BACK TO
TOP
Business

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τα Λιπάσματα

Ανησυχία στην αγορά από τα προβλήματα της ELFE λόγω της εμπλοκής με την υπόθεση Λαυρεντιάδη.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τα Λιπάσματα

3
0

Ρίγη σε ολόκληρη την εγχώρια αλυσίδα και τους συντελεστές παραγωγής αγροτικών προϊόντων προκαλούν τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά η ELFE Ελληνικά Λιπάσματα.

Η πολύκροτη υπόθεση Λαυρεντιάδη έχει φέρει και πάλι τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων-με σημαντικό μερίδιο αγοράς, μάλιστα, και στην ευρύτερη αγορά εισροών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- στο «μάτι του κυκλώνα» αφού, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι πλέον δε συνδέεται νομικά ή οικονομικά με τον επιχειρηματία, ο ένας μετά τον άλλο  οι πιστωτές της (προμηθευτές και δανειστές) σπεύδουν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους φοβούμενοι τα χειρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ερμηνευθεί η απόφαση της Τράπεζας Αττικής να προχωρήσει για μια ακόμη φορά, την τρίτη κατά σειρά, στον πλειστηριασμό της εταιρείας . Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η τράπεζα επιχειρεί να αυξήσει το πρέσινγκ στη βιομηχανία ώστε να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που της έχει χορηγήσει.

Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο εμφανίζεται και η ΔΕΠΑ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλεί ότι θα κάνει άμεσα απαιτητό το ποσό που της οφείλει η βιομηχανία.

Από την πλευρά της ELFE, ο γενικός διευθυντής, Διονύσης Μπεχράκης δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καμία άλλη τράπεζα πέραν της Τράπεζας Αττικής και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες μέρες το ζήτημα θα διευθετηθεί. Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον οικονομικό Τύπο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι «έχουμε διαρκείς διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Αττικής, η οποία, προ ημερών, μας ζήτησε και τις δώσαμε κάποια στοιχεία και πλέον περιμέμενουμε παρατηρήσεις».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι δύο πλευρές συζητούν διαρκώς τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή», επί σχετικού αιτήματος που έχει διατυπώσει η ELFE για τη ρύθμιση του επίμαχου δανεισμού, με ευνοϊκότερους όρους. «Είναι μια συνήθης πρακτική. Άλλοι ζητούν haircut, άλλοι καλύτερα επιτόκια κι ούτω καθεξής» είπε ο κ. Μπεχράκης, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει τι ακριβώς ζητά η ELFE.

Πάντως, σε ανάλογες στο πρόσφατο παρελθόν απόπειρες πλειστηριασμού της περιουσίας της ELFE, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας Αττικής, κάθε φορά, με επίκληση των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές ζητούσαν και έπαιρναν τελικά αναβολή.

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία