BACK TO
TOP
Δρώμενα

Περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τους νέους αγρότες σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση στο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού το έτος 2013 συγκριτικά με το 2008, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βραχνάς η έλλειψη ρευστότητας στους αγρότες, λέει το ΚΚΕ

0
0

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα εμφανής όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Φινλανδία και Βουλγαρία, χώρες που είχαν ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων 20% (65 και άνω), επί του συνολικού πληθυσμού.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση ηλικιωμένων συγκριτικά με το 2008, παρατηρήθηκε στις αγροτικές περιοχές της Ολλανδίας (+3,3 ποσοστιαίες μονάδες), στη Δανία (+2,9 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λιθουανία (+2,8 ποσοστιαίες μονάδες).

Αντίθετα, στην Ιρλανδία παρατηρήθηκε το μοναδικό φαινόμενο όπου οι νέοι καταλαμβάνουν πάνω από 20% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, στην Δημοκρατία της Τσεχίας, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) καταλαμβάνει ποσοστό 70% στις κατ'εξοχήν αγροτικές περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Συνολικά, το ποσοστό των νέων στις αγροτικές περιοχές μειώθηκε σε 15 κράτη μέλη της Ε.Ε. από το 2008, ενώ το ποσοστό τωνηλικιωμένων αυξήθηκε σε όλες τις χώρες.

Ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ευρώπης των 28 κρατών το 2013, άγγιζε ποσοστό 27,4% , σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, γεγον΄ςο που μεταφράζεται σε λιγότερα από τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας, για κάθε ηλικιωμένο άτομο άνω των 65 ετών. Μάλιστα, η αναλογία αυτή ήταν μικρότερη στις κατ'εξοχήν αγροτικές περιοχές της Ε.Ε. των 15 παλαιών μελών (πάνω από 30% στην Ελλάδα, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.)

Σαφή εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία με το 19,2% να είναι το χαμηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων επί του γενικού πληθυσμού στις 13 νέες χώρες μέλη. Παρομοίως με την Ιρλανδία, ακολουθούν Πολωνία και Σλοβακία, με λιγότερο από 20% ηλικιωμένα άτομα επί του πληθυσμού τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, από όλες τις χώρες μέλη, οι αγροτικές περιοχές έχουν θετικό ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης μόνο στις χώρες: Βέλγιο, Πολωνία, Σλοβακία και Ιρλανδία. Αντίθετα, η Γερμανία,η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία μετράνε λιγότερο από 65 νεαρά άτομα για κάθε 100 ηλικιωμένους κατοίκους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία