BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Βέτο» Πολωνίας για γάλα στο ντηλ με Ν. Ζηλανδία

Την προσοχή της Κομισιόν ζήτησαν οι υπουργοί γεωργίας 13 κρατών-μελών της ΕΕ -στα πλαίσια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες- όσον αφορά ευαίσθητα προϊόντα (ΠΟΠ-ΠΓΕ) και ευαίσθητους τομείς (βλ. γαλακτοκομικά) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με Τρίτες χώρες για συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου.

«Βέτο» Πολωνίας για γάλα στο ντηλ με Ν. Ζηλανδία

0
0
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπία της Πολωνίας ζήτησε να εξαιρεθεί ο γαλακτοκομικός τομέας από την απελευθέρωση στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία

Επιπλέον, οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του εμπορίου για τη γεωργία και τα πιθανά οικονομικά οφέλη από τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου. Όμως, παράλληλα προειδοποίησαν για τυχόν μη ισορροπημένη συμφωνίες, και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για πιθανές συμφωνίες με άμεσους ανταγωνιστές.

Προτεραιότητες μαλτέζικης προεδρίας σε γεωργία και αλιεί

Η παρακολούθηση των αγορών αγροτικών προϊόντων και των εν εξελίξει εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι κανόνες για τη βιολογική παραγωγή, η αειφόρος διαχείριση των δασών, η αντιμικροβιακή αντίσταση και τα κτηνιατρικά φάρμακα, θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της προεδρίας της Μάλτας για τον τομέα της γεωργίας. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός γεωργίας της Μάλτας, Ρόντερικ Γκάλντες

Επιπλέον, όσον αφορά τον τομέα της αλιείας η μαλτέζικης προεδρία θα εργαστεί για την υιοθέτηση μιας σειράς βασικών νομοθετικών κειμένων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πολυετών σχεδίων, εξωτερικών αλιευτικών στόλων και τεχνικών μέτρων.
Να σημειωθεί ότι -όπως ανέφερε ο Γκάλντες- η κλιματική αλλαγή και η αποτελεσματική διαχείριση του νερού θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα στο ανεπίσημο Συμβούλιο Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 22-23 Μαΐου.

Παραμένει η αστάθεια για γάλα, βόειο, πουλερικάΣτη συζήτηση που ακολούθησε οι υπουργοί γεωργίας, αναγνώρισαν ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στις αγορές αγροτικών προϊόντων, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για το συνεχιζόμενο επίπεδο μεταβλητότητας σε διάφορους τομείς της αγοράς, ειδικά όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, το βόειο κρέας και τα πουλερικά. Το Συμβούλιο ήταν επίσης θετικό για την εφαρμογή του πακέτου γάλακτος και την επέκτασή του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 στην παρούσα εθελοντική του βάση.
«Ανακάμπτουν σιγά-σιγά οι αγορές αγροτικών προϊόντων, ωστόσο ακόμα κάποιοι παραγωγοί βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Θα παρακολουθούμε στενά τις αγορές και θα λάβουμε περισσότερα μέτρα αν κριθεί αναγκαίο», διαβεβαίωσε ο υπουργός γεωργίας της Μάλτας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Ρόντερικ Γκάλντες

Προστασία της ποικιλίας αμπέλου Teran ζήτησε η Σλοβενία
Νομικές διευκρινίσεις ζήτησε η αντιπροσωπεία της Σλοβενίας από την Κομισιόν για την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη χορήγησης σε οινοπαραγωγούς άλλων κρατών μελών μιας εξαίρεσης που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν στην επισήμανση των οίνων τους το όνομα μιας ποικιλίας αμπέλου (Teran), η οποία όμως είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στη Σλοβενία. Η σλοβενική αντιπροσωπεία προειδοποίησε ότι τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και ζήτησε από την Κομισιόν να επανεξετάσει την απόφασή της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της εξήγησε ότι εξαιρέσεις παρόμοιας φύσης ήδη υπήρχαν βάσει του κανονισμού για την ΚΟΑ. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Σλοβενίας, η Κομισιόν επανέλαβε τη δέσμευσή της για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ.

Ολλανδία: Σήμα κινδύνου λόγω του ιού της γρίπης των πτηνών
Το θέμα των επιπτώσεων από το ξέσπασμα της υψηλής παθογονικότητας του ιού της γρίπης των πτηνών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, έθιξε στο Συμβούλιο η ολλανδική αντιπροσωπία. Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετές χώρες της ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2016. Η Ολλανδία αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο θέμα των συνεπειών στην αυγοπαραγωγή αλλά και στις πιθανές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς εξαιτίας του παρατεταμένου υποχρεωτικού περιορισμού των πουλερικών βιολογικής και ελευθέρας βοσκής. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει μια παρέκκλιση για μια μόνο φορά από τον κανονισμό 589/2008 ώστε να διευκολύνει την παράταση της περιόδου περιορισμού 12 εβδομάδων, χωρίς την επακόλουθη υποχρεωτική επισήμανση των αυγών ως αυγά αχυρώνα. Πολλές αντιπροσωπίες υποστήριξαν το ολλανδικό αίτημα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία