BACK TO
TOP
Business

Η Shell αγόρασε το 24,5% της ΕΠΑ Αττικής από την Αγροτική

Η Shell ήταν ο αγοραστής του 24,5% των μετοχών της ΕΠΑ Αττικής τις οποίες είχε θέσει προς πώληση η Αγροτική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που προβλέπει την αποεπένδυσή της από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.

Η Shell αγόρασε το 24,5% της ΕΠΑ Αττικής από την Αγροτική

1
0

Η συναλλαγή «έκλεισε» τελικά στα 50 εκατ. ευρώ, με την Shell να ελέγχει πλέον το 49% των μετοχών της ΕΠΑ η οποία διανέμει φυσικό αέριο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του euro2day, διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κράτησαν περίπου ένα χρόνο και αφορούσαν την εξαγορά των μετοχών της αμερικανικής Duke Enegy, τις οποίες η Ελληνική τράπεζα κρατούσε ως ενέχυρο έναντι δανείου ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε λάβει η αμερικανική εταιρεία προκειμένου να καταβάλλει ως μετοχικό κεφάλαιο στην ΕΠΑ Αττικής.

Η διαδικασία μεταβίβασης του ποσοστού της Duke, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009, όταν η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε την ΑΤΕ, ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυση στην ΕΠΑ Αττικής και ότι παύει να εξυπηρετεί το δάνειο που είχε λάβει το 2001, με ενέχυρο τις μετοχές της ΕΠΑ.

Από τη στιγμή εκείνη η ΑΤΕ ξεκίνησε τη διερεύνηση της μεταβίβασης του πακέτου μετοχών και μάλιστα το 2010 οργάνωσε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί πρόκριμα για την μεταβίβαση στο νέο επενδυτή και των μετοχών της ΕΠΑ που κατείχε και η Shell. Αυτός όμως δεν είχε θετικό αποτέλεσμα καθώς η ΑΤΕ δεν έκρινε ικανοποιητικές τις προσφορές.

Έτσι από το τέλος του 2010, η ΑΤΕ άρχισε να συζητά με την Shell, καθώς η εταιρεία αυτή άλλαξε τη στάση της και προτίμησε να μείνει στην ΕΠΑ Αττικής με έλεγχο του 49%, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την αξία της επένδυσής της. Τον Απρίλιο του 2011 οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, οριστικοποιήθηκε μόλις στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2012 και με τίμημα που ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στο ανεξόφλητο μέρος του δανείου που ελίχε λάβει η ΑΤΕ.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωναν πηγές της ΔΕΠΑ, ενώ από την ΕΠΑ Αττικής, έλεγαν ότι για την υπογραφή μένουν να τακτοποιηθούν κάποιες τυπικές εκκρεμότητες. Πάντως, στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής, ως μέτοχος του 49%, ο οποίος έχει και την ευθύνη του μανατζμεν της εταιρείας, εμφανίζεται πλέον η μόνο η Shell Gas & Ρower.

Η ΕΠΑ Αττικής ιδρύθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, για τη διανομή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιφέρεια της Πρωτεύουσας. Το 2001, το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΟΑ μεταβιβάστηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στις εταιρείες Shell Gas & Ρower και Cinegy (ΗΠΑ). Οι δύο εταιρείες μεταβίβασαν το ποσοστό τους στην εταιρεία Αttiki Denmark, η οποία εμφανιζόταν στο μετοχολόγιο της ΕΠΑ να κατέχει το 49% των μετοχών της.

Το 2006 η Cinergy εξαγοράσθηκε από την Duke Energy, οπότε στον έλεγχό της περιήλθε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της Cinergy, μεταξύ αυτών οι μετοχές της στην Attiki Denmark και το δάνειο της ΑΤΕ. Το 2009 η Duke ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από την επένδυση στην Ελλάδα και το Φεβρουάριο του 2012, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την πώληση του μεριδίου της Duke στην Shell.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των καταναλωτών, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής διευρύνει συνεχώς το δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της, το οποίο πλέον με τα 54 που προστέθηκαν εντός του Φεβρουαρίου 2012 αριθμεί 122 καταστήματα στο λεκανοπέδιο.

Στα σημεία εξυπηρέτησης του δικτύου των εμπορικών συνεργατών, (αναγνωρίζονται από το εμπορικό σήμα «Φυσικό Αέριο Αττικής – Εξουσιοδοτημένος Εμπορικός Συνεργάτης») δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να δρομολογήσει όλες τις ενέργειες από την υπογραφή συμβολαίου μέχρι την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης και τη συντήρησή της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία