BACK TO
TOP
Πολιτικές

Επικύρωσε τη συμφωνία CETA το Ευρωκοινοβούλιο

Tην αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά επικύρωσε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο με 408 ψήφους υπέρ έναντι 254 κατά..

Επικύρωσε τη συμφωνία CETA το Ευρωκοινοβούλιο

2
0

Ένα μεγάλο μέρος της CETA θα τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον Απρίλιο, μέχρις ότου επικυρωθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά Κοινοβούλια της ΕΕ, κάτι που θα πάρει χρόνια μέχρι να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια της ΕΕ.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από τρίωρη συζήτηση παρουσία της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Η συμφωνία προβλέπει κατάργηση του 99% των δασμών στα προϊόντα, ενώ προάγεται επίσης η συνεργασία Καναδά- ΕΕ σε κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Στην πραγματικότητα η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από όλες τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να είναι μακρά και αβέβαιη. Και αυτό θα επηρεάσει και τις άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συζητούν οι Βρυξέλλες.

 Η CETA παραμένει αμφιλεγόμενη, με διαδηλωτές προερχόμενοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από κόμματα της αριστεράς, να δίνουν από το  πρωί της Τετάρτης για άλλη μία φορά το «παρών» έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ζητώντας απόρριψη της συμφωνίας. Τη CETA υποστηρίζει η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, κυρίως αυτοί της δεξιάς, καθώς και οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από τρίωρη συζήτηση παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του προς εμάς», είχε προειδοποιήσει η Μάλμστρεμ στο τέλος Ιανουαρίου. «Δεν κάνουμε συμφωνία με τον διάβολο (…) Συνομιλούμε με τον Καναδά, μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου!», είχε τονίσει απευθυνόμενη στους αντίπαλους της συμφωνίας.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία.

Η CETA «είναι η απάντηση της Ευρώπης και του Καναδά στην πολιτική του (Αμερικανού προέδρου) Ντόναλντ Τραμπ», «ένα μοντέλο για το μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία, τις κοινές αξίες και τα πρότυπα», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι Πράσινοι, η άκρα αριστερά, η άκρα δεξιά και κάποιοι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν διχαστεί αναφορικά με τη συμφωνία αυτή, με κάποιους ευρωβουλευτές τους να είναι αντίθετοι, αν και αποτελούν τη μειοψηφία. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, έχει περιοριστεί να δηλώσει πως τάσσεται υπέρ της CETA, όμως προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «προσωπική άποψη».

Οι Οικολόγοι είναι πιο κατηγορηματικοί και τάσσονται κατά της συμφωνίας, με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Γιανίκ Ζαντό να τονίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και την υγεία των Ευρωπαίων. Ο Ζαντό επέκρινε επίσης τα ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόλις εγκριθεί οριστικά η CETA.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλονίας, της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα δικαστήρια αυτά στο τέλος Οκτωβρίου, προκαλώντας μια μίνι διπλωματική κρίση με τον Καναδά. Τελικά όμως η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε μόνο λίγες ημέρες.

Ιστορικό

 Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία CETA ξεκίνησαν το Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2014. Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016. Το 2015 η ΕΕ εισήγαγε από τον Καναδά αγαθά αξίας 28,3 δισ. ευρώ και εξήγαγε αγαθά αξίας 35,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%, όταν η συμφωνία τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Αντιδρά ο ΣΕΒΓΑΠ για την εξαίρεση της Φέτας

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) για την εξαίρεση της φέτας, από την λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ στην οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, «δυστυχώς, αύριο (15/2) η συμφωνία αυτή έρχεται προς επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο ΣΕΒΓΑΠ στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Με 2η επιστολή μας σήμερα προς όλους του Έλληνες ευρωβουλευτές τους επιστήσαμε την προσοχή τους όχι μόνο για την σημαντικότητα της αυριανής ψήφου τους αλλά και για το γεγονός ότι η συναίνεσή τους σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία. Τους τονίσαμε ότι η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της ΕΕ, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία».

Επίσης, σημειώνεται ότι «σε μια ύστατη προσπάθεια για την υποστήριξη του εθνικού μας προϊόντος, ζητούμε απ’ όλους τους ευρωβουλευτές όχι μόνο να μην δώσουν την συναίνεσή τους σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία αλλά να πείσουν και τους ευρωπαίους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο γιατί δεν είναι δυνατόν το κοινοτικό δίκαιο να χρησιμοποιείται επιλεκτικά, προστατεύοντας μόνο ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα. Πρέπει να κατανοήσουν και αυτοί ότι η ανήκουστη αυτή ενέργεια της ΕΕ σήμερα μπορεί να πλήττει μόνο την φέτα αλλά αύριο μπορεί να αφορά δικά τους προϊόντα ή συμφέροντα. Τέλος, κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ενεργήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν, έτσι ώστε αύριο η συμφωνία αυτή τουλάχιστον να μην λάβει ούτε μια ελληνική ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία