BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Τα επιτόκια θα αυξηθούν αν το επιτρέψουν οι συνθήκες λέει τώρα η Fed

H επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, είναι πιο επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές μπορεί να επηρεάσει την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μήνυμα ανάκαμψης η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

1
0

«Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν γίνει λιγότερο υποστηρικτικές για την ανάπτυξη», σημειώνεται στο κείμενο της ομιλίας που θα δώσει η κ. Yellen σε Επιτροπή του Κογκρέσου. «Οι εξελίξεις αυτές, αν αποδειχθούν επίμονες, μπορεί να επιβαρύνουν το outlook για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά απασχόλησης».

Η ίδια επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και την πολιτική του Πεκίνου για τη συναλλαγματική ισοτιμία «έχει διογκώσει τις ανησυχίες για το outlook της παγκόσμιας ανάπτυξης» και έχει συνεισφέρει στη βουτιά του αργού και των εμπορευμάτων.

Το ρίσκο που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ είναι ότι η βουτιά στα εμπορεύματα μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις σε όλο τον κόσμο, που θα περιορίσουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές, τονίζει η κ. Yellen.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επικεφαλής της Fed αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια αύξηση επιτοκίου τον Μάρτιο, αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή στην επόμενη συνεδρίαση της Fed. «Φυσικά, η νομισματική πολιτική δεν είναι σε καμία περίπτωση προκαθορισμένη», τονίζει.

Παρά την προειδοποίηση για τα αυξημένα ρίσκα, η κ. Yellen διευκρινίζει ότι η Fed δεν έχει αλλάξει άποψη ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα επιτρέψει μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

«Η FOMC αναμένει πως οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τρόπο που θα επιτρέπει μόνο σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια», σημειώνει.

Πηγή: Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία