BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ενδιάμεση επανεξέταση της ΚΑΠ δρομολογεί ο νέος Επίτροπος Γεωργίας

Την απλοποίηση των κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις δρομολογεί ο νέος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης της με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες και τις εθνικές αρχές.

Ενδιάμεση επανεξέταση της ΚΑΠ δρομολογεί ο νέος Επίτροπος Γεωργίας

1
0

Για το λόγο αυτό ζητά την πολιτική στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο έθεσε και το περίγραμμα των προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής, στην οποία – για πρώτη φορά - ένας Αντιπρόεδρος θα είναι αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές ανέφερε τα εξής: «Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, είμαι αποφασισμένος να συμβάλω στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Θα ήθελα να ζητήσω από τις υπηρεσίες μου να προβούν σε διεξοδική εξέταση της νομοθεσίας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για να δούμε πού μπορεί να υπάρξει απλοποίηση χωρίς να διακυβευθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και η χρηστή δημοσιονομική διαχείρισή της. Επιπλέον, θα ήθελα η έννοια της επικουρικότητας να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ΚΓΠ. Ως εκ τούτου, η διεξοδική εξέταση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει έλεγχο της επικουρικότητας με σκοπό τον προσδιορισμό των πολιτικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να λαμβάνονται καλύτερα σε επίπεδο κρατών μελών. Θα ήθελα να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για τους γεωργούς όσο και για τις εθνικές αρχές. Έτσι θα περιοριστούν επίσης οι λανθασμένες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα της ΕΕ.

Με βάση την εν λόγω εξέταση, σκοπεύω να παρουσιάσω κατά το πρώτο έτος της θητείας μου μια στρατηγική για την απλούστευση και την επικουρικότητα όσον αφορά την ΚΓΠ, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Επίσης, θα περιγράφει τον τρόπο συμμετοχής των εμπλεκομένων στη διαδικασία αυτή. Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να εξασφαλιστεί μία απλή, αλλά αποτελεσματική και ευέλικτη ΚΓΠ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος όσον αφορά την απλοποίηση και την επικουρικότητα, χρειάζομαι την πολιτική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων διότι η απλοποίηση και η επικουρικότητα αφορούν σε πολλές περιπτώσεις πολιτικές επιλογές. Δεν πρόκειται μόνο για την τροποποίηση τύπων ή διαδικασιών, αλλά συχνά θα σημαίνει περιορισμό των επιλογών και των εξαιρέσεων, δηλαδή λιγότερο εξατομικευμένες λύσεις. Αυτό το αναφέρω διότι πολλές πτυχές της (μεταρρύθμισης της) ΚΓΠ που ενδέχεται να εκληφθούν ως διοικητική επιβάρυνση μπορεί να είναι άμεση συνέπεια του σύνθετου νομοθετικού πλαισίου που μόλις έχει αποφασιστεί.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική σε αυτό το στάδιο, μπορώ να πω ήδη σήμερα ότι θα ήθελα να το δούμε ως μια προσέγγιση δύο σταδίων, με την υλοποίηση του πρώτου σταδίου στο εγγύς μέλλον και την εστίαση του δεύτερου σταδίου σε μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες. Το πρώτο στάδιο θα μπορούσε συνεπώς να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

- μετά το πρώτο έτος εφαρμογής της μεταρρύθμισης, επανεξέταση του κατά πόσον η πολιτική μας, κυρίως για τις άμεσες ενισχύσεις, έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να εφαρμόζεται σωστά στην πράξη. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, θα προτείνω την τροποποίηση των κανόνων μας, με σκοπό να καταστούν απλούστεροι και αποτελεσματικότεροι. Το εγχείρημα αυτό θα περιλαμβάνει, φυσικά, τη συμφωνία για το μέτρο σχετικά με την περιοχή οικολογικής εστίασης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την απερχόμενη Επιτροπή.

- αξιολογήσεις και, ενδεχομένως, προτάσεις σχετικά με:

- τις δυνατότητες περαιτέρω εναρμόνισης και απλοποίησης στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων.

- τη δυνατότητα απλοποίησης όσον αφορά το καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία