BACK TO
TOP
Πολιτικές

Gaidar: Μικρή η επίδραση του εμπάργκο στις ευρωπαϊκές οικονομίες

Ενώ όλο και συχνότερα ακούγεται, πως μέρος της ευθύνης για την κακή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει και το ρωσικό εμπάργκο, έρευνα του ρωσικού Ινστιτούτου Gaidar, υποστηρίζει πως τελικά έχει μικρή επίδραση στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

1
0
Η έκθεση του ρωσικού Ινστιτούτου Οικονομικής πολιτικής Gaidar, που κοινοποίησε το γραφείο εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, ανέφερε πως, η συνολική επίδραση του ρωσικού εμπάργοκο στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. είναι αρκετά περιορισμένη και έχει μειώνει μόνο κατά 7% τις εξαγωγές τους. Η επίδραση αυτή σύμφωνα με τη μελέτη αναφέρεται σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

Η μικρή αυτή επίδραση οφείλεται κυρίως στο γεγονός, ότι οι παραπάνω χώρες, κατόρθωσαν μέσα σε μικρό διάστημα, να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους μειώνοντας κατά πολύ τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο αλλά και να βρουν εναλλακτικές διόδους προκειμένου να εισχωρήσουν στην αγορά της ρωσίας μέσα από χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ).

Και ενώ οι εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία από τις χώρες που εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο μειώθηκαν κατά 66% το 2015 σε σύγκριση με το 2013, ωστόσο, η συνολική αρνητική επίδραση στη μείωση της αξίας των εξαγωγών περιορίστηκε στο 7%, που εν μέρει οφείλεται στις εναλλακτικές αγορές, όπως προαναφέραμε, αλλά και στη μείωση των τιμών λόγω μειωμένου κόστους παραγωγής εξαιτίας της πτώσης του κόστους της ενέργειας.

Η μελέτη παρουσίασε και μια άλλη σημαντική παράμετρο, τις εναλλακτικές αγορές. Οι χώρες που υπέστησαν το σοβαρό εμπάργκο της Ρωσίας, στράφηκαν γρήγορα στην αναζήτηση νέεων, δυναμικών αγορών, όπου η ζήτηση παρέμεινε υψηλή. Το μερίδιο εξαγωγών των υπό απαγόρευση χωρών, αυξήθηκε από 8% σε 9%, οδηγόντας σε αντίστοιχη αύξηση και τον όγκο εξαγωγών των «απαγορευμένων» προϊόντων το 2015 σε σχέση με το 2013.

Δια της πλαγίας οδού στη...Ρωσία

Παρά την αυστηρή απαγόρευση που έχει επιβάλει το ρωσικό εμπάργκο στα αγαθά από χώρες της Ε.Ε., πολλές χώρες έχουν καταφέρει να βρουν το δρόμο προς τις ρώσικες αγορές μέσω των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ). Παρά λοιπόν το αυστηρό ρωσικό εμπάργκο σε φρούτα και λαχανικά της Ευρώπης, ο όγκος των εισαγωγών αυτών των προϊόντων σε χώρες της ΕΟΕ αυξήθηκε κατά 2-6 φορές...Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε πως οι ποσότητες αυτές καταλήγουν για κατανάλωση στην αγορά της Ρωσίας, καθώς δεν παρουσιάζει αντίστοιχη αύξηση και η ζήτηση των προϊόντων αυτών από τις αγορές των χωρών ΕΟΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία