BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Βελτίωση στο δείκτη μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς η μεγαλύτερη πτώση των τιμών οδήγησε σε αύξηση των παραγγελιών.

Παράταση έως 30 Οκτωβρίου για Μεταποίηση, Εξωστρέφεια

0
0

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στο 54,1 αυτόν τον μήνα από 53,9 τον Ιούλιο, έναντι πτώσης του στο 53,8 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,4 από 52,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στο 54,3 από 54.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τους αντίστοιχους δείκτες σε Γερμανία και Γαλλία, με τα γερμανικά στοιχεία να είναι καλύτερα του αναμενόμενου, αλλά της Γαλλίας να απογοητεύουν.

Συγκεκριμένα, βελτιωμένα και υψηλότερα του αναμενόμενου είναι τα στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης της Γερμανίας για τον μήνα Αύγουστο.

Ο σύνθετος δέικτης PMI αυξήθηκε στο 54,0 από 53,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 53,2 από 51,8 τον Ιούλιο (και έναντι του 51,7 που ανέμεναν οι αναλυτές). Αντιθέτως, στο 53,6 από 53,8 υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI καταγράφει άνοδο για 28ο σνεχόμενο μήνα. "Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας ανέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών", σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Markit Oliver Kolodseike.

Αντιθέτως, πτωτικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο δείκτης PMI έκανε «βουτιά» στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, οδηγώντας τον σύνθετο δείκτη PMI στο 51,3 από 51,5 τον Ιούλιο.

«Η παραγωγή στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας μειώθηκε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας πως το ΑΕΠ του γ' τριμήνου μπορεί και πάλι να απογοητεύσει, μετά την στασιμότητα που κατεγράφη το β' τρίμηνο», σχολιάζει ο οικονομολόγος του Markit, Jack Kennedy.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της μεταποίησης ο PMI υποχώρησε στο 48,6 από 49,6 τον προηγούμενο μήνα, και στον τομέα την υπηρεσιών στο 51,8 από 52,0.

Από την άλλη πλευρά, αν και υπήρξε πτώση του δείκτη νέων παραγγελιών, ωστόσο κατεγράφη σημαντική άνοδος στις επιχειρηματικές προσδοκίες για τους επόμενους μήνες. «Η βελτίωση στις προσδοκίες των επιχειρηματιών κοντά σε υψηλό τριάμισι ετών αποτελεί θετική είδηση, όμως η μεταποίηση συνέχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες εν μέσω μιας εντονότερης πτώσης στις νέες παραγγελίες», σημειώνει ο Kennedy.

Πηγή: Euro2day

 

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία