BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κυρώσεις ΗΠΑ και πετρέλαιο πιέζουν το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι και οι μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας σημειώνουν νέα βουτιά την Δευτέρα 16 Απριλίου, μετά από μία ήδη ταραχώδη εβδομάδα, λόγω της απειλής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ καθώς και της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.

Κυρώσεις ΗΠΑ και πετρέλαιο πιέζουν το ρούβλι

0
0

Η μεταβλητότητα στη ρωσική αγορά έχει αυξηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας στις 6 Απριλίου, με στόχο μεγάλες ρωσικές εταιρείες και μερικούς από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας. Όπως προειδοποίησε η Fitch την Παρασκευή, ο νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα έχει "σοβαρές επιπτώσεις" στις στοχευμένες εταιρείες και θα περιορίσει τη δυνητική οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Οι κίνδυνοι άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησαν το Σαββατοκύριακο μετά από την εκτόξευση δυτικών πυραύλων στη Συρία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας τη Δευτέρα λόγω της στήριξης της Μόσχας στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ρούβλι υποχωρεί 1,6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και στο 62,9697, ενώ υποχωρεί 0,4% έναντι του ευρώ στο 76,80. Η πτώση έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα που είδε το ρούβλι να εξασθενεί πάνω από το επίπεδο του 65 για πρώτη φορά από τα τέλη του 2016.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας, ο RTS (που έχει βάση το δολάριο), υποχωρεί 0,6% στις 1.098,26 μονάδες, ενώ ο δείκτης MOEX (που έχει βάση το ρούβλι) υποχωρεί 0,18% στις 2.171,28 μονάδες. Ωστόσο, τα blue chips της Ρωσίας δέχονται ισχυρές πιέσεις με τις μετοχές του γίγαντα του κλάδου του αλουμινίου, Rusal, ο οποίος μπήκε στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων στις 6 Απριλίου, να σημειώνουν βουτιά της τάξης του 5% στη ρωσική αγορά, μετά από ισχυρό sell-off ύψους 30% στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

"Οι φόβοι για άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν μπει στο περιθώριο, επιτρέποντας στις αγορές να αναπνεύσουν ευκολότερα, αλλά μόνο ελαφρώς", αναφέρουν οι αναλυτές της BCS . "Το κλίμα εξακολουθεί ωστόσο να είναι τεταμένο εν αναμονή της αντίδρασης του Κρεμλίνου στην επίθεση στη Συρία, στις αμερικανικές κυρώσεις της περασμένης εβδομάδας και πιθανών νέων κυρώσεων", όπως προσθέτουν.

Την ίδια στιγμή, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αποτελεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, επίσης χτυπά τα ρωσικά assets, με το Brent να υποχωρεί σήμερα κατά 1 δολάριο στα 71,52 δολ. το βαρέλι.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δείκτης Moex υποχώρησε 4% την περασμένη εβδομάδα, αν και συνεχίζει να σημειώνει κέρδη από τις αρχές του έτους κοντά στο 3%. Ο δείκτης RTS ωστόσο σημειώνει πτώση 4,3%, με τις μετοχές των εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων, όπως οι Rusal, EN+ Group, GAZ group και Polyus, να έχουν χτυπηθεί έντονα.

Πάντως, ακόμα και εν μέσω της αναταραχής, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία για τους επενδυτές που έχουν... γερό στομάχι στο επόμενο διάστημα, ωστόσο, δεδομένης της ακόμα πολύ ρευστής κατάστασης στη Ρωσία, συστήνουν στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία