BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σημάδια ανάκαμψης αλλά και ανισότητες στο αγροτικό εισόδημα της Ε.Ε. το 2014

Μικρή αύξηση σημείωσε η εμπιστοσύνη των αγροτών για τα εισοδήματά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, Copa-Cogeca.

Όχι στον παραγωγό το κόστος ευζωίας των ζώων

1
0
Αυτό προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της ήπιας ανάκαμψης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ, του χαμηλότερου κόστους εισροών και της σταδιακής εξόδου από την οικονομική ύφεση. Ταυτόχρονα, όμως πίσω από τη βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων κρύβονται ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών αλλά και των τομέων του πρωτογενούς κλάδου (φυτική και ζωική παραγωγή)

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca Πέκα Πέσονεν προειδοποίησε ότι «η βελτίωση της κατάστασης ουσιαστικά κρύβει από πίσω τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των τομέων». «Παραμένει ο φόβος ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι εύθραυστη και προσωρινή. Πράγματι, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των αγροτών είναι και πάλι πεσμένη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το βαρόμετρο δείχνει ότι η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε κατά το α’ τρίμηνο του 2014 σε 5 χώρες. Οι χώρες αυτές αφορούν την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου η αυξημένη εμπιστοσύνη στη γενική οικονομική κατάσταση ώθησε την αύξηση της εμπιστοσύνης για αγροτικές δραστηριότητες.

Ρουμάνοι και Γερμανοί αγρότες ήταν επίσης θετικοί, αλλά διαφέρουν οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Στη Σουηδία, οι γαλακτοπαραγωγοί βρέθηκαν να έχουν μια πιο θετική προοπτική από ό, τι πριν.

Σημάδια ανάκαμψης παρατηρήθηκαν επίσης στην Ολλανδία, ιδίως στους τομείς των οπωροκηπευτικών και των πουλερικών.

Συνολικά, το αγροτικό βαρόμετρο στην Ουγγαρία παρέμεινε σταθερό, αλλά σε χαμηλό επίπεδο.

Τέλος, η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σε Βέλγιο και Πολωνία, στους περισσότερους τομείς. Η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και η πολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη ήταν μεταξύ των φόβων στις χώρες αυτές που επηρέασαν την εμπιστοσύνη για το εισόδημά τους

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Copa-Cogeca πραγματοποιεί το αγροτικό βαρόμετρο σε συνεργασία με 10 Μέλη Εθνικών Οργανισμών από το 2010.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία