reflected in our efforts to promote and reinforce our corporate brand name, and enrich our offerings portfolio through new, innovative brands and redesigned packaging, so as to supply adequately diversified products to cater for the needs of diverse markets.
Rationalizing the company’s structure, and improving productivity through the implementation of new technologies and innovative research feature high among the management priorities, and will allow us to rise up to the challenges of the Greek and international markets.
ELFE’s strategic goal is to further enhance its outward-orientation by capitalizing on Phosphoric Fertilizers Industry’s legacy, as 40-50% of our production is marketed abroad.

Investments – upgrading facilities and infrastructure

ELFE - Hellenic Fertilizers is making renewed investments in the existing facilities of the Kavala plant by erecting buildings that will be used for storing, bagging, palletizing, internal transportation and loading of fertilizers.
The Phosphoric Fertilizers Industry’s legacy also includes a sulphur production unit at Patras, a packing center at Pyrgos and a self-sufficient corporate dock equipped with a 300m-long quay at Nea Karvali. The dock is used for receiving raw material, as well as for loading intermediate or finished products and fertilizers. The dock has daily loading capacity of 4,000-6,000 tons, and a daily raw material unloading capacity of 3,000-6.000 tons.
This investment is crucial for the development of the wider region of Kavala, as  ELFE’s dock represents an access point to the Balkans, Asia, Africa, the Middle East, USA, China and other countries.
The company also maintains distribution centers throughout Greece, among else in Thessalonica, Ptolemaida, Patras, Argos and in Crete. Through this arrangement, meeting demand in the Greek market has been thoroughly streamlined, allowing us to offer the end user faster delivery times and reduced cost.

Research – Soil anlysis Lab
Hellenic Fertilizers – ELFE places great importance in Research & Development for new products. Our soil analysis deserves special mention: it operates in the Kavala site, offering agricultural producers the ability to have their soil analyzed.
The lab’s contribution is twofold: it specifies appropriate fertilization schemes through soil analysis, and records the needs of various soils in a database arranged on a geographical basis; the research findings are then utilized to further improve the fertilizer applications.

ELFE's Production Products
ELFE’s extensive infrastructure, advanced technology, rich expertise and highly skilled personnel guarantee full coverage of all agricultural needs and safe solutions for even the most demanding crops.
The superb quality of ELFE’s fertilizers is globally recognized, not only by end users, i.e. farmers, but by the market in its totality, including international houses and competitors in the industry.
The company’s units produce:
• Nitrogenous Fertilizers (230,000 tons per annum)
• Compound Fertilizers (500,000 tons per annum)
• Dusting Sulphur  (8,000 tons per annum)
ELFE’s Fertilizer Production Unit manufactures only chemical fertilizers that offer significant advantages over established blends.
More specifically:
• Content in fertilizing units (title) in each grain is the same and fully compliant with the specifications for the relevant type.
• The production method in our units is unparalleled in Europe, offering the following practical advantages:
-Very high phosphorus solubility
-Composite fertilizers with high sulphur content
-High percentage of ammonium nitrogen

New Products

The results of ELFE’s investment program and our modernization and R&D efforts are clearly reflected in our new state-of-the-art offerings that have opened up new markets for us.
The company is entering the market of water-soluble, low PH fertilizers with amino acids, activators and trace elements. We are also launching two new brands, ELFESTAR and ELFESTAR Premium, targeting different markets.
ELFE is also robustly focusing on particular types of fertilizers intended for specialized, high-value crops; these offerings, such as RYTHMOFERT N, and RYTHMOFERT NP with nitrifying inhibitors to achieve slow nitrogen release, which benefits crops, are already in production at the Nea Karvali units.
ELFE is also specializing in and markets a significant number of special types, bearing recognizable brand names, such as COMPLEFERT, ORGANOFERT, BLUESTAR, MAGNIFERT, FERTICORN, OLIFERT, MAGNIBOR, FERTICOTTON, NUTRIFERT, POLYBOR, FYLOBOR a.o.
The company has also launched the following new color-coded packaging for its agricultural supplies:
• nitrogenous Ν fertilizers in blue,
• compount NP fertilizers in green,
• compount ΝΡΚ fertilizers in red,
• special brand name N, NP, NPK fertilizers diversified in black, and
• imported products in grey-colored packages.
Identifying and selecting the right type of product has become easier following the rationalization of our range of offerings and the discontinuation of certain codes/types of fertilizers.
Packages of 40 and 25 kilos are now available in the market, while the company is considering entering the ‘big bags’ segment in certain markets.
ELFE fertilizers have been designed to be efficient in the Greek environment conditions, soil and agriculture.

The focus of all our efforts: the Farmer
Catering for the needs of the Greek farmer and his crops is a key concern of ELFE’s corporate philosophy. Keeping the needs and best interest of the Greek farmer in mind, in today’s adverse financial environment ELFE is striving to offer better quality products at competitive prices.
True to the values of the Greek industrial tradition, which Hellenic Fertilizers – ELFE upholds, we aspire to become a vital driver of growth for Greek Agriculture in this extremely critical phase for Greek economy.
What is needed most nowadays is a new strategy to reorganize and cultivate growth in the country’s agricultural sector; if it is to stay successful and efficient, it is imperative that Hellenic Fertilizers remains in Greek hands, and retains its role as a major player internationally.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

21-01-2015 12:39ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΨΑΧΝΩ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΙΛΙΦΕΡΤ ΠΟΣΟ ΧΡΕΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΑΚΙ 25 ΚΙΛΑ

Απάντηση

05-10-2012 08:40agrotis

των πλουτο της χωρας λειλατησας τα λαμογια και ο αγροτις πεθενει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία