BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Εντάθηκαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου

Με νέα μείωση, ύστερα από την πτώση 5% της Παρασκευής, έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου τη Δευτέρα 30 Μαρτίου καθώς το βλέμμα αγοράς κι επενδυτών είναι στραμμένο στη Λοζάνη όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ανέκαμψε από τα χαμηλά πενταετίας το πετρέλαιο

0
0

H μεταβατική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής εκπνέει την Τρίτη 31 Μαρτίου και σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί θα ανοίξει ο δρόμο για την Τεχεράνη να εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο, σε μια διεθνή αγορά όμως που ήδη εμφανίζεται κορεσμένη αφού εκτιμάται ότι η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σημειώνεται ότι λόγω των κυρώσεων επιτρέπεται στο Iράν να εξάγει μόνο 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, τη στιγμή που το 2012 η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας ήταν 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Kαθώς οι διαρροές έκαναν λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και το δολάριο ενισχύθηκε, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά περίπου 2%, στα 55,31 δολ./βαρέλι.

Aντίστοιχες απώλειες κατέγραφε και η τιμή του αμερικανικού αργού, που υποχώρησαν στα 47,94 δολ./βαρέλι.

Πάντως ορισμένοι αναλυτές αρχίζουν να «ποντάρουν» σε μελλοντική ανάκαμψη του μαύρου χρυσού, εκτιμώντας ότι οι χαμηλές τιμές θα τονώσουν τη ζήτηση.H πλειονότητα  που συμμετείχαν σε χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters, εξάλλου, θεωρούν ότι η μέση τιμή του μπρεντ για φέτος θα διαμορφωθεί στα 59,20 δολ./βαρέλι, το 2016 θα ανέλθει στα 72,10 δολ./βαρέλι και το 2017 στα 78,70 δολ./βαρέλι.

(Mε πληροφορίες από imerisia.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία