BACK TO
TOP
Πολιτικές

Aεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από τις ΗΠΑ

Ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Aεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από τις ΗΠΑ

0
0
Το γεγονός γνωστοποίησε το Πεντάγωνο μέσω Twitter την Παρασκευή το απόγευμα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια κάνει γνωστό ότι οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν με στόχο αυτοκινούμενα πυροβόλα των τζιχαντιστών το οποίο έβαλε κατά θέσεων των Κούρδων που υπερασπίζονταν την πρωτεύουσα Αρμπίλ.

Τη σχετική άδεια έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη ρίψη ανθρωπιστικών προμηθειών στις μειονότητες που βρίσκονται υπό πολιορκία, προκειμένου να αποφευχθεί «πιθανή ενέργεια γενοκτονίας».

Οι αεροπορικές επιθέσεις είναι οι πρώτες μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ το 2011.

Στο τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα επέμεινε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στρατός ξηράς και πως δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει τις ΗΠΑ «να συρθούν σε έναν ακόμα πόλεμο στο Ιράκ».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έρχεται ως απάντηση στις εκκλήσεις των ιρακινών και των κουρδικών αρχών για βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες το Reuters έδειχναν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν καταλάβει σημείο ελέγχου στα σύνορα με το Κουρδιστάν, περίπου 30 λεπτά από την Αρμπίλ, πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων.

Οι μαχητές είχαν υψώσει τη σημαία τους στο σημείο ελέγχου. Ωστόσο, αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας αρνήθηκε ότι οι μαχητές ελέγχουν το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι δυνάμεις της προελαύνουν και «θα νικήσουν τους τρομοκράτες».

Η στάση της Ουάσιγκτον φαίνεται πως άλλαξε όταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να κερδίζουν έδαφος έναντι των κουρδικών δυνάμεων και να κινούνται προς την Αρμπίλ. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του Κουρδιστάν προστατευόταν από τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, τους Πεσμεργκά

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία