BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Τι σημαίνουν οι προβλέψεις της Goldman για πετρέλαιο στα 75 δολ/βαρέλι

Στα 75 δολάρια το βαρέλι για το WTI (West Texas Intermediate) και στα 85 δολάρια το βαρέλι για το Brent, τοποθέτησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs το όριο της τιμής του πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2015, σηματοδοτώντας την πιο «επιθετική» πρόβλεψη από αναλυτές για το εύρος της πτώσης του μαύρου χρυσού.

Σε χαμηλό δυόμιση ετών η ζήτηση για πετρέλαιο

2
0

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman αναθεώρησε πτωτικά κατά 15 δολάρια την προηγούμενη πρόβλεψή της για την τιμή του μαύρου χρυσού.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη της Goldman στηρίζεται στην υπόθεση που προβάλλουν και άλλοι αναλυτές, ότι η αυξανόμενη παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση, ως αποτέλεσμα της βραδύτερης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα με την έκθεσή της θεωρεί, όπως και άλλοι αναλυτές, ότι η αγορά πετρελαίου θα οδηγηθεί σε κορεσμό.

Πάντως η Goldman χαρακτηρίζεται από τις τολμηρές τοποθετήσεις της για την τιμή του πετρελαίου, που άλλοτε επιβεβαιώνονται, άλλοτε διαψεύδονται. Όπως για παράδειγμα το Μάιο του 2011 όταν με την τιμή του brent στα 115 δολάρια, προέβλεψε αύξηση έως και τα 130 δολάρια μέσα στο επόμενο 12μηνο, με το πετρέλαιο πράγματι να πλησιάζει σε αυτά τα επίπεδα το Μάρτιο του 2012.

Το 2008 με τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 δολάρια, η Goldman είχε πει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 200 δολάρια, για να φτάσουν τον Ιούλιο σχεδόν τα 150 δολάρια για να κάνουν στη συνέχεια εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι το τέλος της χρονιάς “βουτιά” κάτω από τα 40 δολάρια.

 

Τι σημαίνει

Σε αντίθεση με την Goldman, οι αναλυτές της Standard Chartered προχώρησαν σε μείωση πρόβλεψής τους στα 98 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο αναλύσεις, ωστόσο βλέπουν την τιμή κάτω από τα 100 δολάρια, πρόβλεψη που εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να τροφοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του “μαύρου χρυσού”.

Ιδιαίτερα εάν φτάσουμε στα επίπεδα που προβλέπει η Goldman, τότε αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ρωσία, για την οποία το κρίσιμο όριο τιμής για το πετρέλαιο είναι τα 100 δολάρια. Ως γνωστόν πάνω στις υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού, η Μόσχα βασίζει το γενναιόδωρο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Ήδη έχει προεξοφληθεί ότι εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλά τότε θα κινητοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα του ρωσικού Oil Stabilization Fund για να ισοσκελίσουν πιθανές απώλειας στο δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό για τη Ρωσία εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλά για μια χρονική περίοδο άνω των 3 ετών. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για άλλες χώρες όπως η Βενεζουέλα, η οποία ήδη πιέζει για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και έκτακτη σύγκληση της συνόδου του οργανισμού.

Οι χαμηλές τιμές δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που στηρίζουν πολλά στην ανάπτυξη της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου αλλά και του tar sands oil (πισούχος άμμος). Με τις τιμές στα 75 δολάρια, κάποια πεδία παραγωγής μη συμβατικού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα καταστούν οριακά ή ακόμη και ασύμφορα, εξαιτίας του υψηλού κόστους εξόρυξης.

Πάντως ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της συνόδου των κρατών μελών του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου, όπου η Σαουδική Αραβία εκτιμάται ότι για να συναινέσει σε μείωση της δικής της παραγωγής, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση και από άλλα κράτη μέλη του οργανισμού.

 

(Πηγή: capital.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία