BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τα στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ θα φέρουν καθυστερήσεις πληρωμών

Τι κι αν οι δύο πυλώνες της ΚΑΠ διατηρήσουν τη δοµή τους, µε περικοπές στον προϋπολογισµό τους που θα φθάνουν το 10%, µε βάση τις µέχρι τώρα εκτιµήσεις των ειδικών τεχνοκρατών, στην ουσία το νέο αγροτικό µοντέλο που θα στηρίζεται στα στρατηγικά σχέδια των κρατών µελών βρίθει ερωτηµάτων και ενδέχεται να φέρει µεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωµές.

Τα στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ θα φέρουν καθυστερήσεις πληρωμών

0
0

Αυτό εκτιµά ο Άλαν Μάθιους, Οµότιµος καθηγητής αγροτικής οικονοµίας Πανεπιστηµίου Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο, ο οποίος τίµησε µε την παρουσία του την εκδήλωση της Αgrenda «Αγρότης της Χρονιάς 2018», ενηµερώνοντας το κοινό για όσα διαµείβονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από την νέα ΚΑΠ, την οποία δεν βλέπει να έρχεται νωρίτερα από το 2025.

Η νέα προσέγγιση υπερασπίζεται το σκεπτικό ότι θα «µειώσει σηµαντικά τη γραφειοκρατία και τη διοικητική επιβάρυνση», ωστόσο, ο Μάθιους αµφιβάλει ότι αυτό θα συµβεί. «Εάν η ΕΕ δεν καταργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την είσπραξη των άµεσων πληρωµών, κάτι που δεν πρόκειται να συµβεί, οι γεωργοί θα εξακολουθήσουν να υποχρεώνονται να αποδείξουν ότι συµµορφώνονται µε τους όρους που ισχύουν».

∆ύσκολη εξίσωση κατά τον καθηγητή και η συνέχιση των πληρωµών µε βάση την έκταση και πως αυτή µπορεί να προσαρµοστεί σε ένα πλαίσιο µε βάση τα αποτελέσµατα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ. Κατά τον ίδιο, το πρόβληµα είναι πως θα βελτιωθεί η δικαιοσύνη των ενισχύσεων που δεν είναι καλά στοχευµένες, κεφαλαιοποιούνται σε αξίες γης και δηµιουργούν προβλήµατα σε νέους αγρότες στην απόκτηση γης. Επ’ αυτού θεωρεί ότι θα µπορούσαν να εξεταστούν διάφορες επιλογές, συµπεριλαµβανοµένης της κατανοµής ορισµένων κονδυλίων της ΚΑΠ σε ανταγωνιστική βάση, χρησιµοποιώντας αποθέµατα επιδόσεων, την εισαγωγή εθνικής συγχρηµατοδότησης και τη χρήση εκ των προτέρων όρων.

Το µεγάλο ερώτηµα είναι αν τα κράτη µέλη θα συµφωνήσουν να αυξήσουν τις εισφορές τους κατά 10% για την κάλυψη του κενού του Brexit καθώς ορισµένα εξ’ αυτών έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή.

Αστάθµητος παράγοντας το Π∆Π και η νέα Ευρωβουλή

Σε κάθε περίπτωση ο γεωργικός προϋπολογισµός αναµένεται να πέσει σε πραγµατικούς όρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άµεσες πληρωµές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του προϋπολογισµού της ΚΑΠ, διατηρούνται µόνο σε ονοµαστικές τιµές, δεν υπάρχει δέσµευση για διατήρηση τους σύµφωνα µε τον πληθωρισµό. Αυτό συνεπάγεται µείωση του συνολικού προϋπολογισµού της ΚΑΠ κατά περίπου 5-10%, ακόµη και χωρίς ονοµαστικές περικοπές.

Το χρονικό περιθώριο για το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο 2021-2027 και των νοµοθετικών προτάσεων της ΚΑΠ το Μάιο θα δυσκολέψει την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων πριν τη λήξη της θητείας του νυν Ευρωκοινοβουλίου (Μάρτιος 2019). «Θα ήταν λογικό να προετοιµαστούµε για µια χρονική παράταση των παρόντων κανονισµών της ΚΑΠ για µερικά χρόνια µετά το 2020», επανέλαβε ο Άλαν Μάθιους.

Κατά τον ίδιο, εάν το Π∆Π δεν συµφωνηθεί στις αρχές του επόµενου έτους, θα αναληφθεί από τη νέα Ευρωβουλή µετά τον Οκτώβριο, όπου θα µπορούσε να υπάρξει µια πολύ διαφορετική προσέγγιση αν στην σύνθεση του υπήρχε µεγαλύτερη αντιπροσώπευση περισσότερων ευρωσκεπτικιστικών κοµµάτων. Φαίνεται επίσης πολύ απίθανο ότι το Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο ότι θα µπορέσουν να συµφωνήσουν για την επόµενη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, ιδιαίτερα εάν ο προϋπολογισµός για τη µελλοντική ΚΑΠ δεν είναι ακόµη γνωστός. «Σε αυτή την περίπτωση, αναρωτιέται κανείς για το µέλλον των ιδεών στην ανακοίνωση της ΚΑΠ», κατέληξε µε νόηµα ο Μάθιους.

Βρίθει ερωτηματικών το αγροτικό μοντέλο που προωθεί η Κομισιόν

Υπάρχουν ακόµη πολλά ερωτήµατα ανέφερε ο Άλαν Μάθιους που παραµένουν αναπάντητα ως προς το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το νέο µοντέλο παράδοσης που βασίζεται στα κράτη µέλη που υποβάλλουν στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ:

- Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η δοµή των δύο πυλώνων της ΚΑΠ θα διατηρηθεί, αλλά δεν λέει εάν τα κράτη µέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν ευελιξία να µεταφέρουν τους πόρους µεταξύ των πυλώνων (α’ και β’ πυλώνας) και πόσο.

- Η διαδικασία έγκρισης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ που υποβάλλουν τα κράτη µέλη στην Επιτροπή θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις πληρωµές προς τους αγρότες;

- Πώς θα αξιολογούνται τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ; Ποιοι δείκτες θα χρησιµοποιηθούν; Θα εγκριθεί η έγκριση βάσει του επιπέδου συγκεκριµένων δεικτών που έχουν επιτευχθεί ή της προσπάθειας που καταβάλλουν τα κράτη µέλη για την επίτευξη αυτών των δεικτών; Και πώς θα αποφασίσει η Επιτροπή σχετικά µε τη συγκρισιµότητα των σχεδίων που υποβάλλονται από τα µεµονωµένα κράτη µέλη, δεδοµένου ότι τα κράτη µέλη µπορούν να καθορίσουν τους δικούς τους στόχους;

- Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αποφύγει στρεβλώσεις του ανταγωνισµού που θα µπορούσαν να προκύψουν από πολύ διαφορετικές περιβαλλοντικές στρατηγικές των επιµέρους κρατών µελών;

- Πώς θα ελέγχεται η επίτευξη των στόχων και των αποτελεσµάτων και τι θα συµβεί σε γεωργικό επίπεδο ή σε επίπεδο κράτους µέλους εάν δεν επιτευχθούν στόχοι, λαµβάνοντας υπόψη ότι οι αγρότες δεν ελέγχουν πλήρως το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

- Θα υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις για την παραλαβή των άµεσων πληρωµών και ποιος θα τις καθορίσει;

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία