BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές μετά το άνοιγμα της κάλπης στη Βρετανία

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι την Πέμπτη 23 Ιουνίου οι επενδυτές στις παγκόσμιες αγορές, προετοιμαζόμενοι για κάθε ενδεχόμενο, μετά το άνοιγμα της κάλπης για το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ανοδικό γύρισμα με επιφυλάξεις στο Χ.Α. μετά τη συμφωνία για τα μέτρα

2
0

Σταθεροποιητικά κινείται την Πέμπτη 23 Ιουνίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ της επαναφοράς του waiver και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Στις 10:57, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 611,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,21% στις 1.685,89 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε μέτρια επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 8,01 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 2,33% στις 757,47 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,12%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,43%, η Eurobank κατά 2,35% και η Alpha Bank κατά 3,17%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΗ και Ελλάκτορα εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1% ενώ αντίθετα, ο ΟΠΑΠ διολισθαίνει σημαντικά κατά 5,60%, η Motor Oil κατά 1,10% και η Aegean κατά 1%.

Ήπια ανοδικά τα ευρωπαϊκά

Ήπια ανοδικά εκκινούν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στo βρετανικό δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, στις 10:22  ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,61% στις 6.299 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,71% στις 10.142 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,74% στις 4.412 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,49% στις 342,99 μονάδες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας χθες βράδυ, δίνουν προβάδισμα στο Remain, με ανοδικές μάλιστα, τάσεις. Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα ενισχύεται σήμερα κατά 0,56% στα 1,4785 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και το επίπεδο των 1,4844 δολαρίων - το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών.

Mικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν όψει και της έκβασης του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 16.238 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε απώλειες κατά 0,30% στις 1.1987 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στις 5.286 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,63% στις 2.887 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,38% στις 501 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,36% στις 20.870 μονάδες.

Eπιφυλακτικό trading

Η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. διχάζει τους Βρετανούς με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να βρίσκεται στο απόγειο και τους αναλυτές να συστήνουν επιφυλακτικό trading ενόψει των αποτελεσμάτων.

«Να είστε πολύ, πολύ προσεκτικοί. Κάντε τις τοποθετήσεις σας προσεκτικά και διαφοροποιείστε το χαρτοφυλάκιό σας» λέει ο William Hobbs, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Βρετανία και την Ευρώπη στην Barclays Wealth and Investment Management.

Τράπεζες και αναλυτές προειδοποιούν για έντονη μεταβλητότητα και αναταραχές στις αγορές αμέσως μετά το αποτέλεσμα. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές προβλέπουν διψήφιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σε περίπτωση εξόδου και ράλι ανακούφισης σε περίπτωση παραμονής. Η στερλίνα ενισχύεται σε υψηλά έτους, έναντι του δολαρίου, οι ασιατικές αγορές το πρωί κινήθηκαν υποτονικά και με μεικτά πρόσημα, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σε θετικό έδαφος.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε έως το 1,4847 έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο για το 2016.

«Αν και φαίνεται το ρίσκο του Brexit να έχει αποτιμηθεί από τις αγορές, παραμένει αρκετά μεγάλο περιθώριο για μεταβλητότητα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αν και φυσικά αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε περίπτωση που υπερισχύσει το Brexit» σχολιάζει ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος στην National Bank Australia Ltd.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,5%, το ουγγρικό φιορίνι και η νορβηγική κορώνα καταγράφουν άνοδο 0,6%. Το γεν υποχώρησε για πέμπτη μέρα έναντι του ευρώ, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Μάρτιο.

«Αν και η στερλίνα θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση, το ευρώ θα κινηθεί πιο σταθεροποιητικά. Τα νομίσματα που ευνοούνται από την αποφυγή ρίσκου, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, θα επωφεληθούν αλλά οι παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να περιορίσουν την άνοδο. Όσον αφορά τις αποδόσεις στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αυτές θα κινηθούν πτωτικά, περίπου 10-40 μονάδες βάσης, και πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και στις ΗΠΑ» σχολιάζει η UBS Global Research.

Ο MSCI Asia Pacific και το πετρέλαιο βρίσκονται σε υψηλά δύο εβδομάδων. Ο πανασιατικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,6%, για τέταρτη μέρα μέσα στην εβδομάδα, χάρη στην άνοδο των μεταλλευτικών και καταναλωτικών μετοχών. Με κέρδη έκλεισε η Ιαπωνία και με πτώση η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Ταϊβάν. Η τιμή του WTI ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 49,52 δολάρια το βαρέλι.

 Ο χρυσός κινήθηκε σε χαμηλό δύο ετών, έχοντας υποχωρήσει κατά 2,5% τις τελευταίες τρεις μέρες. Το νικέλιο υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ ο χαλκός ενισχύθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων.

Οι επενδυτές αλλά και όλος ο κόσμος έχει εδώ και βδομάδες στρέψει την προσοχή του στο βρετανικό δημοψήφισμα. Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν ότι μια υπερίσχυση του Brexit μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη και να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Ο δείκτης μεταβλητότητας για τις αμερικανικές μετοχές έχει ανέλθει σε νέο υψηλό από τον Φεβρουάριο, ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Βλέπουμε μια ηρεμία πριν την καταιγίδα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αβέβαιο. Υπάρχουν βέβαια περισσότερα ρίσκα αν επικρατήσει το Brexit. Μπορεί να δούμε μια ευφορία αν επικρατήσει η παραμονή αλλά δεν θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν διάφορες πηγές αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας» σχολιάζει ο Nicholas Teo, αναλυτής trading στην KGI Fraser Securities Pte.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία